La noi

În freamătul prezentului

„Este cald și voioșie la Rodna!”
Dan Popescu – Poemul pădurilor

În freamătul prezentului cultural; nu politic, electoral, deși o faptă de spirit are, inevitabil, și o conotație politică.
Sintagma din titlu e inspirată de volumul „În vuietul timpului” (Editura Napoca Star, 2016), de Dan Popescu. „Sudistul sub acoperire” (cum îi spun, când glumim între noi) e profund devotat meleagurilor noastre, zonei culturale a Someșului Rodnean. Și e un… „neastâmpărat” al condeiului, aceasta și datorită norocului de a fi colaborator permanent al generosului cotidian bistrițean „Răsunetul” și al revistei semestriale „Cetatea RODNEI”.
E stimulat însă și de alți factori, din apropiere, din preajmă. Îi are alături pe rodnenii Emil Bălăi și Iacob Gușă (poeți), pe nemaipomenitul etnofolclorist Liviu Păiuș sau conf. univ. Mircea Mureșianu (ca să-i numesc doar pe o parte dintre redactorii revistei mai sus amintite și care chiar în zilele acestea au scos admirabilul număr 26, dedicat marelui fiu al Rodnei, academicianul Florian Porcius).
Dan Popescu a cules din freamătul cultural al prezentului impresii despre faptele editoriale ale multor autori de carte , despre personalități ale locului (și nu numai) din literatură, teatru, arte plastice, ziaristică, istorie, etnologie, ornitologie, de la Rodna până la Beclean, din Bistrița, de pe Ilve.
Această preajmă de care vorbeam (de o distincție evidentă) e stimulată, deopotrivă, de climatul cultural din localitatea vecină, Maieru (5 km, una de alta). Deja, prea bine se știe, aici trăiesc și creează cărturarul Sever Ursa, scriitorii Icu Crăciun, Iacob Naroș, Ilie Hoza, (regretatul) Sandu Al. Rațiu. Aici sunt (adică nu doar au fost!) Muzeul „Cuibul visurilor”, publicația (cu apariție neîntreruptă de 20 ani) „Cuibul visurilor.
Nu cunosc să fie în mediul rural al României o asemenea situație: la o distanță infimă să existe două reviste culturale; și nu publicații efemere, expeditive, ci de o reală, convingătoare consistență ideatică, programatică.
Revin la Dan Popescu: Volumul său începe astfel: „Dedic această carte, cu toată dragostea, domnului profesor Sever Ursa, scriitor, eseist, critic literar, folclorist, filosof, formator de caractere, cea mai puternică personalitate pe care am cunoscut-o în Ardeal!” Toți cei prezenți în sala unde a avut loc întâlnirea de la Rodna au aderat, bucuros, la ideea că Domnul Sever Ursa este un adevărat Patriarh al culturii de pe Someșul Mare în amonte.
(Ca un fel de notă de subsol: A doua zi, scriitorul Cornel Cotuțiu a fost invitat al Școlii Generale „Iustin Ilieșiu” – comuna Maieru.)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5