Peste 800 de copii, 290 de părinți și 30 de educatori din județul Bistrița-Năsăud au participat la programul “Start în educație”

Comunicat de presă

836 de copii cu vârste între 3-6 ani,  297 de părinți și 34 de educatori din  36 de comunități defavorizate din județul Bistrița-Năsăud sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un

Ghiozdănel cu viitor

- un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

Părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație

„Datorită cursului de educație parentală am învățat să apreciez lucrurile cu adevărat importante. Într-o lume din ce în ce mai agitată și plină de stres, este necesar să ne facem timp pentru ceea ce este mai importand. Modul de prezentare a informațiilor a fost pe înțelesul tuturor. Mi-a plăcut mult faptul că am fost ascultați și m-am bucurat de interacțiunea cu ceilalți părinți. A a fost o experință plină de informații valoroase, unde am învățat cât de important este să respectăm câteva reguli în procesul de educare a copiilor.”, a povestit o mamă din județul Bistrița-Năsăud.

Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților. Astfel, 19 grădinițe din județul Bistrița-Năsăud au beneficiat de kit-ul “

ABC Grădi

” - un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 34 de cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Cursul urmat m-a ajutat să înțeleg și să interiorizez anumite concepte care înainte îmi păreau dificile sau neînțelese pe deplin. Participarea la acesta mi-a deschis noi orizonturi și m-a pregătit temeinic pentru desfășurarea calitativă a procesului instructiv - educativ. Am dobândit noi cunoștințe, abilități și experiențe, care îmi vor fi de folos în toată cariera. Cursul a fost benefic atât pe plan profesional, cât și personal, ceea ce mi se pare extrem de important. Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am învățat și pentru oamenii cu care am interacționat.”, a declarat Raluca Stanca, educatoare în județul Bistrița-Năsăud.

Start în educațievine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 1000 de comunități din 41 județe.

 

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.         

 

Lista comunităţi din județul Bistrița-Năsăud participante la programul “Start în educație”, în perioada 01 octombrie 2023 - 30 aprilie 2024:

  1. Mărişelu
  2. Sîntioana
  3. Domnești
  4. Ciceu-Giurgeşti
  5. Budacu de Jos
  6. Buduş
  7. Jelna
  8. Monariu
  9. Miceștii de Câmpie
  10. Sânmihaiu de Câmpie
  11. Corvineşti
  12. Budeşti
  13. Țagu
  14. Țăgșoru
  15. Negrileşti
  16. Şintereag
  17. Beclean
  18. Sîngeorgiu Nou
  19. Coldău
  20. Lechința
  21. Țigău
  22. Vermeș
  23. Șieu-Măgheruș
  24. Chintelnic
  25. Arcalia
  26. Sărățel
  27. Braniștea
  28. Ciceu-Mihăieşti
  29. Petru-Rareş
  30. Uriu
  31. Măgura Ilvei
  32. Silvasu de Câmpie
  33. Beclean
  34. Urmeniș
  35. Rebra
  36. Livezile

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5