Episcopul bistriţean Macarie: Dacă rămânem până la sfârşit pe drumul dureros al Golgotei, urcându-ne pe Cruce, vom învia împreună cu Hristos
În aceste zile Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat în vizită pastorală la românii din sudul Suediei. Sâmbătă, 30 martie 2019, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie și pomenirea pentru cei adormiți în biserica românească din Jönköping, Suedia. În cadrul slujbei ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul Ciprian Luca. În a treia duminică a Postului Mare, 31 martie 2019, Preasfințitul Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în orașul Växjö în biserica parohiei ortodoxe române „Înălțarea Sfintei Cruci și Sfinții Ierarhi Iosif Mărturisitorul din Maramureș și Sigfrid din Växjö, Luminătorul Suediei” și a oficiat un parastas pentru preotul Milică Văsuianu, parohul acestei comunități, care la începutul lunii februarie a trecut la cele veșnice în urma unui tragic accident rutier. După slujbă, ierarhul l-a instalat în slujirea de paroh pe preotul Laurențiu Drăghicenoiu.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Macarie s-a refererit la semnificația celei de a treia duminici din Postul Mare închinată Sfintei Cruci. „Bucuria Învierii a venit după durerile și suferinţele Golgotei. Putem dobândi bucuria Învierii în inima noastră doar dacă nu părăsim drumul dureros al Golgotei, al răstignirii. Trebuie să rămânem pe calea Crucii. Calea Postului este calea Crucii care se finalizează pe Golgota unde ne răstignim cu Hristos pentru a învia împreună cu El. Mântuitorul nu S‑a abătut nici o clipă de pe calea Crucii. A suferit toate durerile şi toate umilinţele urcând Golgota spre Cruce, apoi S‑a urcat pe Cruce. La rândul nostru, ne purtăm asemenea Domnului Crucea, apoi ne urcăm pe ea. De pe această Cruce noi nu mai putem coborî, chiar dacă suntem ispitiţi, chiar dacă suntem umiliţi, chiar dacă suntem denigraţi, chiar dacă suntem loviţi şi chinuiți, suferind asemenea Celui Răstignit. Dacă rămânem până la sfârşit pe drumul dureros al Golgotei, urcân‑dune pe Cruce şi rămânând pe Cruce, vom învia împreună cu Hristos, dobândind bucuria Învierii, bucuria biruinţei”.
Pe durata vizitei sale pastorale, ierarhul a spovedit și a îndrumat duhovnicește preoții și numeroșii credincioși din comunitățile parohiale iar copilașii au primit cruciulițe.
Citiţi şi:
- Mă tem şi mă înveselesc...
- Episcopul bistriţean Macarie Drăgoi, în biserica „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din Suedia. Alina Ceuca a adus pricesne în mijlocul credincioşilor
- Pr. Vasile Beni: Sfânta Cruce este semnul biruinței și principiul mărturisirii credinței
- Arhiepiscopul de Alba, alături de românii din Europa de Nord
- Duminica Floriilor. Episcopul bistriţean Macarie: Cei care în Ierusalim Îl proclamau doxologind: Osana, Fiul lui Dumnezeu! peste câteva zile aveau să strige: Răstignește-L! Răstignește-L!
Adaugă comentariu nou