Grădina “Ioan Alexandru” vă aşteaptă la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”

Biblioteca este în sărbătoare. Clădirea de pe Odobescu arată ca o adevărată instituţie culturală. De la poartă până la ultimul detaliu din curte, de la intrarea în clădire, până la ultimul raft, totul este aranjat şi etichetat.
Chipurile nemurite de artişti ale scriitorilor Ioan Alexandru şi George Coşbuc şi-au găsit, în sfârşit, casa. De acum vor putea fi admirate de bistriţeni aşa cum merită. În faţa fostei Biblioteci Judeţene se afla bustul poetului Ioan Alexandru (1941–2000), prieten al bistriţenilor. Bustul scriitorului, turnat în bronz, ridicat pe un soclu de andezit, este opera sculptorului Vasile Gorduz şi a fost donat de Vasile Vasinca şi Radu Feldiorian, dezvelirea având loc la data de 14 septembrie 2002. Odată cu mutarea bibliotecii în Palatul Culturii, bustul a rămas pe o proprietate privată. Soluţia optimă pentru redarea comunităţii a fost amplasarea în curtea bibliotecii actuale, acolo unde va fi o adevărată grădină ce va purta numele poetului, cu bănci, flori, iarbă. Aici se vor derula vara evenimente de care se vor bucura toţi cei care iubesc cartea. Ioan Alexandru a revenit acasă, alături de George Coşbuc.
Bustul lui George Coşbuc s-a aflat în faţa Direcţiei pentru Cultură, în grădina fostei case a lui Ceauşescu. Odată cu revendicarea, bustul a rămas într-o curte privată. Lucrarea este realizată din tablă de G. Pîrvan într-o manieră modernă. După mult timp, în aşteptare, bustul şi-a găsit locul binemeritat în faţa Bibliotecii Judeţene (Palatul Culturii), care poartă numele George Coşbuc. Pe faţada instituţiei scrie mare Biblioteca George Coşbuc, iar chipul poetului se oglindeşte spre bucuria lecturii.
Sala “Liviu Rebreanu”, care găzduieşte manifestările artistice, este şi ea “atestată” printr-un citat din marele romancier, însoţit de o fotografie: “Fiecare citeşte ceea ce îi permite mintea să înţeleagă şi gustul să aprecieze. Dar din toate lecturile unui om-fie pe bază de roman-foieleton sau pe critica raţiunii pure-se alege o bibliotecă specială. Un mănunchi de cărţi pe care nu te mulţumeşti să le deschizi numai odată. Un mănunchi de cărţi în care te uiţi des, ca la un tablou preferat”. Galeria cu tablouri a marilor scriitori ai ţării completează această paletă a instituţiei. Nu lipsesc cărţile scriitorilor bistriţeni, puse şi ele la loc de cinste într-o expoziţie.
Luni, de la ora 11.30, Sala „Liviu Rebreanu” găzduieşte expoziţia de carte şi fotografie „Virgil Nemoioanu”, un uriaş om de cultură, cum îl caracterizează directorul Ioan Pintea. De la ora 14.30, Sala „Liviu Rebreanu” vă invită la „Lectură şi popas regal la Bistriţa”, prezentarea vieţii şi operei Reginei Maria de către Simona Simioanca. “În perioada trecută, aici, pe unde umblăm noi, a locuit Carol al II-lea ca prinţ, fiind multe poveşti despre popasul lui la Bistriţa” spune Ioan Pintea. La ora 18.00, Sala Mare de şedinţe a Consiliului Judeţean găzduieşte conferinţa inaugurală, susţinută de prof. univ. dr. Virgil Nemoianu, de la Catholic University of America – Washington şi prezentarea volumului Opere 1. Structuralismul. Calmul valorilor, Editura Spandugino, 2013, susţinută de Luigi Bambulea.
Marţi, la ora 10.00, va fi vernisată expoziţia „George Coşbuc – Timp şi Eternitate”, iar de la ora 12.30, inaugurarea oficială a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” se va face în prezenţa ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, printre invitaţi fiind şi socilogul Vasile Sebastian Dâncu, directori de biblioteci din ţară, dar şi din Republica Moldova. “Va fi un moment festiv emblematic pentru Bistriţa, aşteptăm multă lume şi mulţi cititori. Ca să aducem biblioteca în starea de acum am muncit enorm, pentru că deşi clădirea era nouă, sălile erau goale. De zeci de ani Biblioteca Judeţeană a fost un depozit în chirie. În sfârşit are o clădire a ei. Dacă nu era preşedintele Radu Moldovan şi vicepreşedintele Alexandru Pugna, această clădire avea alte destinaţii, fiind extrem de râvnită. Faptul că suntem căutaţi, că avem mulţi cititori, că la manifestările noastre vin mereu chipuri noi, nu poate decât să ne bucure” declară Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

Comentarii

24/05/13 14:59
Vizitator

Totusi daca in cadrul bibliotecii exista o sala "Liviu Rebreanu" pentru manifestari artistice, atunci de ce este folosit in continuare pentru dezbateri cu public acel coridor ingust si penibil cu dulapuri agatate pe pereti, in care oamenii stau inghesuiti ca intr-un vagon de tren. Intr-adevar, in mandatul lui Liviu Rusu, proiectul de reabilitare a clădirii de pe Odobescu,11 a fost sincronizat cu un alt proiect al Consiliului Judeţean, de pregătire profesională a resurselor umane, derulat cu fonduri europene prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative, Axa 1, şi datorită căruia una din salile de pe Odobescu a fost dotata cu mobilier şi aparatură tehnică. Probabil ca despre acea sala este vorba. Apoi, lasand la o parte faptul ca si Casa de cultura se numeste tot "George Cosbuc", ceea ce denota lipsa de imaginatie, cel putin bustul poetului din Hordou trebuia amplasat in fata cladirii principale si nu langa acele magazii sau anexe gospodaresti ale fostei BNR, care arata groaznic cu tencuiala cazuta.

24/05/13 15:36
Vizitator

De ce sala "Liviu Rebreanu" daca este una singura. Un exces de nume care mai mult creaza confuzie decat lamureste: Sala "Liviu Rebreanu" din biblioteca "George Cosbuc" situata in gradina "Ian Alexandru" de pe strada "Alezandru Odobescu", 11. Si inca ceva; cum arata sala Liviu Rebreanu destinata sa gazduiasca manifestari artistice, deoarece in fotografiile anexate se vede doar o usa inchisa si o inscriptie. Poate dati o imagine din interiorul salii.

28/05/13 09:05
ion paraschivescu

Draga,
mai treci si tu pe la biblioteca sa vezi cum e nu astepta sa-ti dea dumele cutare, cutare.
Deci, fiecare face tot ceea ce poate, iar cand vei veni mata, vei da jos totul si vei lua de la capăt.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5