Ginta Latină, filiala Sângeorz-Băi a reamenajat cimitire ale eroilor români din Republica Moldova

Dan Popescu

Societatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană Sângeorz-Băi, în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor Bucureşti-ONCE-a reuşit să reamenajeze cimitire militare de onoare la standarde europene, eforturile financiare fiind susţinute de statul român. Ca recunoaştere a eforturilor făcute şi a implicării Societăţii Culturale „Ginta Latină” filiala Sângeorz-Băi, ONCE a decernat acesteia „Diploma de Excelenţă” pe anul 2008 la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Cimitirul de la Micleuşeni a fost inaugurat în anul 2008, iar cel de la Vărzăreşti la 21 septembrie 2010, cu participarea unor înalte oficialităţi ale statului român şi moldovean. Troiţele din cele două cimitire militare- cea de la Vărzăreşti executată la Bârsana, Maramureş, din lemn de stejar- au fost donate de „Ginta Latină” din Sângeorz-Băi.
Cimitirul eroilor români de la Vărzăreşti, raion Nisporeni, este situat la 500 de metri de Mânăstirea Vărzăreşti, ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun. Cimitirul a luat fiinţă în august 1941, aici fiind înhumaţi, în 93 de morminte individuale şi 5 gropi comune, 178 de militari români, 100 identificaţi şi 78 neidentificaţi, care au luptat în diferite regimente de Artilerie, nr. 2, 3, 5, 13, 53, 65, 67, Roşiori, nr.8, 10, Grăniceri, nr.4, Vânători, nr.7, Dorobanţi, nr.8, Artilerie grea, nr.5. La 28 mai 1998, Societatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană Sângeorz-Băi, cu mijloace proprii şi cu sprijinul deosebit al primarilor de atunci, ing. Vasile Arteni, Nisporeni şi prof. Ştefan Gutu, Vărzăreşti şi al românilor din aceste localităţi, a reamenajat cimitirul de la Vărzăreşti. În cimitir se găsesc o troiţă, „Răstignirea”, situată în partea din spate a cimitirului, o cruce mare din lemn în dreapta intrării şi un monument comemorativ din cărămidă, cu o cruce de inox la partea superioară, în stânga intrării. Pe faţada acesteia din urmă se găseşte inscripţia „Omagiul nostru şi veşnica pomenire ostaşilor români căzuţi pentru apărarea pământului strămoşesc.” În fiecare an de Ziua Eroilor, Ispas, Ginta Latină filialele Nisporeni-Vărzăreşti-Sângeorz-Băi, organizează slujbe religioase de pomenire a eroilor, la care participă masiv populaţia locală.
La 21 septembrie 2010 a avut loc inaugurarea Cimitirului Românesc de Onoare de la Vărzăreşti, Republica Moldova. Cimitirul a fost reconstruit de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Raional Nisporeni şi Primăria comunei Vărzăreşti, precum şi de Societatea Culturală „Ginta Latină”, filialele Nisporeni şi Sângeorz-Băi. Cimitirul de onoare de la Vărzăreşti reprezintă al optulea proiect de reconstrucţie a cimitirelor eroilor români din Republica Moldova, iniţiat şi finanţat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor de la înfiinţarea sa în anul 2004, după cele de la Ţiganca, Neculăieuca, Feşteliţa, Micleuşeni, Cania, dealul Epureni şi Vărvăreuca.
Există la Sângeorz-Băi o mână de intelectuali entuziaşti şi harnici grupaţi în jurul părintelui Ioan Bindean, care formează Socetatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană. Gândul îmi fuge cu recunoştinţă către marele poet Vasile Alecsandri care, reprezentând îndepărtata ţară carpato-dunăreană care în 1878 abia îşi câştigase independenţa cu arma în mână, a primit Premiul Literar al întregii latinităţi, la Montpellier la 19 mai 1878, eveniment organizat de către Societatea pentru studiul limbilor romanice.
„Latina ginta e regina
Între-ale lumii ginte mari,
Ea poartă-n frunte-o stea divină
Lucind prin timpii seculari.”
Societatea Culturală „Ginta Latină” filiala Sângeorz-Băi, preşedinte părintele Ioan Bindean, a făcut susţinute eforturi pentru identificarea tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe teritoriul Basarabiei, pentru apărarea pământului strămoşesc. Luni 27 martie se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România, prilej cu care, ca în fiecare an, „Ginta Latină” din Sângeorz-Băi adresează salutul său frăţesc şi călduros fraţilor basarabeni şi se descoperă cu smerenie în faţa celor care, acum 99 de ani, au pus umărul la făurirea efectivă a României Mari. Iar eroii români care se odihnesc în cimitirele basarabene, îşi poartă somnul veşnic cu conştiinţa datoriei împlinite, ei au făcut ceva pentru ţara lor. Sacrificiul suprem!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5