Investiție în educația timpurie în județul Bistrița Năsăud: 1734 de copii, 494 de părinți și 79 de educatori beneficiază de sprijin integrat prin programul „Start în educație”
În perioada octombrie 2024 – septembrie 2025, 1734 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, împreună cu 494 părinți și 79 de cadre didactice din 20 de comunități vulnerabile din județul Bistrița Năsăud beneficiază de sprijin integrat prin „Start în educație” – cel mai amplu program național dedicat educației timpurii, derulat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom.
Educație timpurie cu resurse moderne și sprijin constant
Fiecare copil a primit un „Ghiozdănel cu viitor”, un pachet educațional complet ce include rechizite, carte și caiet de lucru, jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. Dincolo de obiecte, acest ghiozdănel reprezintă un prim pas spre descoperire, joacă și învățare cu bucurie.
Părinți sprijiniți să devină parteneri activi în educație
Prin participarea la „Școala părinților”, ateliere de educație parentală desfășurate local, părinții învață cum pot susține dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor acasă. În plus, aceștia au acces la o bibliotecă video cu tutoriale disponibile online pe canalul Start în educație
Educatori formați să devină lideri de schimbare în comunitate
50 de cadre didactice s-au înscris în programul acreditat de formare în educație parentală, care le oferă instrumente pentru a colabora și comunica eficient cu părinții. Educatorii devin astfel mentori și facilitatori ai unui climat educațional incluziv și empatic, contribuind activ la coeziunea comunității.
„Lucrul cu copiii mici presupune o colaborare constantă cu părinții, care se află adesea la început de drum în rolul lor parental. Înainte de a participa la acest curs, aveam tendința să mă concentrez doar pe copil, fără să conștientizez cât de important este sprijinul activ acordat părinților. Bune practici în educația parentală mi-a oferit o imagine clară asupra rolului educatoarei ca liant între familie și grădiniță. Am învățat cum să construiesc un dialog sincer și echilibrat cu părinții, cum să ofer recomandări fără a judeca și cum să abordez comportamentele copilului dintr-o perspectivă comună, nu conflictuală.
Fiecare modul al cursului m-a provocat să-mi reevaluez metodele de comunicare și mi-a oferit resurse practice, pe care le aplic în mod constant. Este un curs care m-a ajutat să devin un profesionist mai complet și, totodată, un om mai empatic.”, a declarat una dintre educatoarele participante în cadrul proiectului.
Grădinițe echipate cu resurse pentru dezvoltarea abilităților de bază
Grădinițele din 21 comunități au fost dotate cu kit-ul „ABC Grădi”, care include materiale esențiale pentru stimularea dezvoltării motrice, cognitive și sociale a copiilor: de la jocuri care antrenează orientarea în spațiu și echilibrul, până la instrumente care dezvoltă limbajul, atenția și interacțiunea în grup.
Program cu impact național
”Start în educație” vine în sprijinul a 180.000 de copii cu vârste între 3-6 ani, 34.000 de părinți, 7.000 de educatori și 3.000 de grădinițe din peste 3.500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități, cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.
_______________________________________________
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 35 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți din 41 de județe.
Despre Fundaţia OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.
Lista comunităților din județul Bistrița Năsăud:
Mărișelu |
Uriu |
Măgura Ilvei |
Lechința |
Ciceu-Giurgești |
Beclean |
Reteag |
Parva |
Șieu |
Maieru |
Ilva Mica |
Romuli |
Coșbuc |
Runcu Salvei |
Sângeorz-Băi |
Rebrișoara |
Feldru |
Năsăud |
Rebra |
Livezile |
Citiţi şi:
- Peste 800 de copii, 290 de părinți și 30 de educatori din județul Bistrița-Năsăud au participat la programul “Start în educație”
- Start în Educație – Școala Părinților de la Grupa Mică „Raze de Soare” de la Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Năsăud
- Donaţii de calculatoare pentru şcolile din Şieu, Budacu de Jos şi CŞEI 2 Bistriţa de la Asociaţia Fără Frontiere
- Palatul Copiilor și două grădinițe din Bistrița beneficiază de donații de calculatoare prin proiectul Dăm Click pe România
- Biserica luptă împotriva abandonului şcolar
Adaugă comentariu nou