( Interviu) De 22 de ani , AS TV în casele noastre. Mihai Rotaru: Astăzi emitem semnal digital şi avem telespectatori din diverse colţuri ale lumii

 

 

 

Rep.: - AS TV a împlinit 22 de ani. Este o sumă de ani foarte frumoasă în care am creionat, împreună cu dumneavoastră, o istorie a judeţului Bistriţa-Năsăud în imagini, fiind prima televiziune locală din viaţa fiecăruia. De 22 de ani ne bucurăm împreună – noi din studio şi telespectatorii de acasă, pentru că fără ei nu am putea fi aici- de evenimentele deosebite din Bistriţa-Năsăud. Domnule Rotaru, ce s-a spus la prima emisiune?

          Mihai Rotaru: - Într-adevăr, acum 22 de ani, în ziua de 11 aprilie era prima de Paşti ortodox şi cu ocazia acestei Sfinte Sărbători în Bistriţa am deschis postul de televiziune AS TV. La vremea aceea, era singurul post local de televiziune pentru care obţinusem aprobările necesare încă cu trei ani în urmă, dar din anumite motive nu am putut pune postul în funcţiune decât în 1999, deşi licenţa am avut-o din 1995. Atunci se obţineau greu licenţele, politica era de aşa natură ca, după două ore de televiziune pe zi era de neimaginat să ai un program mai lung de două ore, licenţele se dădeau pe raze foarte mici. Prima licenţă am avut-o pe unde herţiene, Canalul 56. În licenţă era scris că este interzisă amplasarea antenei pe vârfuri de deal. Antena a fost amplasată în coasta dealului, în staţiunea pomicolă unde mai mult de jumătate din energia de emisie mergea în dealurile de acolo, în pământ. Aşa au fost condiţiile, dar nu contează, populaţia ne-a recepţionat atunci cu antene, cu tot felul de scule improvizate. Pe urmă, am intrat pe cablu. Singurul lucru regretabil este faptul că trec anii prea repede. Sunt 22 de ani de atunci. Dacă am început greu atunci, astăzi suntem o televiziune care emite 24 din 24 ore, ca program AS TV, canalul de televiziune AS TV  este ocupat 24 din 24 de ore cu imagini în mişcare. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud nu suntem în stare, nici ca personal, nici ca subiecte, să putem funcţia 24 de ore cu program propriu, situaţie în care mergem 11 ore pe zi pe program propriu al televiziunii AS TV şi celelalte 13 ore retransmit un post de televiziune cu audienţă naţională. După desfiinţarea postului Neptun TV, am mai colaborat şi cu alte televiziuni în aceşti 20 de ani. Acum, după desfiinţarea postului Neptun TV, retransmitem programele postului Bucureşti TV, un post serios, un post cu care putem continua programele noastre, neafectând programele postului şi tendinţele acestuia.

          Rep: - De-a lungul timpului aţi evoluat, de la acele antene, astăzi ne vedem în format HD, ne vedem digital, ne v edem în toată ţara, iar prin mediul online în toată lumea...

          Mihai Rotaru: - Astăzi emitem semnal digital. Calitatea imaginii transmise de cablişti, pe toate reţelele de cablu existente în judeţul Bistriţa-Năsăud, este diminuată faţă de calitatea pe care noi, ca studio, o putem livra. Noi putem livra imagini full HD, dar aparatura celor care ne retransmit nu este de această clasă. Noi am reuşit să ajungem la această performanţă prin două proiecte cu finanţare europeană, din care am cheltuit din banii Uniunii Europene 150.000 euro, în două tranşe, şi am realizat un studio modern, cu aparatură de ultimă generaţie, cu tot ce trebuie, astfel încât să asigurăm o calitate corespunzătoare imaginilor. Suntem distribuiţi pe toate reţelele de cablu din judeţul Bistriţa-Năsăud, suntem recepţionaţi de telespectatori în toate localităţile unde există o astfel de reţea de cablu, dar nu numai atât, emisiunile noastre se găsesc pe youtube, pe facebook şi, începând cu această lună, avem un site profesional pe care-l vom exploata aşa cum trebuie, astfel încât să putem fi vizionaţi de cât mai mulţi telespectatori. La emisiunile tale, cele care sunt în direct cu publicul, de exemplu „Astăzi sărbătorim”, putem vedea că avem telespectatori din diverse colţuri ale lumii care ne urmăresc, ne sună, pentru că sunt mulţi bistriţeni plecaţi peste graniţă care, ducând dorul de ţară, măcar se uită la astfel de emisiuni care sunt plăcute şi nu la can-can-uri, şoşocisme sau altele.

