Guvernul a impus criterii noi pentru atestarea staţiunilor turistice Sângeorz-Băi trebuie reatestată, Colibiţa are nevoie de i

Sângeorz-Băi trebuie reatestată, Colibiţa are nevoie de investiţii majore

Obţinerea statutului de staţiune turistică pentru Colibiţa este una din promisiunile electorale vehiculate de toate partidele politice, în perioada postdecembristă. Toţi liderii politici şi-au anunţat intenţia de a promova proiecte de hotărâri în acest sens, dar de la vorbele politicienilor la fapte este cale lungă.

Pentru a primi acest atestat, Colibiţa trebuie să îndeplinească o serie de criterii obligatorii, precum şi a unui cumul de condiţii suplimentare, potrivit unui proiect de Hotărâre privind modificarea HG 867/2006, adoptat în şedinţa de miercuri a Executivului. Astfel, pentru atestarea unei staţiuni turistice trebuie îndeplinite obligatoriu criteriile obligatorii şi 75% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare, în cazul staţiunilor de interes naţional, şi 50% pentru staţiunile turistice de interes local.

Conform noii reglementări, atestarea staţiunilor este condiţionată de mai mulţi factori printre care amplasarea acestora într-un cadru natural fără poluanţi, existenţa studiilor şi a documentelor care atestă prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat) din punct de vedere calitativ şi cantitativ, constituirea perimetrelor de protecţie ecologică, hidrogeologică şi sanitară a factorilor naturali de cură. Pe lângă înzestrările date de natură, Colibiţa are nevoie obliogatoriu de un drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie, transport în comun între staţiunea turistică şi gara sau autogara care o deserveşte, de un punct farmaceutic, de amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă, apă curentă, canalizare, energie electrică şi terenuri de joacă pentru copii. De asemenea, localitatea ar ar trebui să dispună de servicii de salvare montană- salvamont. Pentru a fi staţiune de interes naţional trebuie să dispună de un număr minim de 500 locuri în structurile de primire turistică, iar cele de interes local trebuie să dispună de minim 100 locuri.

Criteriile suplimentare de atestare a staţiunilor turistice vizează existenţa de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care să oprească în gara care deserveşte staţiunea (cotat cu 10 puncte), spaţii comerciale pentru activităţi de prestări servicii (bancă, schimb valutar, agenţie de turism), săli de spectacole şi săli de conferinţe cu o capacitate totală de minim 40 la sută din numărul locurilor existente în staţiune (30 puncte), canalizare centralizată (50 puncte) etc. Punctajul minim pentru atestarea staţiunilor de interes naţional este de 135 puncte, iar cel pentru staţiunile de interes local este de 90 puncte.

Atestarea staţiunilor turistice se face de către Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se aprobă prin Hotărâre de Guvern.

În maximum două luni, Primăria Sângeorz- Băi este obligată să depună fişa staţiunii turistice, conform noilor prevederi. Nedepunerea fişei staţiunii în termenul prevăzut va determina retragerea statutului de staţiune turistică a localităţii sau părţii de localitate atestată ca staţiune turistică.

De asemenea, ministerul poate propune retragerea atestării unei staţiuni turistice, în cazul în care staţiunea turistică atestată conform legislaţiei anterioare nu mai îndeplineşte criteriile obligatorii de atestare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5