La Josenii Bârgăului, investiţiile sunt limitate de un buget mai mic cu peste 1,2 milioane lei
Noua formulă bugetară, aplicată de Guvern la începutul anului, a fost pentru unele primării „mumă”, iar pentru altele „ciumă”, dacă ne gândim că 18 localităţi din judeţul nostru au primit 0 lei prin Legea bugetului de stat. Printre ele se numără şi comuna Josenii Bârgăului care, din startul anului 2015, a plecat cu un minus de 1,2 milioane lei. Lipsa banilor se resimte în proiectele de dezvoltare ale comunei.
„Pentru a putea acoperi această sumă, gândiţi-vă cam câtă pădure ar trebui să tăiem pentru a face venituri. Oricum cota e redusă, în urma problemelor cu doborâturile din 2007. Anual, numai pentru asistenţă socială, Primăria Josenii Bârgăului are cheltuieli de 600.000 lei, or noi primim 400.000 lei. Normal, diferenţa o suportăm noi. Încă 70.000 lei reprezintă cota de susţinere pentru persoanele rezidente în centre de asistenţă socială. La un calcul simplu, aproape 300.000 lei sunt numai pentru astfel de probleme sociale. Dacă mai punem, anual, şi o factură de peste 100.000 lei pentru energia electrică, iar noi încasăm per total 550.000 lei, veţi vedea limitele în care trebuie să ne încadrăm”, ne-a declarat viceprimarul comunei Josenii Bârgăului, Alin Trişcă.
Cu tot acest buget de austeritate, administraţia locală încearcă să-şi ducă la bun sfârşit proiectele finanţate din fonduri europene, guvernamentale şi chiar locale.
***
De la bugetul local, autorităţile locale susţin un proiect de infrastructură rutieră, în valoare de 1,2 milioane lei, din care jumătate au fost deja alocaţi. Este vorba despre drumul de la Rusu Bârgăului, de aproximativ 1,5 km, unde lucrările au debutat anul trecut. În prezent, se lucrează la podeţe şi alte lucrări conexe.
***
Modernizarea drumurilor forestiere se apropie de final
Peste 18 km de drumuri forestiere de pe raza comunei sunt modernizate cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, Submăsura 125B – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii. „Lucrările sunt realizate într-o pondere de 95%, finalul proiectului fiind în data de 30 septembrie a.c. În cadrul proiectului a fost prins un tronson de 2,3 km din drumul de contur al Barajului Colibiţa, acolo unde a fost aplicat un tratament dublu bituminos şi au fost montaţi parapeţi, pentru creşterea siguranţei traficului rutier. Pe alţi 16 km au fost executate lucrări cu piatră spartă”, ne-a declarat viceprimarul Alin Trişcă. Potrivit acestuia, valoarea totală este de 1,5 milioane euro, contractul de execuţie a lucrărilor fiind adjudecat de SC Frasinul SRL.
***
Centrul de Informare Turistică a fost edificat
Tot până la finele lunii septembrie, trebuie „închis” şi proiectul finanţat prin Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice care prevede construcţia unui Centru de Informare Turistică. Lângă Complexul Medical a fost construită clădirea cu această destinaţie, actualmente lucrându-se la interioare, finisaje etc. După amenajarea clădirii, Primăria Josenii Bârgăului trebuie să angajeze doi agenţi de turism care vor promova zona, iar comuna de pe Valea Bârgăului are cu ce se mândri. La o simplă enumerare, este vorba despre zona Strâmba, mănăstirea Strâmba, trasee spre Heniu, dar şi spre Tăul Zânelor care, din punct de vedere teritorial administrativ, aparţine tot de Josenii Bârgăului şi lista ar putea continua.
De altfel, autorităţile locale au reuşit să elaboreze Planul Urbanistic Zonal pentru Centrul de Echitaţie, care să propună turiştilor cursuri de iniţiere şi perfecţionare în călărie, circuite călare pe trasee turistice, plimbări cu trăsura sau cu sania cu zurgălăi. Ideea a fost lansată într-un studiu de oportunitate pentru dezvoltarea turimsului pe Valea Bârgăului, în acel sens fiind şi constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistriţa-Năsăud”.
În plus, menţionează viceprimarul Alin Trişcă, autorităţile locale au alocat 50.000 lei pentru intabularea terenului pe care ar urma să fie realizată pârtia de schi de la Dălbidan, zonă în care are teren şi Primăria Josenii Bârgăului.
***
Constructorii nu se înghesuie să amenajeze zona de picnic de la Strâmba
Autorităţile locale din Josenii Bârgăului au reuşit să acceseze un proiect în valoare de 70.000 euro, finanţat prin Măsura 322 prin GAL Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău – Călimani. În fapt, se doreşte amenajarea unei zone de picnic la Strâmba, însă constructorii nu se înghesuie să-şi adjudece acest contract.
„Am transmis documentaţiile tehnice către mai multe firme de construcţii, însă toţi au răspuns că lucrarea este subevaluată. Nimeni nu vrea să se apuce de treabă. Suntem presaţi şi de timp. Principalul motiv invocat îl reprezintă costurile, în sensul că preţul lemnului a ajuns la 380 lei/ mc/picior, iar în proiect era de 300 lei/mc/construcţie.
Dacă nu vom reuşi să implementăm acest proiect riscăm ca pe perioada unui an să nu mai putem depune alte cereri pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, potrivit ghidului actual. Interesul nostru este să ducem la bun sfârşit acest proiect, însă totul depinde de firmele de construcţii”, ne-a explicat viceprimarul comunei.
***
Şcoala din Josenii Bârgăului, în reparaţii capitale, cu fonduri de la Guvern
Primăria Josenii Bârgăului beneficiază de o finanţare de 930.000 lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi finanţat în baza OG 28/2013. În fapt, ministerul de resort a preluat un proiect mai vechi care era finanţat de Ministerul Educaţiei şi care rămăsese în stand-by. „Proiectul de reparaţii capitale presupune reabilitarea termică a clădirii, înlocuirea acoperişului, a geamurilor, a pardoselilor, băi. Primăria Josenii Bârgăului va trebui să cofinanţeze această investiţie cu aproximativ 360.000 lei, reprezentând cheltuielile neeligibile, şi anume, TVA, avize, autorizaţii, dirigenţia de şantier etc.”, a precizat Alin Trişcă.
***
În aceste condiţii bugetare, fondurile europene rămân o şansă pentru comunitatea locală. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020 , administraţia locală a pregătit deja proiecte pentru modernizarea drumurilor agricole şi asfaltarea unor străzi din comună. Totul depinde însă şi de finalizarea acelui proiect prin GAL, pentru ca administraţia să nu fie penalizată în sensul imposibilităţii depunerii unei cereri de finanţare.
În ceea ce priveşte zilele comunei, la câţi bani sunt în prezent în visteria comunei, foarte probabil pregătirile vor fi pentru noiembrie... 2016.
Citiţi şi:
- Investiţiile în infrastructura rutieră, prioritare pentru autorităţile locale din Josenii Bârgăului
- Josenii Bârgăului, comuna care îşi redescoperă valenţele turistice
- Investiţii în infrastructura rutieră la Josenii Bârgăului
- Tudorel Ciotmonda (primar Josenii Bârgăului): Avem un loc de picnic la Strâmba cum nu mai este în judeţ
- Retrospectivă şi perspectivă la Josenii Bârgăului
Adaugă comentariu nou