          Rep: - De-a lungul celor 22 de ani, au trecut prin echipa AS TV foarte mulţi oameni. Unii am rămas, pentru că ne place ceea ce facem aici, ne place modul dumneavoastră de gândire, alţii au plecat. Am văzut că avem colegi noi, tineri. Ce îi spuneţi cuiva care vine şi vă spune că vrea să lucreze în televiziune, fie cameraman, fie realizator emisiuni?

          Mihai Rotaru: - Atunci când am început televiziunea, în jurul anului 1990, şi la Direcţia Muncii, cum se chema atunci şi unde erau cărţile de muncă, când spuneam că vreau să angajez un cameraman se uitau puţin ciudat pentru că erau meserii necunoscute. Plecând de la angajarea unor oameni care au mai lucrat cu camere de luat vederi la nunţi, la botezuri, la alte evenimente din familie, şi care aveau puţină experienţă, am început primele emisiuni. Dar între timp nu am stat, prin Academia „Tudor Vornicu”, academie condusă atunci de Aristide Buhoiu, am şcolarizat nu mai puţin de 120 de persoane, cărora le-am dat certificate de meserie. Am avut o pepinieră de cadre din care au putut trăi toate celelalte televiziuni care au apărut după noi.

          Rep: - AS TV a fost creată şi condusă de inginer Mihai Rotaru. Cum s-a conturat echipa de-a lungul timpului?

          Mihai Rotaru: - Prin Academia domnului Buhoiu am realizat această pregătire a cadrelor, această instruire,  care nu a fost organizată de dragul organizării, ci cu lectori din Cluj, Bucureşti – Ioana Bogdan, Aristide Buhoiu – dar şi alţii. Am organizat cursuri de specializare pentru toate meseriile, s-au primit certificate valabile cu titulaturile respective, astfel că am avut de unde să selectăm cadrele necesare pentru funcţionarea postului nostru de televiziune. În perioada celor 22 de ani nu ne-am rezumat doar la aceste cadre, au venit şi oameni cu studii în domeniu, din jurnalism, care au lucrat cu noi. Unii au fost promovaţi în alte funcţii, cum ar fi procurori, medici sau în altă parte unde şi-au făcut studiile. Am avut şi am un principiu la care n-am renunţat niciodată şi la care nu voi renunţa nici în continuare  şi anume, să dau posibilitatea celor cu care lucrez să-şi organizeze astfel activitatea încât în primul şi în primul rând să-şi facă o profesie, să facă o şcolarizare. Aproape i-am obligat ca întâi să-şi urmeze cursurile universitare şi doar după aceea să se intereseze de programele de televiziune şi activitatea de la televiziune. Lucrând astfel, am dat posibilitatea tinerilor să lucreze cu noi, dar le-am permis, i-am obligat aproape, să-şi continue şi studiile. În momentul de faţă, mai avem trei cadre, tineri, care sunt cu noi în practică, în lucru, dar sunt şi studenţi. Sunt permanent interesat să avem un personal tânăr, cu iniţiative, dornic de afirmare, cu care să putem realiza programe de televiziune cât mai interesante pentru public. Am urmărit şi urmărim în permanenţă diversificarea programelor noastre de televiziune. Am introdus şi introducem în continuare noi emisiuni pentru interesul cât mai multor segmente de populaţie, am întărit relaţiile cu televiziuni prietene, spre exemplu, recent, am început sâmbătă, de la ora 17.00, emisiunea „Plaiuri străbune, plaiuri strămoşeşti”, realizată cu televiziunea din Cernăuţi.

          Rep.: - Privind cu mândrie în urmă, în cei 22 de ani, care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră în ceea ce înseamnă televiziunea?

