Întâlnire cu un scriitor – părintele prof. Nicolae Feier. Ziua Internațională a Cititului Împreună

           

„Cărțile sunt oglinda sufletului!”

                                       (Virginia Woolf)

            Pentru mulți oameni, cititul este precum respirația. Pentru alții, este o aventură nesfârșită. Deși trăim într-o lume secularizată, deși suntem, oarecum, niște sclavi ai aparatelor de diferite feluri (deci și ai telefonului, ai computerelor), încercăm să călătorim în lumi nebănuite, să ne potolim setea la izvorul de înțelepciune și frumusețe al cărților. Și asta deoarece copilul de azi, care citește, va deveni adultul de mâine care va gândi. Cartea oferă șansa de a fi cu tine însuți, de a te regăsi și a te redescoperi neîncetat, de a nu fi niciodată singur. Este un dar prețios care te înalță deasupra banalității și rutinei de zi cu zi.

            Sunt oameni de cultură, mari personalități care au făcut sau fac din citit un „modus vivendi”. De exemplu, Thomas Jefferson, președinte al USA, spunea că nu poate trăi fără cărți.” Iar Jorge Luis Borges afirma că: „Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.”

            Luându-ne drept modele de viață oameni precum cei amintiți, am celebrat și în acest an, Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, într-un fel care să facă, pentru elevii noștri, din pasiunea sau obișnuința de a citi, un colț de Rai în sufletul lor. Pentru aceasta, am avut onoarea și bucuria de a gusta din zicerile pline de duh și înțelepciune ale părintelui profesor, scriitorul Nicolae Feier. Timp de oră, în sala festivă a școlii noastre, inimile copilașilor din clasa a VI-a a, a V-a A, a V-a B, a IV-a B, însoțiți și îndrumați de doamnele prof. Mirela Rus, Codruța Rusu, Marinela Pop, Marinela Săsărman și de doamna bibliotecară Mariana Clapa, s-au deschis precum mugurii la început de primăvară, fiind într-o adevărată părtășie literară, culturală și spirituală, împreună cu invitatul nostru. Au avut plăcuta surpriză să afle despre acordarea unuia din cele patru premii Gold Star, la nivel mondial, în Italia, în vara anului trecut, pentru întreaga activitate culturală a părintelui prof. Nicoale Feier. Mare le-a fost uimirea când au aflat, curioși fiind, că scriitorul N. Feier are scrise peste 22 de cărți, cu o tematică largă: istorie, mitologie, religie, și că a început a scrie când era cam de vârsta lor, 11, 12 ani.

            Pe drept cuvânt vrednicul de pomenire, Mitropolitul Bartolomeu Anania l-a numit pe invitatul zilei de azi „raiul de cuvinte nepereche al plaiurilor bistrițene”, deoarece părintele scriitor i-a purtat pe aripile cuvântului pe micii noștri cititori, de la anii copilăriei sale, evocând chipul drag al părinților săi, până la anii de școală și de pregătire pentru a deveni „doctor de suflete”, adică preot, la mentorii săi, amintindu-și cu emoție de prof. și îndrumătorul său, preot prof. dr. Mircea Păcurariu. Întrebările copiilor au venit precum o avalanșă înspre părintele prof., fiind extrem de încântați să descopere că omul din fața lor nu este numai preotul din biserică, ci este și un cercetător neobosit, un pasionat de istorie, având nenumărate studii în domeniul acesta. Dovadă stă monumentala operă a părintelui scriitor, „Istoria Bistriței Antice”, căreia i-a făcut o prezentare pe înțelesul copiilor, captându-le într-un mod surprinzător atenția cu vasul de aur de 321 de grame, vechi de 3800 de ani, descoperit pe Delosul Demetrei (Dealul Dumitrei), lângă grădina casei unde a locuit poetul – filozof, Lucian Blaga timp de aproape 4 ani. Ca într-o urzeală fină, povestea naște poveste, și invitatul nostru le mărturisește copilașilor cum a avut norocul în anii de facultate, la Sibiu, să stea în banca ce a aparținut poetului Lucian Blaga! Elevii noștri nu se lasă mai prejos și se mândresc că școala în care învață, a doua lor familie, poartă numele marelui poet!

Invitatul zilei de azi ne-a făcut bucuria de a citi câteva versuri din creația sa, dedicate părinților.Copiii au dorit să afle ce înseamnă cartea și cititul pentru părintele scriitor Nicolae Feier, ce ne aduce cartea în viața noastră și cum se îmbină misiunea de preot cu pasiunea și darul de a scrie. Acesta le spune că cititul înseamnă a trăi frumos, a te descoperi în ceea ce citești, a deveni om și a fi de omenie. Zeci de ochi l-au privit cu uimire când au auzit că scriitorul Nicolae Feier citește aproximativ 3 cărți pe săptămână. I-a îndemnat să citească, să iubească cititul și cartea și, mai cu seamă, să-și iubească și să-și respecte dascălii, cei care sunt precum „niște preoți” la „altarul” educației. Elevii au mulțumit părintelui scriitor pentru bucuria acestei zile, în care au descoperit cum să se apropie de „corola de minuni a lumii” .

            A fost o sărbătoare a „cititului împreună”, a fost o celebrare a cuvântului.Cum „Dumnezeu este Cuvântul”, nimic nu ar fi fost mai potrivit pentru această zi decât prezența în mijlocul nostru a unui om dăruit de Dumnezeu cu mulți talanți, unui om ales de Dumnezeu să păstorească suflete, dar și a unui om iubitor de Neam și Limbă românească. Astfel s-au revărsat asupra noastră, a tuturor, picături din dragostea sa pentru carte, pentru slova și graiul nostru românesc.

            „Și cetiți și nu judecați ne cetind înainte, că veți afla, cu adevăr, mare vistierie sufletească!”

                                                            (Predoslovia la „Cazania lui Varlaam”, din anul 1643)

 

                                                                               Prof. Mirela Rus

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5