Intinderile musculare: de ce apar și cum se trateaza?

Intinderile musculare sunt leziuni destul de frecvente la nivelul muschilor. Se mai numesc si spasme musculare sau crampe musculare. Pot avea nivele diferite de gravitate in functie de gradul de durere, tumefiere, inrosire/invinetire si de cat de mult limiteaza miscarea. Intinderile usoare si moderate se pot vindeca in cateva saptamani dar cele severe cu ruperi mari de fibra musculara se vindeca chiar dupa cateva luni.

Cauzele aparitie intinderilor musculare

Acestea apar din cauza faptului ca un muschi a fost solicitat puternic fara sa fi fost incalzit in prealabil. In acest caz fibrele musculare se rup in numar mai mic sau mai mare cauzand durere, inflamatie, rigiditate etc. Intinderile musculare sunt frecvente în cazul persoanelor care practica sporturi precum box, alergare, ridicare de greutati, catarare etc. De asemenea ele pot afecta si persoanele care nu practica sport dar isi solicita brusc si intens musculatura printr-o actiune de forta ca de exemplu caratul, tragerea sau impingerea unor obiecte grele, o alunecare sau o cadere.

Anumiti muschi sunt mai predispuși la astfel de accidente. Cei mai frecvent afectati sunt muschii umerilor si cefei, muschii inferiori ai spatelui si cei ai coapselor. Pentru a preveni intinderile musculare, asigurati-va ca înainte de orice fel de efort fizic faceti o incalzire serioasa. De asemenea ajuta sa va pastrati flexibilitatea si tonusul muscular prin exercitii specifice precum pilates, yoga etc.

Tratamente pentru întinderile musculare

In cazul in care aveti o intindere musculara, pentru a stabili gravitatea accidentului este recomandat consultul medical.  Apoi medicul va va explica cum sa aplicati tratamentul specific intinderilor musculare. Tratamentul cuprinde 4 etape:

  • Repaus la pat -  este foarte important, mai ales in primele cateva zile ca muschiul sa nu fie solicitat deloc. Abia dupa aproximativ 48-72 ore, incepeti sa miscati cate putin muschiul pentru a-i reda putin cate putin tonusul.
  • Comprese reci - aplicati comprese reci sau gheata pe zona afectata imediat dupa afectarea muschiului. Aceasta va reduce imflamatia si va restrictiona intr-o anumita masura circulatia sangelui in zona afectata, ceea ce va limita cresterea edemul. Nu aplicati gheata direct pe piele pentru a nu provoca degeraturi si continuati acest tratament atat timp cat va recomanda medicul. 
  • Compresie locala  - aplicati pe zona afectata un pansament special, compresiv si strangeti astfel incat acesta sa fie ferm dar sa nu afecteze circulatia sangelui in zona.
  • Ridicarea piciorului mai sus de nivelul inimii -  scopul acestei proceduri este acela de a obliga circulatia sangvina sa nu stagneze in zona afectata. 

De asemenea medicul va poate prescrie o reteta cu pastile pentru durerile musculare. Daca intinderea este severa, e posibil sa fie nevoie de asistenta medicala pe o perioada de timp si chiar de fizioterapie.  In cazul intinderilor musculare grave, pentru o recuperare completa si ușoară este foarte important sa urmati indeaproape recomandarile medicului.



 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5