Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat credincioșii din Bârla și Sântioana, cu prilejul sfințirii capelei
Sâmbătă, 19 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat credincioșii din Bârla și Sântioana, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din Parohia Bârla, cu filia Sântioana.
De dimineață, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sântioana, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, preotul Dumitru Boca, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie, cu acest prilej fiind sărbătorit și hramul bisericii. Părintele vicar Dumitru Boca, în urmă cu 35 de ani, a slujit câteva luni în această comunitate, suplinind parohia până la venirea unui preot paroh.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, de la ora 12:00, clericii și credincioșii prezenți l-au întâmpinat și primit pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată atât pentru credincioșii din Sântioana, cât și pentru cei din Bârla, cu sprijinul Primăriei Comunei Mărișelu, de care aparțin administrativ-teritorial cele două localități.
Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Teodor Mihai Vîntu, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a subliniat utilitatea unei capele mortuare pentru comunitate. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile parohiei. Astfel, Înaltpreasfinția Sa a acordat primarului comunei Mărișelu, Horea Călin Petruț, „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar Consiliului Local o diplomă de aleasă cinstire.
La slujbă au participat numeroși credincioși din sat, precum și oficialități locale și județene.
Scurt istoric
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sântioana a fost construită între anii 1904-1905 și a fost zidită pe locul unei alte biserici din lemn, a cărei existenţă este menţionată încă de la începuturile secolului al XVII-lea.
De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori și a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă. În urma ultimelor lucrări de restaurare și înfrumusețare, la data de 12 octombrie 1997, biserica a fost resfințită de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.
Localitatea Sântioana este filie a Parohiei Bârla, preot paroh fiind preotul Teodor Mihai Vîntu.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Binecuvântare arhierească la Bârla, la 700 de ani de la prima atestare documentară. Preotul Teodor Mihai Vîntu, hirotesit iconom de Mitropolitul Andrei
- Sântioana, binecuvântată de Mitropolitul Andrei
- A treia zi de Paşti, mitropolitul Andrei a binecuvântat comunitatea din Sântioana! A fost sfinţită casa părintească a starețului Antonie Flore de la Piatra Craiului, fiu al satului
- Episcopul-Vicar Benedict Bistrițeanul, la sărbătoarea comunității din Galații Bistriței. Preotul paroh Marian Bulbuc, hirotesit iconom. Primarul Vasile Vermeșan, distins cu Ordinul Mihai Vodă
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Hramul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Beclean. A fost binecuvântată noua casă parohială
Adaugă comentariu nou