Învățăm sa facem fotografii cât mai frumoase!
Copiii care țin în mână un telefon mobil știu deja să facă fotografii deosebite și chiar au noțiuni de tehnică fotografică, după cum s-a văzut miercuri, 19 iulie 2017, la primul atelier estival de fotografie, desfășurat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud,în cadrul programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”. Ei au reușit să o impresioneze pe instructoarea Ana Gabriela Adam cu întrebările pe care le-au adresat, vădind pasiunea cu care au venit la acest atelier.
„Eu înțeleg printr-o fotografie o scenă reală, care nu se mișcă și care descrie un anumit subiect. Am venit la acest atelier pentru că vreau să învățșisăînțeleg mai bine lumea fotografiei, să înțeleg mai mult natura, să înțeleg mai mult lumea cu ajutorul pozelor”, ne-a explicat Dolha Rebeca, de 9 ani, de la Școala Gimnazială„Avram Iancu”din Bistrița. Iar curiozitatea ei a fost împărtășită și de alți peste 25 de copii.
Micii fotografi au exersat fotografiatul atât în interior, cât și în aer liber. „Vreau să învețe, în primul rând, despre fotografia ca și umbre, volume, despre compoziție, linii de forță, cromatică, săînvețe săcompună cromatic o fotografie. De asemenea, să învețe și partea tehnică, despre cele trei elemente, ISO, apertură, diafragmă și cum se folosesc; de ce alegem ISO într-un fel și nu în alt fel. Dar, nu vreau să predau foarte multe amănunte tehnice, ci vreau să se simtă bine, să fie un fel de joacă, iar la final să rămână, totuși, cu câteva elemente care să-iajute mai târziu. De exemplu, am ales să fotografieze câteva scări pentru a reda volumul și, firesc, primele fotografii au ieșit foarte plate. După aceea am revenit și le-am arătat cum să se poziționeze față de scări ca să redea volumul. Apoi am ieșit afară și am făcut fotografii contra luminii și au văzut că au ieșit întunecate; au văzut razele printre copaci și, la viitorul atelier, vom merge la biblioteca pentru adulți, unde avem rafturile și o să vorbim despre linii conductoare, o să vorbim despre compoziții și despre cum așezi un subiect, că nu este neapărat nevoie să fie centrat, ci sepoate poziționa pe dreapta sau pe stânga, în funcție de ceeace vrem să obținem. Copiii au pus foarte multe întrebări, pe care eu mi le-am notat și voi ține seama de ele în modul cum voi compune următoarele lecții”, ne-a mărturisit, la finalul primului atelier de fotografie, instructoarea Ana Gabriela Adam, fotograf profesionist la „Atelierul de imagini” de pe strada Liviu Rebreanu din Bistrița, care susține ca voluntar această activitate.
Comentarii
Dupa cum se poate vedea din imaginile care insotesc articolul, in curtea Bibliotecii Judetene se afla bustul poetului Ioan Alexandru (1941-2000), una din cele mai izbutite opere in bronz ale sculptorului Vasile Gorduz. Din pacate, pe soclul bustului se afla inscris doar numele poetului Ioan Alexandru, nu si anii intre care a trait, ceea ce denota o anumita superficialitate in executarea lucrarii. Lasand la o parte amplasarea bustului in spatele bibliotecii, intr-un loc fara vizibilitate, in timp ce locurile publice din oras sunt dominate de strutii, merele de plastic si alte kitsch-uri ale lui Cretu.
Adaugă comentariu nou