Eugen Albu lipseşte de la Festivalul umorului bistriţean

        Am urmărit aproape fiecare ediţie a Festivalului Internaţional de Satiră şi Umor ,,Mărul de Aur’’, organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa şi  ajuns în anul acesta la Ediţia a XXXVIII-a. Între prestigioasele nume care au participat la această manifestare culturală bistriţeană s-a aflat şi epigramistul de elită Eugen Albu, din Cluj Napoca. La actuala ediţie, numele lui nu mai apare pe afişul care i-a onorat de atâtea ori prezenţa, pentru că s-a stins din viaţă la 22 ianuarie 2022, în vârstă de 82 ani. Înzestrat cu un ascuțit spirit de observație și cu un umor fin, a publicat de-a lungul vieții peste 2.000 de epigrame, cuprinse atât în volume proprii, cât şi în volume colective sau antologii. Printre acestea se numără „Epigrame” în 1995, „Mi-e inima o epigramă”, în 2001, „Moş Crăciun cu T.V.A.”, în 2002, „Trădarea lui Hipocrat”, în 2004, „Mare e grădina ta, Doamnă”, în 2007, „Clepsidra cu iluzii” în 2009 și „În cursul zilei de azi- noapte”, în 2012 şi altele. La concursurile de umor, a dobândit peste 150 de premii, printre care se numără şi cele obţinute la Bistriţa. El a fost organizatorul celor 20 de ediții ale Festivalului intitulat ,,Eterna Epigramă”, desfășurate în Cluj-Napoca. Eugen Albu s-a numărat printre membrii Uniunii Epigramiştilor din România şi preşedinte al Asociaţiei Epigramiştilor Clujeni.

           Mi-am permis să scriu despre Eugen Albu, pentru că l-am cunoscut personal şi de care mă leagă amintiri deosebit de frumoase. Când a împlinit 75 de ani, am participat împreună cu un grup de astrişti năsăudeni la aniversarea sa. Erau prezenţi acolo, oameni de-o aleasă cultură, epigramişti din multe zone ale ţării, cunoscuţi şi prieteni apropiaţi, între care, Florin Piersic, Dorel Vişan, Cornel Udrea şi mulţi alţii. S-a vorbit în termenii cei mai elogioşi la adresa sărbătoritului şi i s-au adresat epigrame încărcate de urări de bine şi sănătate, dar şi pline de umor. Printre ei m-am nimerit şi eu, pentru a-i da o replică la epigrama de pe coperta cărţii sale aniversare, pe care o citisem cu puţin timp înainte :

,,Şi eu şi toamna am trecut,

S-aşterne bruma peste vii.

Dar, apropo de aşternut,

Degeaba vii, degeaba vii !’’

 

Replica mea

Chiar de anii au trecut

Şi-ai motive de tristeţe,

Îţi doresc un aştenut

Ca în prima tinereţe.

 

Recomandare

Ajuns la vârsta când putere nu-i

Şi nu mai ai succes la dame,

Uneltele să ţi le-aşezi în cui

Şi să te-apuci de epigrame.

 

Constatare

 E caustic, când ne spune

Câte rele sunt pe lume

Şi acolo unde doare

Pune peste rană sare.

                             (M.D )

      Au urmat apoi alte întâlniri din cadrul Cenaclului ,,Artur Silvestri’’ din Cluj Napoca, unde am continuat să prezentăm împreună propriile noastre creaţii de acest gen.Atunci mi-a propus să mă înscriu în Cercul Epigramiştilor Clujeni, dar am considerat că e mai bine să rămân în anonimat . Eugen Albu era un fotograf al sufletului omenesc, lăsând loc  de speranţă dictonului ,,Ridendo castigat mores’’ (Prin râs se corectează lucrurile), aşa cum o face şi prin epigrama următoare :

  Sfatul medicului

Spunea cu vocea lui blajină

Că-un păhărel de vin la cină

E-un leac ce prelungeşte viaţa…

De-atunci cinez şi dimineaţa.

      Scriind epigrame, a dat glas conştiinţei civice, era ca un ,,torent’’care voia să rupă,, zăgazurile’’ impuse de mai marii zilei :

Electorale

 ,,Toţi ne-au promis când i-am ales

 C-or să ne ducă spre progres,

 Şi, recunosc, n-a fost un truc,

  Că de atuncea tot ne…duc’’

           Scrisul său se caracterizează printr-o extraordinară dexteritate şi precizie a limbajului, înţesat cu ironie şi autironie, într-o gamă de la fin la caustic. El a ştiut să dea cuvântului o neobişnuită consistenţă şi rezonanţă. Acest festival poate fi considerat şi un pios omagiu adus epigramistului Eugen Albu.

 

Comentarii

01/04/22 17:14
Rus Augustin

Domnule profesor Mircea Daroși,
Este o mare artă să poți găsi „cuvântul ce exprimă adevărul”, ori domnul Eugen Albu reușea mereu acest lucru ... iar dumneavoastră îl urmați îndeaproape.
Cu stimă și respect, Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5