Impresii din Anatolia ale elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos
Educația nu ține cont de granițe. Participarea la programul ”Erasmus+” a oferit o oportunitate elevilor Școlii Gimnaziale ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos să treacă peste limitele Europei, pe podul ”Fatih Sultan Mehmet” de peste Bosfor. A urmat un melanj de activități educative, lecții, ieșiri în natură și vizite la diverse obiective turistice. Ocazia acestor activități? Mobilitatea Erasmus+, în cadrul proiectului ”A unique Earth - Our responsibility for a sustainable future”, la şcoala Kilimli Anadolu Lisesi, din Zonguldak, Anatolia.
Elevii au vizitat Hipodromul din Constantinopol, Moscheea Albastră (Sultan Ahmed), Marea Moschee Hagia Sofia (fosta biserică / muzeu) și au făcut o croazieră cu vaporaşul pe Bosfor. Un alt obiectiv vizitat a fost orașul Safranbolu, intrat în patrimonial UNESCO din anul 1994 pentru arhitectura caselor tradiționale turcești păstrate din epoca otomană. Muzeul Naval Alemdar a fost un alt punct de interes din orașul situat pe țărmul Mării Negre. Una din temele proiectului fiind conservarea apei, a fost foarte potrivită vizitarea canionului ”Sugar Canyon”, loc de desfășurare pentru multe sporturi în natură (rafting, canyoning, cățărat, circuite cu bicicleta etc.).
În cadrul activităților școlare, elevii noștri au participat la diferite lecţii, cu jocuri de spargere a gheţii, cu susținere de prezentări pe tema proiectului: ”Importance of Water sustainability”, ”The Black Sea”, ”The Aegean Sea”, ”Thermal power station-its damage and importance of green energy”, jocuri Kahoot.
Ultima zi a fost dedicată prezentării rezultatelor mobilității, oferirii de feedback atât din partea elevilor, cât și din partea profesorilor pentru partenerii turci; după tradiționalul prânz cu produse specifice culturii turcești (inclusiv halva și rahat), fiecare echipă a prezentat un moment cultural-artistic despre țara sa. Elevii noștri au pregătit o prezentare despre ia românească (fiind, desigur, îmbrăcați cu ea). În curtea școlii s-a încins apoi o horă românească la care au fost invitați toți elevii și profesorii, iar mobilitatea s-a încheiat cu un concert de chitară pregătit de elevii turci.
În contextul regional actual, umbrit de conflictele militare, o asemenea ”mobilitate Erasmus+” arată că mereu este loc pentru cooperare, că educația unește oamenii și că viitorul trebuie să fie definit de termeni precum”conservarea naturii”și ”împreună”.
Citiţi şi:
- Elevi ai Școlii Gimnaziale ”Viorel Nimigeanu” în Macedonia de Nord
- Pe urmele lui Zeus – elevii Școlii Gimnaziale ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos au urcat muntele Olimp
- Elevi şi profesori de la Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos, o nouă mobilitate Erasmus+ în Polonia
- Atelier de Mărțișoare la Școala Gimnazială Nimigea de Jos
- Elevi şi profesori de la Școala Gimnazială ”Viorel Nimigeanu” Nimigea de Jos, în Germania, printr-un proiect Erasmus +
Adaugă comentariu nou