Ioan Ţintean: Nu putem menţine nişte unităţi administrativ-teritoriale care să trăiască din echilibrări de la bugetul de stat

 
          Au trecut doi ani de când funcția de prefect este deținută de Ioan Țintean. Am putea spune, jumătate de mandat dacă ne raportăm la aleși locali sau parlamentari. Nu a fost foarte ușor, pentru că probleme sunt în mai toate domeniile de activitate, iar oamenii așteaptă o soluție.  Deşi departe de adevăr, percepţia publicului larg asupra atribuţiilor Instituţiei Prefectului este aceea că prefectul, un fel de prim-secretar de pe vremuri, poate rezolva orice, este un mic Dumnezeu.
Despre proiectele actuale şi viitoare ale instituţiei, despre colaborarea cu primarii, cu instituțiile deconcentrate, despre planurile „finanţistului” Ioan Ţintean, asta am discutat, preţ de câteva zeci de minute, cu prefectul judeţului.
 
  
Rep.: - Cum vedeţi viitorul acestui judeţ, peste 5, 10 ani?
          I.Ţ.: - Privit din prisma posibilei regionalizări, viitorul judeţului Bistriţa-Năsăud va fi influenţat din punct de vedere al prioritizării pe linia dezvoltării nu în cel mai fericit mod. Este doar o părere a mea, ţinând cont de faptul că întotdeauna „cămaşa este mai aproape de corp decât haina”, adică judeţele din afara centrului de regiune vor beneficia de fonduri după ce acel centru de regiune va fi îndestulat.
          Sunt de acord, fără să supăr pe nimeni, că trebuie să privim realitatea în faţă şi că actuala formă de organizare administrativ-teritorială în România nu mai corespunde.
          Rep.: - Cum vedeţi viitorul comunelor mici din judeţul nostru şi de oriunde?
          I.Ţ.: -  Nu putem menţine nişte unităţi administrativ-teritoriale care doar să dea salariile pentru primari, viceprimari, consilieri locali şi să nu poată susţine din venituri locale şi partea de dezvoltare, să trăiască doar din echilibrări de la bugetul de stat.
          Ştim că astăzi, din bugetele locale sume însemnate se duc spre asistenţa socială, ori dacă pe lângă sumele afectate de susţinere socială, celelalte se duc pentru salarii, atunci pentru dezvoltare nu mai rămâne nimic. În schimb, toţi cetăţenii doresc să vadă că localităţile lor se dezvoltă.
          Atunci, va trebui să se găsească o nouă formă de organizare care să poată duce şi secţiunea de dezvoltare din bugetul prevăzut şi după care se desfăşoară activitatea unei localităţi.
          Eu, personal, cred că nu este departe vremea în care se va trece la o nouă reorganizare administrativ-teritorială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5