Ioan Mititean în slujba cărţilor
Fiecare om, poate, ar trebui să lase ceva în urma lui: un copil, o floare, o casă, o descoperire, o carte, fiecare ce a ales să facă.
Într-o lume diversă, cu ancore în trecut, după cum Eminescu spunea: ,,Viitorul şi trecutul/Sunt a filei două feţe”, există o literatură pentru toate tipurile de cititori.
Ca cititoare de literatură bună, veche şi nouă, contemporană, dornică de a cunoaşte oameni şi lucruri noi de la care să învăţ ceva, am ajuns să citesc şi ziarul ,,Răsunetul”- cel mai cunoscut cotidian din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Năsăudul, leagăn de cultură românesc cu tradiţii în lupta pentru păstrarea nealterată a identităţii naţionale, a autenticităţii tradiţiilor şi a folclorului românesc, pentru păstrarea portului popular, cu motive unice, este un nucleu de mare anvergură pentru scriitorii de aici, reuniţi sub egida Ligii Scriitorilor şi a Astrei Năsăudene. Manifestările culturale ce se desfăşoară aici nu se adresează doar unui public restrâns, cu pasiuni culturale, ci, unui public larg, cu orientări şi pasiuni variate, care a reuşit să-şi bucure sufletul prin intermediul cărţii. În felul acesta, sunt încurajaţi toţi cei care poate până acum nu au avut curajul să pună pe hârtie gândurile şi sentimentele lor, iar aici s-au putut regăsi. Este nu doar o invitaţie la lectură, ci şi o invitaţie la scris, de la poezie la note de călătorie, la recenzii.
Dragostea faţă de carte a fost cea care a prevalat şi în activitatea scriitorului năsăudean Ioan Mititean.
Articolul scriitorului Ioan P. Alexa din 1 ianuarie 2016, prezintă activitatea editorială a scriitorilor bistriţeni şi năsăudeni în anul 2015, menţionând 118 titluri, care confirmă pe deplin aleasa preocupare a condeierilor din această zonă, de a lăsa urmaşilor adevărate izvoare scrise. Felicitări alese tuturor autorilor!
Am constatat din acelaşi articol, că în anul 2015, cele mai multe apariţii editoriale au fost semnate de scriitorul Ioan Mititean, în număr de cinci: 1. ,,Biserica străbună, permanenţă şi eternitate”, 2. ,,George Nechiti din Feldru-purtător de comori”, 3. ,,Pagini de ziar, pagini de carte”, 4. ,,Roadele ştiinţei şi înţelepciunii”, 5. ,,Astra Năsăudeană-un organism viu”.
Ideea mă trimite cu gândul la Mihail Sadoveanu, care a publicat în 1904 patru volume, fiind nu numai un an de debut, dar şi unul de confirmare a valorii marelui scriitor de mai târziu, anul numindu-se, la cererea lui Nicolae Iorga, ,,Anul Sadoveanu”.
Precedentul fiind creat, consider că omul năsăudean pentru care cartea înseamnă viaţă şi viaţa înseamnă carte, poate fi numit ,,SCRIITORUL ANULUI 2015”. Aşadar, felicitări domnului Ioan Mititean, care, prin ciclul ,,În vârful peniţei”, a reuşit să lase generaţiilor care vin un document viu al trăirii năsăudene, culturale şi nu numai, îmbinând literatura cu documentul şi manifestarea publică.
Adaugă comentariu nou