Instituţia Prefectului cere CL Ilva Mică să constate încetarea mandatului viceprimarului! Aurel Horea: S-a depăşit termenul de prescripţie de 3 ani, de la acea incompatibilitate!
Carmen Toderaşc, şeful Serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia viceprimarului de la Ilva Mică, Ilie Muşină, care are o hotărâre definitivă pe tema incompatibilităţii, în sensul că acesta a făcut parte din Consiliul de Administraţie al unei instituţii publice, ceea ce era interzis la vremea respectivă.
„Am solicitat la Ministerul Dezvoltării, în calitatea lui de iniţiator al Codului Administrativ, să ne comunice un punct de vedere cu privire la modul de ăncetare a mandatului unui viceprimar pentru că incompatibilitatea era pe viceprimar. Având în vedere că în Codul Administrativ nu este reglementat clar cine anume încetează mandatul unui viceprimar, am solicitat un punct de vedere. Punctul de vedere a venit de la minister în 19.02.2020 şi în acest material ne comunică faptul că viceprimarul este ales în mod indirect din rândul consilierilor locali, astfel că răspunde numai în faţa consilierilor locali şi Consiliul Local este cel care îi încetează mandatul de viceprimar, rămânând eventual consilier local. Vom face o solicitare în acest sens la Consiliul Local Ilva Mică să ia măsurile care se impun şi noi vom comunica la ANI ce măsuri va lua Consiliul Local”, a declarat Carmen Toderaşc.
Aceasta a menţionat că, într-adevăr, prevederea pentru care a fost găsit incompatibil viceprimarul din Ilva Mică a fost modificată, dar la acea vreme era interzis să faci parte dintr-un consiliu de administraţie al unei instituţii publice. Hotărârea privind incompatibilitatea a rămas definitivă în noiembrie 2019.
De cealaltă parte, primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea, a menţionat că va transmite Instituţiei Prefectului un punct de vedere pe această temă, cu invocarea modificărilor legislative.
„Domnul viceprimar a atacat în instanţă acel raport al ANI, a câştigat la Curtea de Apel Cluj, însă a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vreau să vă spun că anul trecut a fost adoptată Legea 54/2019 pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative. Legea spune clar că „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”. Aşadar, au trecut 3 ani de momentul faptelor de incompatibilitate”, ne-a explicat primarul Aurel Horea.
Practic, pe astfel de speţe, la nivel naţional, aleşii locali au câştigat procesele.
Citiţi şi:
- Ioan Szabo, primarul ALES de cetățenii comunei Șanț cu 78% dintre voturi, merită și se va întoarce la conducerea Primăriei Șanț!
- 15 aleşi locali se află în situaţie de incompatibilitate
- Primarul Aurel Horea (Ilva Mică), găsit incompatibil de ANI: Pe aceeaşi speţă, viceprimarul a câştigat la Curtea de Apel Cluj
- Ilva Mică: Aurel Horea, în tandem cu viceprimarul Ilie Muşină, pentru al cincilea mandat
- Aurel Horea a fost învestit cu al șaselea mandat de primar al comunei Ilva Mică
Adaugă comentariu nou