40 de Teze ortodoxe despre Dumnezeu şi mântuirea omului

Ce este Epicleza

Teza 33

Euharistia este săvârşită în mod văzut de preot sau episcop, aceştia fiind reprezentanţii Bisericii şi organul lui Hristos. Preotul aduce şi înalţă rugăciunile Bisericii, credincioşii sunt alături de el, preotul aduce jertfe lui Hristos ca jertfă pentru Biserică, ca jertfă a Bisericii, Hristos aducându-Se jertfă pentru toţi credincioşii. Jertfele personale ale credincioşilor nu le prezintă Tatălui ei înşişi, ci prin Iisus Hristos, iar Acesta desemnează persoana umană prin care face văzut actul primirii jertfelor şi rugăciunilor pentru a fi puse înaintea Tatălui.
Epicleza este partea din rugăciunea de aducere a Sfintei Jertfe în care imploră pe Dumnezeu să trimită pe Duhul Sfânt spre a sfinţi şi a preface Darurile. Rugăciunea aducerii Sfintei Jertfe este partea cea mai sfântă din Liturghie şi cuprinde un rezumat al faptelor importante din istoria mântuirii lumii, preotul aduce Tatălui mulţumire şi slavă pentru cele dăruite oamenilor şi roagă să prefacă Darurile de pe Sfânta Masă în Trupul şi Sângele Mântuitorului şi să le primească ca daruri şi jertfă, pe urmă mijloceşte ca prin ele, Biserica să primească cererile sale. Imediat după „Luaţi mâncaţi acesta este Trupul Meu...Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu...Ale Tale dintru ale Tale...” corul cântă lin, „Pe Tine Te lăudăm”, iar preotul citeşte tainic epicleza, aşa cum spuneam, este partea din rugăciunea de aducere, este momentul cel mai sfânt din toată Sfânta Liturghie, pentru că acum Sfântul Duh coboară şi sfinţeşte pâinea şi vinul şi le preface în Sfântul Trup şi Sânge, de aici încolo cinstitele Daruri devin Sfintele Daruri, ele nu mai sunt doar simboluri ale firii omeneşti a Mântuitorului, ci însuşi Sfântul Trup şi Sânge al Domnului, pâinea şi vinul păstrându-şi înfăţişarea văzută de pâine şi vin. Din acest moment Mântuitorul se află de faţă, printre noi, cu Trupul şi Sângele Său, iar preotul citeşte tot tainic rugăciunea de mijlocire pentru toată Biserica pomenind credincioşii vii şi adormiţi, pomeneşte pe toţi sfinţii rugându-i să mijlocească pentru noi, iar în fruntea lor este pomenită cu glas tare Maica Domnului. Aceasta este partea de sfârşit a marii rugăciuni a Sfintei Jertfe.
Din nefericire în Liturghia catolică s-a eliminat epicleza şi de aici vedem diminuarea importanţei rugăciunii preotului şi a credincioşilor în prefacerea euharistică, mai mult, vedem diminuarea rolului Sfântului Duh, pentru că El activează prin rugăciune.
Epicleza ne arată importanţa rugăciunii preotului sau a episcopului ca „expresie a simţirii smerite a lucrării Duhului lui Hristos care lucrează prin el şi ca mijloc de trăire vibrantă a rugăciunii comunităţii unită în el şi cu el în rugăciune”, arată părintele acad.prof. dr. Dumitru Stăniloae. În Biserica Ortodoxă Tainele se săvârşesc prin rugăciunea preotului sau a episcopului ca rugăciune a Bisericii şi ca imagine că totul vine de la Dumnezeu prin rugăciunea Bisericii, preotul constatând că Taina se face, în urma acestei rugăciuni, de Duhul lui Hristos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5