Eminescu - gând cu gând
Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, Revista Mișcarea literară și Palatul Copiilor Bistrița, alături de scriitori bistrițeni și colegi ai micilor eminescieni implicați, au adus un semn de prețuire Poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Române, de Ziua lui.
Totul s-a cristalizat mai clar anii trecuți, când s-a pus baza proiectului „Prietenii lui Eminescu”, la inițiativa scriitorul Mircea Gelu Buta. Din aceeași dorință de a omagia un geniu, am cules minut cu minut, în data de 15 ianuarie, când poetul „a împlinit” 170 de ani, și i-am dăruit „o floare de vers” cum spunea Ana Ciobanu.
Activitatea a debutat printr-o vizită la bustul Poetului din Piața care-i poartă numele, unde i-am prins de soclu simbolul Soarelui, s-au depus coroane și jerbe de flori, am aprins candele. Poetul Gheorghe Mizgan a citit un poem special creat pentru Eminescu, iar Elena Ciotmonda i-a schițat un reușit portret. Emoționant a fost și faptul că veneau trecători cu flori.
În semn de recunoștință, i-am citit dedicații și am ascultat „Sara pe deal”, integral, recitată de bunicul Iuliei Rebrean, domnul Vasile Ioan Zăgrean. Iar, datorită Prietenului nostru mai mare, dar și a prezenței scriitorilor David Dorian, Alexandru Cristian Miloș, Gheorghe Mizgan, și a mămicilor și bunicilor prezenți, am reușit să ținem piept frigului. E important să vedem că adulții cred în entuziasmul nostru. Am dăruit și bomboane de sufletul Luceafărului.
După primul pas făcut, urma o încântătoare prezentare la Filiala Bibliotecii Județene, Casa Memorială Andrei Mureșanu, la ora 15 și 15 minute, la invitația doamnei bibliotecare Angela Costin. Deci, nu am stat pe gânduri și „am condus” spre următoarea destinație. Am fost așteptați cu brațele deschise la un ceai cald, asortat cu nuci și cornulețe ninse cu pudră dulce.
Am fost impresionată de devotamentul de care bistrițenii au dat dovadă. Sala a fost plină, să nu mai pomenim de căldura și energia pe care oaspeții o emanau. S-a organizat o expoziție de carte, s-a dezbătut pe marginea geniului eminescian, s-au recitat și lecturat poeziile Luceafărului și i s-au făcut dedicații, poezii scrise special pentru Eminescu. Dintre micii creatori promițători îi menționez pe: Iulia Todoruț, Daria Timiș Varga, Daria și Diana Cîrceie, Antonia Baciu, Maria Tăuth, Ana Ciobanu, Ana Kloeble, Alexandru Uilean, Loredana Curac, Roxana Resvanță.
Le mulțumesc copiilor și apropiaților lor, coordonatoarei mele Ionela-Silvia Nușfelean, scriitorilor implicați, gazdelor noastre Angela Costin și David Dorian pentru că mi-au arătat suplimentar că Eminescu este atât de cunoscut, cu siguranță foarte apreciat, dar mai ales… iubit!
Adaugă comentariu nou