Fiii satului bistrițan Țentea au revenit acasă pentru a marca împlinirea a 800 de ani de la prima atestare documentară

În contextul împlinirii, în anul 2019, a 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Țentea, comuna Chiochiș, județul  Bistrița-Năsăud, și în contextul Anului 2019, declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, în localitatea Țentea s-a organizat pentru prima dată sărbătoarea „Fiii satului Țentea”.

Evenimentul organizat de un grup din fiii satului plecați pe meleaguri străine cu concursul Parohiei Ortodoxe Române Țentea a debutat la ora 10.00 cu săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor de preoți oficiată de PC Părinte Protopop Vicențiu Doru Zinveliu, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Beclean care, în cuvântul de învățătură a subliniat importanța întoarcerii fiilor la casele lor. 

Îndată după Sfânta Liturghie a avut loc slujba de sfințire a celor două troițe noi amplasate în fața locașului de cult, după care sătenii s-au îndreptat spre centrul satului unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii satului trecuți la cele veșnice în cadrul celor două războaie mondiale.

De la ora 13.oo, întorși la căminul cultural, sătenii au luat parte la lansarea cărții „Țentea - file de istorie”, alcătuită de pr. Nicolae-Dragoș Kerekes, fiu al satului, pentru acest moment. Volumul prefațat de Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Gabriel-Viorel Gârdan face o trecere în revistă a principalelor documente privitoare la localitate și o analiză demografică a populației satului Țentea pentru cele opt centenare pe baza documentelor și statisticilor vremii. La final volumul a fost oferit gratuit sătenilor de către autor și s-au acordat autografe. Momentul a fost urmat de o agapă frățească.

Sărbătoarea a continuat cu un meci de fotbal demonstrativ de la ora 16.00 și cu „Balul fiilor satului Țentea” de la ora 20.00 moment susținut de Formația Transilvania.

Întrucât această primă ediție s-a bucurat de un real succes, organizatorii au propus ca evenimentul să aibă loc anual după Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

pr. Nicolae-Dragoș Kerekes

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5