Festivalul Sânzienelor de pe Hagău – o mare sărbătoare folclorică pentru comuna Galaţii Bistriţei!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Primăria și Consiliul Local al Comunei Galații Bistriței în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Nãsãud prin Biroul de Conservare, Cercetare, Protejare şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi Multimedia au organizat Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, ediția a II-a, 2023, o întâlnire de suflet a iubitorilor de folclor din această zonă, cu un program amplu de muzică, obiceiuri tradiționale, joc și cântec popular românesc.
În semn de reală prețuire și respect au fost alături de domnul Vasile Vermeşan – primarul comunei Galații-Bistriței, oficialități ale județului Bistrița-Năsăud, precum: Deputatul Daniel Suciu – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României; Domnul Bogdan Ivan Gruia – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Domnul Teofil Cioarbă - Prefectul județului Bistrița-Năsăud; Domnul Romeo Florian - primarul comunei Lechința; Domnul Horea -Călin Petruț - primarul comunei Mărișelu. Mesajele transmise au fost de felicitări adresate organizatorilor, domnului primar Vasile Vermeșan, gazda evenimentului județean, tuturor celor prezenți la Festivalul Sânzienelor în ceas de mare sărbătoare religioasă, invitaților în spectacolul artistic, publicului, și desigur, oamenilor de suflet care s-au implicat în buna desfășurare a întregii manifestări cultural-artistice.
Deschiderea Festivalului Sânzienelor s-a făcut pe acordurile tulnicului, mânuit artistic de rapsodul instrumentist Vasile Crișan din Reghin, un autentic și remarcabil maestru al instrumentelor tradiționale de suflat: caval, fluier, tulnic, frunză, care a susținut mai multe programe muzicale, spre marea încântare a publicului, cu precizarea că în satele aparținătoare zonei se află numeroase familii de moți, stabiliți în comuna Galații Bistriței de generații, și care, astfel, și-au adus aminte cu emoție de obârșii.
Pe scena festivalului au evoluat următorii invitați: Fanfara din Țigău, care a deschis spectacolul cu un amplu program muzical, dirijor Levente Balint; îndrăgita interpretă Olimpia Deneș; Ansamblul Folcloric „Cununa Someșană” din Maieru, coregraf: Adrian Salvan; Ansamblul „Dor românesc junior”, coregraf Adrian Pașcu, solista Ana Roxana Pop; Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” – Silivașu de Câmpie, coregraf Aurel Muntean; Ansamblul folcloric „Măgureanul” – Măgura Ilvei, coregraf Simion Buia, cu solista Neluța Jarda; recitaluri muzicale susținute de tinerii și talentații interpreți: Andreea Ursachi, Roberta Rebrișorean, Violeta Encean, Cristian Moldovan și Violeta Bălan – elevi ai Școlii de Arte Bistrița; Ansamblul de obiceiuri Tradiționale „Măsura oilor” din Tureac, coregraf Sanda Cioanca; Rapsozii populari: Cornelia Bodescu din Salva și Marinela Monda - Dâncu din Runcu Salvei; Ansamblul Folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipșa - coregraf Nicu Corci unul din inițiatorii festivalului, cu solistele: Maria Ionela Timiș din Șanț și îndrăgita Flory Bulz din Romuli, iar invitat special a fost artistul Petre Petruse, mult îndrăgit și așteptat de publicul spectator.
Din județul Maramureș a fost prezent ca reprezentant al folclorului maramureșan, Ansamblul Folcloric „Dor Moroșan” din Sighetu Marmației, coregraf: Ioan Codrea, un prestigios colectiv artistic laureat național pentru meritele sale artistice, pentru păstrarea și promovarea folclorului autentic și al valorilor tradiționale din zona Maramureșului istoric.
