Prefectul Ioan Ţintean: Parcul Naţional Munţii Rodnei este cel mai interesant şi mai atractiv loc din Bistriţa-Năsăud. Am plecat din politică şi voi pleca din administraţie, probabil fără să se modernizeze drumul spre Pasul Rotunda

Au trecut doi ani de când funcția de prefect este deținută de Ioan Țintean. Am putea spune, jumătate de mandat dacă ne raportăm la aleși locali sau parlamentari. Nu a fost foarte ușor, pentru că probleme sunt în mai toate domeniile de activitate, iar oamenii așteaptă o soluție.  

Deşi departe de adevăr, percepţia publicului larg asupra atribuţiilor Instituţiei Prefectului este aceea că prefectul, un fel de prim-secretar de pe vremuri, poate rezolva orice, este un mic Dumnezeu.

Despre proiectele actuale şi viitoare ale instituţiei, despre colaborarea cu primarii, cu instituțiile deconcentrate, despre planurile „finanţistului” Ioan Ţintean, asta am discutat, preţ de câteva zeci de minute, cu prefectul judeţului.

 

 

La prefect nu există pile pentru acordarea avizului de legalitate

 

Rep.: - În aceste zile, subiectul care a acaparat agenda publică este respectarea legii. Sunteţi reprezentantul Guvernului în teritoriu şi asiguraţi verificarea legalităţilor actelor administrative adoptate sau emise de administraţia publică locală. Care este situaţia la nivelul judeţului, sub acest aspect?

          I.Ţ.: - Cu privire la acordarea avizului de legalitate pentru hotărârile pe care le „emană” unităţile administrativ-teritoriale, ştiu că am supărat destul de mulţi primari, dar promit pe mai departe că voi fi la fel de exigent. La prefect, nu există pile, pentru că se produc destul de multe hotărâri de consiliu local şi dispoziţii ale primarilor care încalcă legea. Numai în prima lună a acestui an am returnat foarte multe avize. De exemplu, au fost stabilite unele taxe locale după ureche.

          Eu nu sunt o piedică în exercitarea atribuţiilor de către consiliile locale, dar nu vreau să-i las să greşească şi după ce ajung în instanţă să spună - uite a trecut de avizul prefectului ca raţa prin apă. Prin ceea ce fac eu, adică le retrimit la consiliile locale, să le refacă pe lege, îi apăr de posibile necazuri în instanţă.

Rep.: - Până la publicarea oficială a raportului de activitate oficial al instituţiei, cum aţi sintetiza bilanţul pe 2014?

          Ioan Ţintean: -  Nu putem vorbi de indicatori statistici, de realizat, pentru că aici zilnic sunt indicatori. Indicatorul meu este o adresă, o petiţie, o cerere pe care mi-o înaintează cetăţeanul şi pe care eu trebuie s-o rezolv în 30 de zile. Nerezolvarea unei asemenea petiţii în favoarea sau defavoarea cetăţeanului ar însemna că nu mi-am îndeplinit deja un indicator, ceea ce nu se poate, pentru că încalc Legea 544. Aşa ca la noi, bilanţul este zilnic.

Nu toate petiţiile sunt rezolvate favorabil

 

Rep.: - Că tot vorbeam de petiţii, cu ce probleme mai vin bistriţenii la Instituţia Prefectului?

          I.Ţ.: - Spre dezamăgirea mea, nu toate petiţiile care vin la Prefectură şi care pleacă rezolvate spre cetăţean sunt în favoarea acestuia. Există mulţi cetăţeni care vin cu petiţii spre a le fi rezolvate anumite probleme care ar încălca legea. De exemplu, cele referitoare la fondul funciar. Deşi aceste probleme, în prima fază, sunt atributul comisiilor locale de fond funciar, cetăţenii vin direct la prefect. Obligatoriu, comisiile locale trebuie să pregătească dosarul şi asta dacă au depus cereri în timpul legal. Mulţi vin acum şi cer să li se rezolve suprafeţe de pământ, pădure, păşuni, locuinţe etc., în afara termenului legal la care ar fi putut să-şi depună cererea. Cetăţenii nu cred că prefectul nu le poate rezolva aceste probleme. Ar fi o formă de încălcare a legii.

          Alţii vin şi cer locuinţe, chiar dacă nu este atributul prefectului. Ei solicită atribuirea de locuinţe după tipicul vechi şi de demult.

          De asemenea, mai solicită locuri de muncă, toate acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt cunoscători ai actelor normative care guvernează aceste dorinţe. Noi, logistic, îi îndrumăm spre instituţiile abilitate. La fel şi cu ajutorul social pentru persoanele defavorizate, care trăiesc greu. Există instituţii care fac anchetele sociale, care vin cu propuneri şi, după aceea prefectul semnează. 

....................................................................

Din respect pentru cititorii noştri, care dau zilnic 1 leu pe ziar, acest material poate fi citit integral numai în ediţia tipărită. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5