          Mihai Rotaru: - Cea mai mare bucurie este faptul că am reuşit să nu mă murdăresc politic, şi o spun cu responsabilitate, în sensul că am avut astfel de solicitări pe care, cu decenţă, le-am refuzat. Neavând o coloratură politică n-am depins, ca perioadă de funcţionare, de niciun partid. Sunt multe alte televiziuni locale – la un moment dat eram vreo şapte televiziuni locale, fiecare cu culoarea lor politică, dar fiecare a dispărut odată cu culoarea lui politică, dar au venit alte partide, cu altă culoare, dar şi televiziunile acestora au rezistat tot atât cât a rezistat culoarea politică respectivă. Satisfacţia este că, repet, mult prea repede, au trecut 22 de ani de funcţionare a acestui post de televiziune şi nu dăm niciun semn de slăbiciune. Este adevărat că financiar ne descurcăm foarte greu, plata salariilor este o problemă, dar nu cred că se poate plânge cineva că în această perioadă de 22 de ani, chiar dacă salariile nu au fost mari, că nu a primit banii în ziua plăţii. Este o satisfacţie că ne menţinem pe piaţă cu absolut toate greutăţile funcţionării unui post privat de televiziune, fără niciun sprijin din partea comunităţilor locale de niciun fel. Am avut cândva o discuţie cu domnul Lupşe care pur şi simplu nu a vrut să mă creadă că nu sunt susţinut şi numai după ce a colaborat cu televiziunea Bistriţa TV şi-a dat seama că într-adevăr, televiziunile private nu sunt ajutate. Mi-a spus că am avut dreptate şi că n-a crezut, dar aşa este. Noi ne descurcăm cu singura sursă de venit  - publicitatea şi emisiunile de televiziune pe care le realizăm cu diverse personalităţi pentru informarea telespectatorilor.

          Rep.: - Tocmai aici a avut de câştigat, de-a lungul timpului, AS TV. Aţi adus aproape oameni importanţi din toate sferele – cultură, religie, administraţie – care împreună cu dumneavoastră au creionat această grilă  de emisiuni.

          Mihai Rotaru: - Am tot încercat dar n-am avut o continuitate corespunzătoare cu emisiunile pentru tineret. Dar nu renunţ, încă încercăm. De săptămâna viitoare vom introduce emisiuni noi, dar menţinem acelaşi standard: emisiuni noi şi de calitate.

          Rep.: - Putem educa noi publicul? Aveţi emisiuni curate – şi nu aţi căzut în can-can-uri, ca alte televiziuni.

          Mihai Rotaru: - Am mers pe această grilă curată în ideea de a da publicului telespectator informaţiile de care are nevoie fără să le impun capul. Acum ne aflăm într-o pandemie. Într-adevăr, orice vaccin are indicaţii şi contraindicaţii. În niciun caz nu am făcut o politică antivaccin, antitratament, aşa cum fac alţii, pe alte posturi de televiziune. Atât timp cât sunt conştient că în toată lumea, toate guvernele lumii impun nişte reguli de disciplină pentru apărarea noastră, a tuturor, nu pot să înţeleg cum unii, în numele drepturilor omului, a drepturilor sale personale, nu vrea să respecte dreptul meu de a trăi. Adică, eu de ce sunt obligat să respect regulile şi altul, cu nesimţire, îmi suflă în faţă microbii, viruşii şi aşa mai departe, spunând că el este liber. Eu nu sunt liber să trăiesc? Astfel am adoptat programele, luând acest exemplu care este actual. Dar, în general, nu am exagerat cu accidente, cu furturi, cu violenţe, cu alte acte nesociale care nu ajută populaţia în educaţia lui ci, din contră, am căutat să aduc jurişti, avocaţi, judecători, oameni de ştiinţă cu care să discutăm problemele importante ale societăţii vrând să contribui la un pas următor superior şi nu distructiv.

          Rep: - După 22 de ani, mesajul ar fi....

          Mihai Rotaru: - Urmăriţi postul AS TV, pentru că nu degeaba se spune – AS TV, ASta-i televiziunea ta!

          Rep.: - Eu doresc să avem sănătate cu toţii, să ne reîntâlnim an de an şi să fim în familia AS TV măcar încă 22 de ani. La mulţi ani, AS TV!

 

Comentarii

22/04/21 00:31

Super interviul, big like pentru postare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5