Grigore Sâmboan - succes artistic în Canada

Invitat in Canada, Grigore Sâmboan a descoperit si admirat frumusetile orasului Montreal dar si pe cele din Toronto si peisajele unice ale celebrei cascade Niagara de la frontiera cu SUA si culorile fascinante ale toamnei in padurile Canadei dominate de rosul frunzei de artar.
Dupa care duminica 20 octombrie in sala bisericii ortodoxe romane Sf. Pantelimon din regiunea Montréal, pastorita de parintele Vasile Trif, originar din Baia-Mare si absolvent al Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca, om de mare si aleasa cultura si sensibilitate romaneasca, a avut loc un frumos recital de muzica populara ardeleneasca in interpretarea lui Grigore Samboan, teolog si redactor sef la Radio Renasterea a Mitropoliei Clujului, din Cluj-Napoca.
In prezenta a peste 100 de spectatori in sala au rasunat frumoase cantece transilvane , grupate frumos pe tematici asa cum ii sta bine unui artis teolog-jurnalist, ca cele de dor si de drag, de dor de casa si de tara, mandre si catanie, cantece de razboi, de dragoste si de nunta, de nenoroc, pricesne si cantece de veselie si patriotice care au culminat cu ,, Asa-i romanul,,.
Publicul a aplaudat entuziast si a acompaniat batind din palme la mai multe melodii, a filmat si inregistrat si a facut poze cu artistul invitat, remarcind si elogiind autenticitatea sa, frumosul sau costum popular vechi de peste 100 de ani, vocea calda si cantecele sale unice si originale, dovada ca tineri interpreti de folclor din Romania sunt capabili de a pastra si duce mai departe cintecul romanesc pur si curat, nepoluat de manele si alte facaturi comerciale.
Interpretul a avut sansa ca sa vada lumina zilei intr-una dintre cele mai frumoase si mai autentice zone folclorice romanesti, in tinutul Bistritei-Nasaudului, in chiar comuna de bastina a marelui Liviu Rebreanu - Tirlisua, la Agries.
Inainte de spectacol Grigore Samboan a asistat la repetitiile pentru Concertul de colinde de Craciun al corului bisericii dirijat de un alt clujean teolog si muzician pasionat, Catalin Ghioltan, a cintat cu corul in timpul liturghiei si a citit si Apostolul.
La sfirsit solistul a primit cadouri, citeva exemplare din CD-ul de colinzi de Craciun scos de Corul bisericii anul trecut intitulat : ,, Noi in seara de Craciun,,, un alt CD scos la implinirea a 500 de ani de la trecerea in eternitate a lui Stefan cel Mare, si altele.

Dupa spectacol s-a oferit o masa de onoare in cinstea invitatului din Romania, cu bucate romanesti, la care au participat peste 50 de persoane si de la care bineinteles nu a lipsit din nou muzica si voia buna. Astfel in acea duminica artistul a petrecut vreme de 8 ore in compania romanilor din regiunea Montréal , multi fiind originari din Ardeal, cu lacrimi in ochi de emotia intilnirii cu cintecele cu care s-au nascut si au crescut.

Dar Grigore Samboan e si un deschizator de drumuri pentru tinerii artisti din Romania deoarece dupa domnia sa urmatorul artist invitat este Traian Stoita, student la Facultatea de Teologie la Cluj-Napoca, supranumit in Canada : ,, Printul cintecului sibian,, - caruia i s-a si trimis Invitatia oficiala din Canada prin Posta.
Romanii de aici si-au propus sa faca din asta o traditie si in fiecare an sa invite un interpret clujean in turneu in Canada si sa incurajeze si sa promoveze tinerele talente.

A doua zi, Samboan a fost invitat sa viziteze Universitatea de limba engleza Concordia din Montréal ( in Montréal sunt 4 Universitati, 2 de limba franceza si 2 de limba engleza), de catre prof. dr. Lucian Turcescu eminent specialist de reputatie internationala in istoria teologiei cu un parcurs academic impresionant, de la Facultatea de Teologie, care i-a oferit un interviu, si i-a oferit cu autograf citeva dintre celebrele sale volume de specialitate publicate la Oxford University Press, facindu-i si cunostinta cu citiva dintre studentii sai aflati la doctorat in Teologie. Periplul canadian al lui Grigore Samboan va continua cu alte concerte si intilniri printre care si in capitala Canadei - orasul Ottawa si cea cu PS Episcopul Vicar Ioan Casian de Vicina al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi cu sediul la Chicago.

prof. emerit Vania Atudorei, Montréal, Canada

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5