Emil Radu Moldovan (preşedinte CJ BN): Mă onorează faptul că bistriţenii sunt mulţumiţi de schimbarea produsă în administarea judeţului
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost desemnat de cititorii cotidianului Răsunetul, la secţiunea administraţie, între Bistriţenii anului 2012. Voturile publicului cititor vin să întărească voturile obţinute în iunie 2012, moment la care ex-deputatul Moldovan devine preşedintele Consiliului Judeţean.
Rep.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră acest vot al bistriţenilor?
Radu Moldovan: Îmi primul rând, vreau să le mulţumesc cititorilor Răsunetul pentru susţinerea arătată. Această nominalizare mă onorează şi reconfirmă votul din iunie. Cred că sunt mulţumiţi de schimbarea pe care o văd la nivelul judeţului de când eu conduc Consiliului Judeţean. Este o dovadă de încredere care motivează şi obligă în acelaşi timp.
Rep.: Anul acesta este unul dificil, care premerge exerciţiului financiar 2020. Este pregătit judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a intra în bătălia pe fonduri europene?
Radu Moldovan: Îmi propun ca prioritate 0 în 2013, finalizarea cu succes a proiectului privind strategia de dezvoltare economică și socială a judeţului. Acest document va fi un reper realist în modul în care se va contura judeţul în această perioadă importantă 2014-2020. De fapt, această strategie ne va direcţiona spre proiectele pe care vrem să le atragem în judeţ, în vederea pregătirii documentaţiilor. La finela anului, trebuie să avem pregătite documentele, studii de prefezabilitate, de fezabilitate, proiecte tehnice etc. V atrebui să ne gândim la orice proiect util, în beneficiul cetăţenilor, care poate fi accesat prin intermediul fondurilor nerambursabile.
Rep.: Există însă şi o serie de proiecte cu finanţare europeană care sunt în implementare, unele chiar în întârziere sau aproape pierdute...
Radu Moldovan: Într-adevăr, avem două mari proiecte de infrastructură d emediu pe care le derulăm, fie prin Consiliul Judeţean, fie prin Aquabis. Ne propunem ca sistemul de management integrat al deşeurilor să fie funcţional în cel mai scurt timp. În 30 ianuarie este prevăzută deschiderea ofertelor pentru operatorul care va colecta deşeurile din judeţ, între timp se fac demersurile pentru ca depozitul ecologic de la Tărpiu să devină operaţional.
În ceea ce priveşte extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, program care cuprind emai multe etape, ne aflăm la stadiul la care pentru toate componentele au fost semnate contractele de lucrări. Este un proiect amplu, de peste 344 milioane lei, finanţat din Fondul de Coeziune. În această etapă, sunt prinse investiţii majore, fie că vorbim de staţii de epurare, reţele de apă şi canalizare, pentru toate oraşele, dar şi în peste zece comune. Pentru etapa a II-a, vom viza localităţile care suferă pe tema apei, cele de pe zona de Câmpie. Interesul autorităţilor locale a crescut considerabil faţă de acest proiect, multe primării s-au înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.
Rep.: Despre restanţe?
Radu Moldovan: Sperăm ca pe ultima sută de metri să obţinem un contract de finanţare pentru reabilitarea Casei Argintarului. De asemenea, facem toate demersurile pentru ca proiectul de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă să fie finanţat. Nu vreau să reiau povestea cu “greaua moştenire”, cu proiecte tehnice greşite etc. Este regretabil, totuşi, că au fost ratate aceste finanţări.
Rep.: Priorităţi pentru 2013, cu finanţare din buget propriu sau guvernamentală?
Radu Moldovan: Da, trebuie să căutăm resurse financiare pentru amenajarea şi modernizarea spaţiilor de la Cinematograful Dacia, acolo unde am obţinut prelungirea contractului de comodat de la Radef România Film. Municipiul Bistriţa are nevoie de o sălă de spectacol, în condiţiile în care Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” intră în reabilitare. În paralel, odată cu sala de spectacol, RADEF va moderniza o sală de cinema. Avem în vedere, aşa cum am mai spus, construirea unui sediu pentru Evidenţa Persoanelor, mai ales că acum instituţia funcţionează în trei clădiri diferite din oraş. Activitatea funcţionarilor, dar şi accesul populaţiei sunt îngreunate.
Rep.: Una dintre problemele pe care o sesizează locuitorii judeţului este cea legată de infrastructura rutieră. Au fost multe promisiuni.
Radu Moldovan: Da, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, fie că e vorba despre drumuri judeţene, fie cele naţionale, rămâne întotdeauna prioritară.
Repet, Consiliul Judeţean a rămas restant la acest capitol. Multe dintre primăriile judeţului au reuşit să acceseze fonduri europene pentru modernizarea drumurilor comunale, a drumurilor forestiere sau de hotar. Apoi, primăriile Şintereag şi Dumitra sunt doar un exemplu de asociere care a dat roade la acest capitol.
Totuşi, î anul 2013, mai avem comune care nu au asigurată legătura cu drumurile judeţene pe tronsoane asfaltate.
În aceste condiţii, drumurile care asigură accesul spre Leşu şi Milaş sunt o prioritate. În funcţia de banii pe care îi vom primi, vom gândi Programul de întreţinere, reparaţii curente pe drumurile judeţene. Nu putem vorbi, deocamdată, de un proiect amplu de reabilitare a drumului de pe Valea Ilvelor.
Rep.: Anul 2013 aduce şi alegeri, pe plan politic. Mă refer la alegerile interne din cadrul PSD.
Radu Moldovan: Nu aş dori să trecem la acest subiect. Cititorii au votat la secţiunea “administraţie”, deci despre politică, la timpul ei.
Rep: Vă mulţumesc.
Citiţi şi:
- Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan: Sper ca până de Crăciun să pot tăia panglica la Cinematograful Dacia. Anul acesta se va încheia modernizarea fostei Policlinici
- Victor Ponta: „Echipa USL are un plan clar pentru modernizarea şi dezvoltarea judeţului Bistriţa-Năsăud”
- Sorin Hangan (PNL): Vom face o selecţie riguroasă pentru a avea cel mai bun candidat la Primăria Bistriţa
- Peste 1 milion de lei de la CJ, pentru modernizarea sălilor de la Cinematograful “Dacia”
- Dorin Dobra: Sunt dispus să îmi asum candidatura pentru Primăria Bistriţa
Comentarii
Ce a realizat? si-a expus bustul,de chelner, pe pancarte,de sarbatori,aratind ca este fotogenic? se vede nivelul de cultura.
Adaugă comentariu nou