Eveniment cultural bistriţean la Cluj-Napoca: Menuţ Maximinian a lansat “Cărţi şi contexte critice” la Zilele Tribuna

Saloanele Hotelului „Seven” din Cluj-Napoca au găzduit "Zilele Tribuna", manifestare organizată de Revista ”Tribuna", instituţie aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Cluj. ,,Zilele Tribuna” constituie deja una dintre cele mai importante manifestări culturale naţionale, reunind personalităţi culturale care au luat parte la o serie de conferinţe, lansări de carte şi recitaluri ale poeţilor. Printre invitaţi s-au remarcat academicianul Alexandru Boboc, prof. univ. dr. Andrei Marga, poetul Alessandro Cabianca din Padova-Italia, iar academicianului D.R. Popescu i-a fost pusă în scenă un fragment de teatru în interpretarea actriţei Diana Cozma.
În acest cadru bistriţeanul Menuţ Maximinian a lansat “Cărţi şi contexte critice”, volum apărut la Editura Tribuna, Cluj - Napoca. Structurată în 7 capitole “Dimensiuni ale prozei actuale”, „Valori estetice”, „Lecturi la zi”, „Literatura şi biserica”, „Dialoguri”, „Poezia, la zi”, „Feţele tradiţiilor” cartea aduce lecturi sub lupă, trecute prin propria grilă.
„Menuţ Maximinian este tot mai vizibil în presa culturală naţională. Dumneavoastră îl cunoaşteţi din paginile revistei „Tribuna”, dar şi din „România Literară”, „Steaua”, „Apostrof” şi alte reviste importante. Lansăm în premieră o carte care este ca o oglindă a activităţii scriitorului, care îşi structurează lecturile după propria schemă valorică. Eu îl felicit pe autor şi îi doresc mult succes pe mai departe pe tărâmul literaturii”, a declarat, printre altele, scriitorul Gabriel Cojocaru.
„Marii critici literari au fost, în general, impresionişti, porinid cu George Călinescu. Sigur că în spatele criticii impresioniste stă biblioteca pe care ai citit-o şi conexiunile pe care le poţi face, judecăţile de valoare pe care le poţi emite, în funcţie de lecturile pe care le ai. Critica literară, în măsura în care se validează, este o critică impresionistă. Îmi place să cred că criticii impresionişti fac, de fapt, cu adevărat literatură şi vin în continuarea ideilor pe care le exprimă scriitorul şi înţeleg opera, dându-i valoare. Menuţ Maximinian e un critic de această sorginte, îl felicit pentru apariţia volumului, mă bucur că am putut să-l publicăm la „Tribuna” şi-i aştept pe mai departe colaborările la nivelul revistei şi la nivelul apariţiilor editoriale”, a declarat filozoful Mircea Arman.
„Mulţumesc managerului Mircea Arman pentru încrederea acordată. Această carte vine în urma unei lungi colaborări cu revistele culturale din ţară, dar şi cu ziarul la care de 15 ani sunt redactor cultural. Am scris de-a lungul vremii despre multe cărţi. Mi-am însuşit mai mult sau mai puţin lecturile. Unele mi-au plăcut, altele m-au făcut să reconsider anumite aspecte ale condeiului. Până la urmă, unde este graniţa dintre valoare şi non-valoare, dintre literatură şi maculatură ? Pot gusturile cititorilor de azi să influenţeze o scară a valorilor ? Că anumite valori estetice sunt modificate de unii după bunul plac se vede cu ochiul liber. Eugen Simion spunea despre critica literară că este un exerciţiu de admiraţie: cine nu ştie să admire, nu are ce căuta în critica literară. Selecţia cărţilor pe care le-am prezentat cititorilor am făcut-o nu întotdeauna, poate, drastic. Însă m-am aplecat să citesc doar cele care mi-au plăcut. Ei, vedeţi, aici deja intervine subiectivitatea şi e normal. Acest “plăcut” este diferit pentru fiecare dintre noi, cititorii, aplicând propria noastră schemă de lecturi. Dacă Titu Maiorescu spunea că exerciţiul critic este unul al raţiunii, care implică distanţă, George Călinescu vorbea despre critică într-un alt mod, subliniind că este literatură. La fel cred şi eu, criticii sunt scriitori, care îşi pun propria amprentă asupra textului. Pentru mine este o bucurie să public la revista „Tribuna”, un gir”, a declarat Menuţ Maximinian.
Un punct în plus, prin această apariţie la prestigioasa editură, pentru scriitorul Menuţ Maximinian prezent cu opinii critice în revistele Uniunii Scriitorilor.
Revista Tribuna se revendică de la ziarul înființat în 1884 la Sibiu de Ioan Slavici. S-au marcat 60 de ani de la cea mai cunoscută serie, inaugurată în 1957, în care au debutat personalități marcante ale literaturii române, între care Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana sau Augustin Buzura, Tribuna definindu-se drept una din cele mai influente reviste literare românești. Iar Editura Tribuna a publicat de-a lungul vremii cărţi trecute prin filtrul unei comisii de specialitate format din universitari, fiind o selecţie riguroasă, iar cei ce publică scriitori deja consacraţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5