Familia Rus din Năsăud, victima creditelor false: Tu pentru o semnătură eşti executat, iar cei cu banii luaţi sunt bine mersi

Familia Saveta şi Simion Rus din Năsăud a contactat redactorii cotidianului Răsunetul pentru a-şi face cunoscută situaţia în care se află, la 10 ani după ce, pe numele lor, au fost contractate două credite consistente, de aproape 5 miliarde lei vechi. Restanţele au ajuns acum spre 10 miliarde lei...

 Cei doi au protestat astăzi, în Bistriţa, în faţa cabinetului unui executor judecătoresc, dar şi în faţa sediului unei bănci, povestindu-şi necazul. Nu vor milă, spun ei, ci doar dreptate.

„În anul 2007, am lucrat la patroana Carşai Irina, la Năsăud, la restaurant, iar pe perioada verii am lucrat la Tuşnad. Ne-a rugat să mergem ca şi giranţi pentru suma de 100 milioane lei. Mi-e cerut să las copiii giranţi, iar eu i-am spus că nu las copiii, dacă pot să o ajut eu şi soţul meu, mergem noi. În 2007, dânsa a scos aceste credite fabuloase. Noi nu am mai fost giranţi pentru 100 de milioane, ci am fost titulari de credite de 2,5 miliarde fiecare. Fiind giranţi, ofiţerul de credite nu ne-a dat contracte, nici adeverinţă, ci doar am semnat.

În acea perioadă eu eram şomeră, nu mai lucram la dânşii, nici soţul. Soţul s-a pensionat pe caz de boală. DIICOT-ul a sesizat înşelăciunea de la CEC, iar în urma unei analize doamna a fost reţinută 30 de zile după care a început procesul şi s-a constatat că este vinovată de fals şi uz de fals, ea fiind în cârdăşie cu CEC-ul, i s-au aprobat aceste credite. Doamna a făcut 2 ani închisoare. Aici a primit sentinţă de 7 ani şi 2 luni, pe urmă cu schimbarea Codului a primit 5 ani, dar a făcut 2 ani.

Noi am rămas cu creditul, nouă nu ni se face dreptate. Am fost executaţi pe casă, pe pensiile de boală, nu mai avem nimic. Casa este scoasă la vânzare, dar a fost trecută pe băiat şi mi s-a spus să mă aştept în orice moment că o să vină să ne dea afară. Executorul este domnul Manchievici.

         Este a doua săptămână de când protestăm. Nu mă interesează nimic, eu vreau doar adevărul. Nu-mi trebuie milă, nimic. Ea recunoaşte că a luat banii, ea trebuie să plătească. Domnul Manchievici nu vrea să ne asculte, să avem o discuţie”, a dezvăluit  Saveta Rus. 

         De la executor, aceştia şi-au mutat supărarea, în faţa unei bănci cu capital de stat.

De la CEC ni se spune că noi dezonorăm instituţia. Eu le-am spus că nu i-am acuzat cu nimic, dar instituţia e de vină că a aprobat prin fals şi uz de fals. Nici preşedintele României nu are salar de 70 milioane cât ni s-a făcut nouă adeverinţa de salariu, ca să obţină banii respectivi. Dânsa a girat cu casele ei.

A mai fost o problemă în contractul meu de credit. Vila respectivă pe care a cumpărat-o la Viişoara s-a vândut. Eu am fost girant de rangul trei. I-am spus domnului de la CEC, care tot îmi spunea de acea semnătură. Eu am recunoscut acea semnătură şi plătesc 102 milioane. Dar această clădire, care a fost pusă pe trei contracte, a mea fiind de rangul trei, de ce nu şi-au asumat responsabilitatea când au aprobat creditul? Când s-a aprobat creditul, dimineaţa au venit cu actele, după masă i s-a acordat creditul şi banii au intrat direct în contul ei. Dacă noi eram titulari de ce au intrat banii direct în contul ei şi nu în contul nostru? Atunci ştiam şi eu. Eram şomeră şi ştiam că nu am dreptul să scot aceşti bani. În clipa de faţă sunt ameninţată că mi se ia casa şi ni se ia pensia de opt ani, 30%.

Nu ştiu ce să fac. Aş vrea să nu mai păţească nimeni aşa ceva, adică tu pentru o semnătură eşti executat, iar cei cu banii luaţi sunt bine mersi, cu banii luaţi şi cu averi. Am venit la domnul Manchievici şi i-am spus: domnule executor, eu sunt o persoană simplă, nu am făcut facultăţi, dar studiind atât de mult, mă pricep şi eu. Dumneavoastră de ce mă executaţi pe mine, de ce nu v-aţi aplecat asupra proprietăţilor dânsei? Mi-a spus că ştie că este înşelăciune, dar să mă duc la ea la puşcărie şi să-i spun să-mi dea banii. Actualul director al CEC-ului ne pune să mergem să-l dăm în judecată pe fostul director. I-am dat în judecată, dar, dacă nu ai bani, eşti fiul ploii”, dezvăluie cei doi soţi.

         Familia din Năsăud încearcă astfel să-şi facă auzită vocea. Sunt executaţi silit, pe o pensie de boală, asta după ce unii au răspuns penal de nişte fapte. Riscă să fie daţi afară din casă, iar ei au ajuns la capătul răbdărilor.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5