Un amplu și foarte apreciat program muzical și coregrafic a susținut Ansamblul Folcloric „Dor Românesc” din Bistrița, manager Alexandru Pugna, conducerea muzicală Emilian Coruți, coregraf Adrian Pașcu, cu un program de dansuri populare interpretate scenic de expresivii săi dansatori, reprezentând suite din zonele: Bistrița-Năsăud, Moldova și Sălaj. Au susținut medalioane muzicale apreciații interpreți profesioniști: Domnica Dologa, Anamaria Marti, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Veronica Bălan și Nicolae Cioancă.
Evenimentul cultural județean a fost prezentat de prof. Emilia Ometiță - şef Biroul Cultură Tradițională al CJC BN, care a avut alături colectivul de specialiști din Centrul Județean pentru Cultură BN: doamna Daniela Dospina - contabil-șef; prof.Cristina Bălan-Pahone – șef serviciu, Școala de Arte Bistrița; consultanții artistici: Dalma Szabo, Alina Predescu și Camelia Năsăudean; Maria Terșanszki - asistent manager, CJC BN; Simona Ardelean – administrator; maeștrii sunet: Gheorghe Morari și Mircea Cornea; șoferii CJC BN: Vasile Ardelean și Claudiu Pașca.
O implicare exemplară și o colaborare performantă au avut în buna organizare și desfășurare a festivalului: primarul Vasile Vermeșan și echipa sa din Primăria comunei Galații Bistriței: Adelina și Mihai Gyorke, Vasile Găurean, Persida și Florin Rob, Rodica Măierean, Viluța Scridon, Mara Budulicean, Raveca Nicoară, Gabriela Onigaș, Liviu Ferezan și Mihai Haja. Alese mulțumiri pentru susținerea acestui proiect cultural și artistic, tuturor consilierilor locali din Primăria comunei Galații Bistriței, alături de toți locuitorii din zonă prezenți, pe tot parcursul zilei la Festivalul Sânzienelor de pe Hagău.
La Târgul de artă populară şi Expoziția meșteșugărească au expus valoroși meşteri populari, care și de această dată au demonstrat prin creațiile lor că fac cinste județului Bistrița-Năsăud prin măiestria lor: Ana Bodescu – „Tezaur Uman Viu al României” și Cornelia Bodescu – Salva; Leon și Maria Burbulea – Tureac; Oltiţa Dănilă – Şanţ; Ileana Szilagyi – Tonciu; Ileana Roman – Șanț; Valeria Suciu – Şanţ; Gheorghe Cobuț –Tureac; Floarea Buta – Bistriţa; Viorelia Mușină – Bistriţa; Maria Pop – Sângeorz-Băi, Isaura Moldovan – Mărișelu; Ioan Lăcătuș - Ragla. De asemenea, au fost prezenți cu standuri specifice și producătorii din comuna Galații Bistriței, cu o gamă variată de produse tradiționale locale.
Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, comuna Galații Bistriței, ediția a II-a, a fost un succes atât din perspectiva organizării, cât și a programului muzical și coregrafic prezentat numerosului public – spectator, fiind o sărbătoare ce a reunit oameni, locuri și tradiții străbune pe o frumoasă scenă în aer liber, la marginea pădurii de pe Dealul Hagău, înmiresmat de frumoasele flori de sânziene.
Felicitări tuturor și alese mulțumiri pentru participare artiștilor populari din județul Bistrița-Năsăud.
Emilia Ometiță – CJC BN
Citiţi şi:
- Festivalul Sânzienelor de pe Hagău, la ediţia a II-a
- Festivalul Sânzienelor de pe Hagău – o strălucită sărbătoare a folclorului din județul Bistrița-Năsăud! Emilia Bumb, Premiul "Excelență în cultură"
- Festivalul Sânzâienelor de pe Hagău a reunit comunitatea din Galaţii Bistriţei! Ansambluri folclorice, solişti şi meşteri populari, la zi de sărbătoare!
- FESTIVALUL SÂNZIENELOR DE PE HAGĂU. Invitat special: Marius Ciprian-Pop
- Ansamblul "Cunună de Sânziene" şi-a reluat activitatea la Galaţii Bistriţei
Adaugă comentariu nou