Investiţiile în infrastructura rutieră, prioritare pentru autorităţile locale din Josenii Bârgăului

Anul 2014 este anul infrastructurii rutiere pentru Primăria şi Consiliul Local Josenii Bârgăului, investiţii majore - finanţate din fonduri europene, guvernamentale şi de la bugetul local – afându-se în diferite stadii de implementare în comună.
“În ultimii ani, au fost alocate sume importante pentru instituţiile de învăţământ, Complexul medical etc., astfel că am decis că în acest an ne vom dedica preponderent pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri comunanel, forestiere, de hotar etc.”, declară primarul Tudorel Ciotmonda.

Parte din drumul de contur al Barajului Colibiţa, asfaltat. Va fi montată şi balustradă
Peste 18 kilometri de drumuri forestiere vor fi modernizate cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, submăsura 125 b - «Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii”. “Prin acest proiect vor fi modernizaţi 18, 404 km de drum, din care 2,3 km vor fi asfaltaţi, pe drumul de contur de la barajul de la Colibiţa. Pe acest tronson va fi montată şi balustradă, pentru creşterea siguranţei traficului rutier, mai ales că în zonă au fost probleme”, precizează edilul comunei.
Contractul în valoare de aproximativ 6 milioane lei a fost adjudecat, în urma procedurii de achiziţii publice, de către SC Frasiunul SRL şi Epurom SA (firma care a realizat documentaţia tehnică). În prezent se lucrează pe mai multe fronturi, finalizarea investiţiei fiind preconizată pentru anul 2015.
Bani de la Guvern pentru asfalt în Mijlocenii Bârgăului
Pentru modernizarea străzilor din Mijlocenii Bârgăului, Guvernul a alocat în acest an suma de 600.000 lei. În fapt, investiţia a fost inclusă pe lista de obiective finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragea, în cadrul Programului naţional de dezvoltare locală, în baza OUG 28/2013.
“Luna viitoare, vom avea licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Să vedem cât vom putea realiza cu aceste fonduri. Noi mizăm că vom primi finanţare şi în anii următori, în cadrul acestui program guvernamental, pentru finalizarea acestui proiect”, menţionează primarul Ciotmonda.
La Rusu Bârgăului, asfaltul se pune cu bani de la bugetul local
În schimb, pentru asfaltarea unui tronson de drum de la Rusu Bârgăului, de aproape un kilometru şi jumătate, Primăria Josenii Bârgăului a alocat fonduri din bugetul local. Evaluarea ofertelor este programată în prima decadă a lunii iulie, valoarea estimată a contractului depăşind suma de un million lei.
***
Între timp, autorităţile locale au intervenit cu lucrări de întreţinere pe drumurile de hotar. De asemenea, o lucrare mai amplă se derulează pe Canalul Morii, de la intersecţia cu DN 17 până la deversarea în râul Bistriţa. În fapt, este decolmatată vale ape o porţiune de peste trei kilometric, costurile fiind suportate tot din bugetul local.

Centrul de Informare Turistică, edificat cu finanţare europeană, va promova obiectivele zonei
Primăria şi Consiliul Local Josenii Bârgăului au în implementare şi un proiect finanţat prin Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”. În fapt, lângă Complexul Medical, va fi construită o clădire care va avea această destinaţie de promovare a turismului în zonă. Proiectul se ridică la o valoare de 200.000 euro. Procedura de achiziţii publice a fost finalizată, în prezent se aşteaptă un aviz de începere a lucrărilor acordat de Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Nord-Vest de la Satu Mare.
Josenii Bârgăului este o comună care cu ce să se prezinte din acest punct de vedere, spune primarul Tudorel Ciotmonda. “Avem zona Strâmba, Mănăstirea Strâmba, vom prezenta trasee spre Heniu, dar şi spre Tăul Zânelor care, din punct de vedere teritorial-administrativ aparţine tot de Josenii Bârgăului. Nu în ultimul rând, avem urmele unei cetăţi la Rusu Bârgăului “, explică edilul comunei.
La Strâmba, va fi amenajată o zonă de picnic
Pe păşunea de la Rusu Bârgăului spre Strâmba, va fi amenajat un loc de picnic, tot cu finanţare europeană. Un proiect în acest sens, în valoare de peste 70.000 euro, a fost depus prin Măsura 322 la GAL Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani. Întreaga documentaţie aşteaptă aprobarea de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Nord-Vest de la Satu Mare. În zona respectivă vor fi locuri special pentru grătar, locuri de joacă pentru copii, grupuri sanitare etc.
***
La Strâmba se intenţionează şi construirea unui Centru de echitaţie, care să propună turiştilor cursuri d einiţiere şi perfecţionare în călărie, circuite călare pe trasee turistice, plimbări cu trăsura sau cu sania cu zurgălăi. Ideea a fost lansată într-un studiu de oportunitate pentru dezvoltarea turismului pe Valea Bârgăului, în acest sens fiind de altfel fiind infiinţată şi o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară.
“Pentru această zonă trebuie să realizăm un Plan Urbanistic Zonal şi apoi vom vedea paşii următori. Şi pentru locul numit “la Slatină” avem nevoie de PUZ. Pe o suprafaţă de circa 35 ari a fost lămurită situaţia juridică. Au fost prelevate probe cu apa de aici şi este la parametri corespunzători. Cu investiţii şi multă promovare, zona ar putea fi dezvoltată proporţional cu resursele pe care le are”, menţionează primarul din Josenii Bârgăului.
Investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare, capitale pentru locuitorii comunei
Pentru extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată, obiectivele din Josenii Bârgăului au fost incluse în etapa a doua a Master Planului, pentru perioada 2014-2020, valoarea investiţiilor fiind estimată la peste 2,6 milioane euro.
“Documentaţia o vom supune aprobării în şedinţa Consiliului Local. Este o investiţie majoră pentru comună, pentru că, deşi pare paradoxal, cei din zona central, adică din vecinătatea DN17, nu beneficiază de aceste servicii. La vremea investiţiei derulate de Aquabis prin ISPA, se finalize şi modernizarea DN 17, astfel că nu s eputea interveni. Acum se va găsi o soluţie tehnică potrivită”, ne-a declarat primarul Ciotmonda.
***
Nu în ultimul rând, un alt proiect prioritar pentru localitatea bârgăuană este extinderea reţelei electrice în localităţile Strâmba – la Cirgău şi la cimitir – şi Josenii Bârgăului - de la cimitir până la gospodăria Beşa. “Noi am depus documentaţia tehnică la Consiliul Judeţean, dar şi la Electrica . Sperăm ca Electrica să prindă şi aceste lucrări în lista de investiţii”, menţionează primarul comunei.
***
Până la urmă, nu putem vorbi despre dezvoltarea unei zone din punct de vedere economic în lipsa unei infrastructuri edilitare minime – apă, canalizare, reţea electrică, asfalt. Autorităţile locale din judeţ au înţeles că rolul acestora este să ofere locuitorilor şi potenţialilor investitori o infrastructură modernă. De aici mai departe, depinde de fiecare să aibă iniţiativă, să se dezvolte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5