„Fecioara” valorosului sculptor Grigore Bradea îmbogăţeşte artistic Parcul Municipal din Bistriţa

Un moment de o mare sensibilitate artistică s-a derulat în frumosul şi reprezentativul Parc Municipal Bistriţa, în data de 19 iulie a.c., începând cu ora 20,30, lângă Foişor, unde a fost dezvelită o minunată operă de artă – statuia „Fecioara”, aparţinând regretatului şi valorosului sculptor, prof. Grigore Bradea, care a împlinit 18 ani, în luna iulie 2016, de când a trecut în nemurire.
La fericitul eveniment au participat reprezentanţii conducerii judeţului, ai Primăriei Bistriţa, un numeros public avizat şi prieteni ai sculptorului, foşti elevi de la Liceul Pedagogic Năsăud, copiii profesorului, rude apropiate, invitaţi.
Momentul solemn a constat în dezvelirea statuii de către preşedintele CJ B-N – Radu Moldovan şi primarul Bistriţei – ing. Ovidiu Creţu.
Despre valoarea artistului plastic şi a statuii reprezentative dezvelite au vorbit elogios la adresa sculptorului G. Bradea cu argumente şi exemplificări dir. CJC B-N, dr. Gavril Ţărmure, moderatorul activităţii, preşedintele CJ B-N – Emil Radu Moldovan, din partea Primăriei Bistriţa, prof. dr. Dorel Cosma – dir. Palatului Culturii Bistriţa, fiul sculptorului, unul dintre ei, prof. Oliv Mircea – preşedinte UAP – Filiala BN, criticul de artă din Bucureşti, originar din Bistriţa, prof. univ. de la Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca, care au subliniat valoarea moştenirii culturale pe care sculptorul Grigore Bradea a lăsat-o Bistriţei şi bistriţenilor.
Jurnalista Ioana Bradea, de la ziarul on-line Bistriţeanul.ro a imortalizat momentul fericit destinat memoriei tatălui său,
Asociaţia culturală „Grigore Bradea” s-a implicat în realizarea acestui proiect, sculptura din bronz fiind turnată la S.C. „Tapio” SRL Cluj-Napoca, pentru a celebra „majoratul” trecerii în eternitate a sculptorului şi profesorului bistriţean Grigore Bradea.
Este necesar şi precizăm faptul că lucrarea executată din gips a fost dăruită de sculptor în 1986, regretatului prozator, scriitor şi ziarist profesionist bistriţean, preşed. Al Cenaclului Literar „George Coşbuc”, timp de 40 de ani – Ion Moise – şi donată Asociaţiei „Gr. Bradea” prin generozitatea şi bunăvoinţa fostei soţii a scriitorului prof. pens. Tamara Moise şi a fiicei lor, Veronica Moise.
La un moment de socializare, colegială s-a servit o cupă de şampanie aniversară, în cinstea acestui eveniment.
Statuia va veghea liniştea şi frumuseţea Parcului Municipal, sub razele reflectoarelor, alături de poemul „Prietenul parc” de Al. C. Miloş şi statuia bardului George Coşbuc al sculptorului bucureştean Gavril Covalschi, ca o nouă nestemată plastică a Bistriţei.

Comentarii

20/07/16 15:26
Vizitator

Una calda, una rece. Nimeni nu putea sa-si imagineze ca la cateva ore de la dezvelirea statuii FECIOARA din Bistrita, avea sa se stinga marele actor Radu Beligan.
Născut pe 14 decembrie, 1918 în Filipești, județul Bacău, maestrul Radu Beligan s-a dovedit unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din România.

„Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puțin noroc decât mine, și-a încheiat prematur viața teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul. (…) Era casnică, ținea din toate punctele de vedere casa singură, până și hainele de pe noi erau croite și cusute de ea. În plus, știind foarte bine limba franceză ne-a învățat și pe noi. Eu am fost favorizat pentru că și-au dat seama că îmi place cartea. Părinții mei au investit tot ce puteau, ca să ajung undeva departe.(…) Sunt un băiat plecat de la țară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginați-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!”, povestea Radu Beligan într-un interviu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5