Industria farmaceutică – instrument benefic sau unul demonic pentru omenire?
Fără doar şi poate medicamentele sunt absolut necesare pentru sănătatea oamenilor, dar în ultimii ani are loc un exces de zel în industria farmaceutică producând reale suspiciuni. Într-o emisiune la un post Tv realizată în iarna acestui an, un profesor univ. al unei Facultăţi de Medicină explica inutilitatea vaccinului antigripal, aducând mai multe argumente, din care am reţinut doar două. Primul, modul de preparare a acestuia, care constă din alcătuirea unei prognoze bazate pe date empirice, pe evoluţia istorică şi pe estimări proprii, căutând să se intuiască ce tulpină sau care combinaţie de tulpini e cel mai probabil să circule în sezonul respectiv, mai apoi, se elaborează un „cokteil” de câteva tulpini din care se produce vaccinul. Un al doilea argument, trebuia menţionată capacitatea organismului uman de a produce singur anticorpi şi de a lupta împotriva virusului gripal, oricare ar fi combinaţia sezonieră. Astfel, au existat cazuri grave, până la deces, majoritatea pacienţilor suferind de alte afecţiuni, contactul cu virusul gripal nefăcând decât să accelereze evoluţia afecţiunii deja existente, producerea acestui vaccin căpătând dimensiuni pur economice, de făcut bani în plină criză economică.
O altă „reţetă” pentru a scoate bani a constat în mărirea artificială de către industria farmaceutică americană a numărului de pacienţi prin medicalizare, luând ca exemplu colesterolul, a căror valori patologice au fost extinse pentru a include pe lista bolnavilor un număr mult mai mare de persoane diagnosticate anterior cu valori normale, comisia care a „rezolvat” problema fiind alcătuită din 9 experţi din care 6 aveau legături cu marile concerne farmaceutice.
Ne aducem cu toţii aminte de anii de şcoală sau de muncă în care, în condiţii de tensiune, unii dintre noi ne balansam picioarele, drept pentru care comisia de resort americană a amendat comportamentul ca fiind anormal, apreciind că ar fi vorba de o afecţiune nervoasă asemănătoare Parkinsonului, astfel că aceştia au fost diagnosticaţi cu „Sindromul picioarelor neliniştite”, stabilind ca antidot medicamentul Levodopa, deloc ieftin.
Tendinţa de vaccinare în masă împotriva gripei porcine, cu simptome asemănătoare gripei sezoniere vindecată după 5-7 zile de repaus, a dus la decesul multor asemenea „bolnavi”, campanie care a dus însă la beneficii de miliarde de dolari din buzunarul contribuabililor.
La noi, după cum se cunoaşte, se fabrică o serie de medicamente din gama „Gerovital”, unul dintre acesta Gerovital H-3 recomandat persoanelor vârstnice, dacă până în toamna lui 2010 o cutie de 25 de drajeuri costa 4,5 lei, astăzi costă de 10 ori mai mult – 46,50 lei, preţ girat de Ministerul Sănătăţii condus de un prostănac cu numele de Cseke Attila, de profesie avocat în „Ţinutul Secuiesc”.
Situaţia globală a „afacerilor cu sănătatea”, pe lângă sumele uriaşe de bani aflate în joc, duce la producerea unor scenarii, induse de către unii jurnalişti de investigaţii, unele de-a dreptul înspăimântătoare, în care lupta s-ar duce de fapt împotriva maselor, cu scopul unei aşa-numite ajustări a volumului şi trendului de dezvoltare a populaţiei, scenarii care n-au fost nici confirmate, dar nici infirmate de către presa şi guvernele care legiferează activitatea „puterilor farmaceutice” pentru miliarde de dolari care se duc în alte domenii decât în cel care vizează sănătatea oamenilor.
Dar să încheiem însă într-o notă mai veselă, cu o glumă la subiect: un individ iese dintr-o farmacie cu o plasă plină de medicamente pe care le aruncă, supărat, într-un coş de gunoi aflat în faţa farmaciei. Un cetăţean îl întreabă mirat: ce faci omule, ai dat o grămadă de bani pe medicamente şi le arunci la gunoi, ce-ai păţit? Omul nostru îi răspunde iritat: lasă-mă dom’le în pace! Păi, ani de-a rândul am fost la tot felul de doctori, că şi ăştia trebuie să trăiască. M-au trimis la tot felul de farmacişti, că şi ăştia trebuie să trăiască. Acum, mă gândesc că şi eu trebuie să trăiesc!
Adaugă comentariu nou