Năsăudeni la Târgul de Carte Gaudeamus
În perioada 18-22 aprilie 2018, s-a desfăşurat la Cluj, ediţia cu nr.19 a Târgului de Carte „GAUDEAMUS”, organizat de postul public de radiodifuziune, Radio-România Cluj şi Romexpro S.A. Preşedinte de onoare al acestei ediţii a fost prof. univ. dr. Aurel Codoban, scriitor clujean.
În Piaţa Unirii din Cluj, pe o suprafaţă de cca 650 mp. de standuri, s-a desfăşurat cel mai mare şi mai iubit târg de carte din Transilvania, participând peste 70 de expozanţi, reuniţi în 65 standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România, acţiune dedicată Centenarului Unirii şi celor 90 de ani de Radio România, având loc peste 90 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, un adevărat festin literar. Cel mai longeviv eveniment de slăvire şi cinstire a cărţii, care a devenit un real reper al vieţii culturale din această zonă a ţării de aproape două decenii.
Au străbătut Caravana cărţii, peste 22 de mii de vizitatori, majoritatea tineri, încărcaţi de simţăminte, trăiri şi pasiuni, dornici a aprinde flacăra vie a cuvântului artistic. A fost o sărbătoare a cărţii de neuitat, cu zeci de mii de volume cu sute de lansări şi sute de ore de bucurii şi împliniri.
La această sărbătoare a cărţii au participat şi doi năsăudeni: Lucreţia şi Ioan Mititean, invitaţii Editurii „Ecou Transilvan”, director Nadia Baciu, care prin cărţile prezentate: „Predici în duminicile de peste an” şi „Destine literare”, au exprimat frumosul printr-o suită de adevăruri cu o doză mare de sensibilitate şi limbaj atrăgător prin plasticitatea lui şi originalitatea artei literare. Preotul prof. Simion Cristea din Cluj, la origine bârgăoan a vorbit la superlativ despre cartea cu tematică religioasă a Lucreţiei Mititean, ca o conlucrare între harul lui Dumnezeu şi efortul autoarei, o carte plină de transparenţă, ca o matcă milenară a tradiţiilor noastre creştine, folosind ca idee centrală iubirea, prin care înaintăm pe drumul cunoaşterii de sine şi al cunoaşterii lui Dumnezeu.
Antologia „Destine literare”, coordonator Ioan Mititean, a fost prezentată de scriitorul Iulian Patca, care a spus că antologia de faţă este un semn al valorii învestită în creatorii de literatură din Ţara Năsăudului, iar autorul, luptă de o viaţă cu arma cuvântului, animat de conştiinţa lui „scripta manent”, având doar doi înaintaşi de talia lui, pe preotul paroh din Şanţ Pamfiliu Grapini cu „Cartea vieţii” şi pe ţăranul Toader Hrib din ţinutul Sucevei cu „Cronica de la Arbore”.
Gaudeamus -19, a fost o reuşită, o întruchipare istorică a vieţii, UN COSMOS ÎNTREG, O RÂNDUIALĂ A SPIRITULUI.
Adaugă comentariu nou