Întrebări creştine
Ce înseamnă cuvintele Domnului IISUS :”Milă voiesc ,iar nu jertfă”? Apoi, în Biserică la Sfânta Liturghie , credincioşii dau răspuns astfel :”Mila păcii, jertfa laudei!?Ce sens are? In parte le intuiesc şi eu, dar nu întrutotul.
Mântuitorul binecuvântat în veci a venit în lume sfinţind şi desăvârşind toate ale vieţii noastre. Astfel, Însuşi le spune cu puţin înainte de Patima Sa sfinţilor Săi ucenici: „Voi, care aţi fost martori la înnoirea lumii...” Ne-a desprins de ţărână şi ne-a ridicat la cer. In locul aplecării spre materialitate, am primit înălţarea la spiritualitate. În locul jertfelor de animale, Dumnezeul iubitor de oameni se jertfeşte Însuşi, o dată pentru totdeauna (vezi Epistola către Evrei a Sf. Ap. Pavel) în mod real în lume şi apoi euharistic, în dumnezeiasca Liturghie. Nu jertfele de animale sunt bineplăcute lui Dumnezeu, ci dragostea dintre noi, mila pentru cei sărmani şi necăjiţi, pe care Domnul IISUS îi numeşte”aceşti fraţi mai mici ai mei.”
„O, dacă cineva din voi ar închide porţile, ca voi să nu mai aprindeţi focul în zadar pe jertfelnicul meu! Nu simt nicio plăcere pentru voi- zice Domnul Savaot celor de sub Legea veche- şi nu-mi sunt plăcute nicidecum prinoasele aduse de mâinile voastre.” (Maleahi,1,10)
„Duh este Dumnezeu şi cei ce i se închină trebuie să i se închuine în duh şi în adevăr.”(In.4.24)
Aşadar, de la jertfe ritualice, omul a fost ridicat la „închinarea în duh şi în adevăr.”, care nu mai este legată de un anume loc (Marele Templu de la Ierusalim), nici de jertfe de animale. Mila lui Creatorului se revarsă şi asupra vieţuitoarelor
Dumnezeu mai mult ţine la dragostea dintre noi, decât la darurile pe care le aducem la sfintele altare, ceea ce este tot un semn al milei faţă de noi, cei slabi. Ce folos dacă ducem daruri la Sfânta Biserică şi noi suntem în certuri şi răutăţi? Legea iubirii este astfel ştirbită, ori ea este universală: între oameni şi între Dumnezeu şi oameni.
„Mila păcii, jertfa laudei”, rostită de credincioşi ca unul din răspunsuri la dumnezeiasca Liturghie înseamnă a primi noi de la Dumnezeu darul păcii, iar glasurile noastre aduc laudă marii milostiviri a Împăratului veacurilor, faţă de noi, cei care chemăm numele Lui fără asemănare. Ştii că primul cuvânt rostit de Domnul IISUS către ucenici după slăvita Sa înviere a fost „Pace vouă”. Această pace divină ” nu cum o dau oamenii”o implorăm noi în rugăciune.
Har, milă şi pace de la Dumnezeu dumneavoastră şi iubiţilor noştri cititori şi cititoare.
Adaugă comentariu nou