Fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu a deschis Ateneul de Bistriţa, o serie de dezbateri publice iniţiate de ambasadorul Liviu Zăpârţan şi primarul Ioan Turc

Palatul Culturii Bistriţa a găzduit lansarea seriei de conferinţe intitulate generic “Ateneul de Bistriţa”, un cadru al dezbaterilor şi ideilor, Primăria Bistriţa invitând personalităţi remarcabile ale culturii şi ştiinţei româneşti.

“Ne dorim să facem din Bistriţa un centru important în dezbaterea internaţională. Avem onoarea şi bucuria de a deschide Ateneul de Bistriţa cu un invitat cu totul şi cu totul special, Excelenţa Sa Lazăr Comănescu, secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, fost ministru de Externe şi ambasador al României în Germania, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șeful Misiunii României pe lângă NATO și UE. Domnul Lazăr Comănescu este o personalitate cunoscută şi recunoscută atât în ţară, cât şi în lume. Gândim o serie de evenimente care să dea portanţă oraşului şi este suficient să amintesc de organizarea, la Bistriţa, a Galei Premiilor Uniter sau a simpozionului dedicate împlinirii a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Vatican. Îmi doresc ca la Bistriţa să se spună lucruri care poate nu pot fi spuse peste tot”, a punctat primarul Ioan Turc.

Ambasadorul Liviu Petru Zăpârţan, profesor universitar doctor originar din Şieu Odorhei, Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, a explicat de unde a pornit proiectul Ateneul de Bistriţa. “Ideea Ateneului de Bistriţa s-a născut cu următorul argument. Cândva, la Bucureşti, Ateneul însemna o reuniune a elitei Bucureştiului, unde se pronunţau conferinţe ale marilor personalităţi, în urma cărora s-au adunat nişte publicaţii care au devenit publicaţii de referinţă”, a spus Excelenţa Sa, Liviu Petru Zăpărţan. Universitarul s-a referit şi la presiunea mediatică la care suntem supuşi, care induce o anumită spaimă, o debusolare, astfel că se impune nevoia de revenire la repere ale spiritualităţii româneşti, de a descoperi alături de invitaţi ce se întâmplă în lume.

Încă din capul locului, fostul ministru de Externe şi ambasador Lazăr Comănescu a menţionat că se bucură de această oportunitate de a deschide serie de dezbateri sub genericul Ateneul de Bistriţa, punctând faptul că Bistriţa arată ca un oraş european, de aici şi interesul de conectare la temele ce interesează spaţiul european. Lazăr Comănescu a conferenţiat pe teme legate de România şi Uniunea Europeană, dar şi rolul României în plan regional, audienţa având posibilitatea să adreseze întrebări sau să îşi pună singură întrebări pentru care răspunsurile vor veni în timp.

La prima dezbatere din cadrul Ateneului de Bistriţa, au participat subprefectul Ioan Zăgrean, protopopul ortodox de Bistriţa – pr. Alexandru Vidican, preotul evanghelic Dieter Kraus,  dr. Cornelia Vlaşin – şef Serviciul Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Naţionale,  inspectori şcolari, profesori, consilieri municipali, intelectualitatea urbei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5