Ioan Ţintean: Unui prefect nu trebuie să-i scape nimic
Au trecut doi ani de când funcția de prefect este deținută de Ioan Țintean. Am putea spune, jumătate de mandat dacă ne raportăm la aleși locali sau parlamentari. Nu a fost foarte ușor, pentru că probleme sunt în mai toate domeniile de activitate, iar oamenii așteaptă o soluție. Deşi departe de adevăr, percepţia publicului larg asupra atribuţiilor Instituţiei Prefectului este aceea că prefectul, un fel de prim-secretar de pe vremuri, poate rezolva orice, este un mic Dumnezeu.
Despre proiectele actuale şi viitoare ale instituţiei, despre colaborarea cu primarii, cu instituțiile deconcentrate, despre planurile „finanţistului” Ioan Ţintean, asta am discutat, preţ de câteva zeci de minute, cu prefectul judeţului.
Nu mai există primărie care să nu aibă bani pentru 10 saci de nisip şi 10 pături
Rep.: - Prefectul este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ce proiecte aveţi în această zonă?
I.Ţ.: - Am o legătură permanentă şi un contact cu primarii pe linia situaţiilor de urgenţă, ştiind că prefectul este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi răspunde de absolut tot ce se întâmplă în acest domeniu, pe raza judeţului.
Ca să evităm riscurile şi situaţiile deosebite, trebuie să fim pregătiţi în orice moment, pentru orice situaţie. În acest sens, în calitatea lor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, primarii, în această primăvară, trebuie să depună la prefect o situaţie în care trebuie să arate că deţin „x” pături, „y” saltele, spaţii de cazare şi pentru câte persoane, grup electrogen pentru asigurarea energiei electrice, utilaje cu care să poată interveni în prima etapă, saci pentru nisip. Acest lucru îmi vor prezenta primarii pe parcursul lunii martie.
Rep.: - Şi dacă aceştia vor invoca faptul că nu au fonduri pentru acest minim necesar de intervenţie în situaţii de urgenţă?
I.Ţ.: - Nu există să nu ai bani pentru zece saci de nisip şi zece pături. Acum nu mai există nicio primărie fără bani. Putea fi adevărat acum câţiva ani. Datorită faptului că repartizarea bugetului naţional a fost în favoarea unităţilor administrativ-teritoriale sărace, nu mai există niciun primar care să-mi poate spune că nu are bani pentru asemenea materiale.
Rep.: - Aţi participat la şedinţele de bilanţ ale instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Cum apreciaţi activitatea acestora, ţinând cont că au fost şi unele probleme la nivel managerial?
I.Ţ.: - În ceea ce priveşte instituţiile de ordine şi siguranţă publică, colaborarea este bună sub aspectul coordonării. Instituţional am constatat că lucrătorii din aceste instituţii şi-au făcut treaba, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Rog a nu se confunda situaţiile şi sincopele care au fost la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, care sunt de ordin personal, cu cele de natură instituţională.
Am constatat că această instituţie funcţionează, oamenii îşi îndeplinesc la locul de muncă misiunile, iar siguranţa cetăţeanului în Bistriţa-Năsăud nu a fost pusă în pericol nicio clipă.
În această primăvară vom avea o misiune economică a unei ambasade dintr-o ţară din Orientul Mijlociu
Rep.: - Instituţia Prefectului facilitează pentru mediul de afaceri local relaţii comerciale pe plan extern. Ce aveţi în vedere pentru acest an?
I.Ţ.: - Într-adevăr mă preocupă menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi cooperare cu reprezentanţii mediului de afaceri. În acest sens, invit, ori de câte ori mi se iveşte ocazia, ambasadori sau secretari economici ai diferitlor state în judeţul nostru, în vederea dezvoltării relaţiilor economice, comerciale.
Anul trecut am avut 4-5 misiuni economice. Anul acesta avem deja o primă solicitare de la o ambasadă a unei ţări din Orientul Mijlociu, care s-ar putea materializa în perioada imediat următoare.
Menţinem legătura şi cu ministerele de profil – Ministerul Economiei, Ministerul Energiei – pe ai căror reprezentanţi vreau să-i invit la întâlniri cu mediul de afaceri, cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.
Rep.: - Ce ne puteţi spune despre relaţia cu societatea civilă, cu sindicatele, pe partea de dialog social?
I.Ţ.: - Nu este de neglijat nici dialogul cu reprezentanţii oamenilor care muncesc, cu sindicatele, cu persoanele vârstnice, diverse categorii sociale care doresc să aibă un contact cu Instituţia Prefectului. Sunt în atenţia Instituţiei Prefectului ori de câte ori se solicită acest lucru, participăm la dialog, venim cu idei, soluţii acolo unde ne stă în putere.
....................................................................
Din respect pentru cititorii noştri, care dau zilnic 1 leu pe ziar, acest material poate fi citit integral numai în ediţia tipărită.
Citiţi şi:
- Prefectul Ioan Ţintean: Parcul Naţional Munţii Rodnei este cel mai interesant şi mai atractiv loc din Bistriţa-Năsăud. Am plecat din politică şi voi pleca din administraţie, probabil fără să se modernizeze drumul spre Pasul Rotunda
- Ioan Ţintean: Nu putem menţine nişte unităţi administrativ-teritoriale care să trăiască din echilibrări de la bugetul de stat
- Ioan Ţintean: În mod normal, trebuie să mă întorc la Finanţe, dar pot şi să mă pensionez
- Prefectul Ioan Ţintean: Din postura pe care o am, vreau să îmi ajut judeţul
- Paturi, saltele, pături, saci de dormit, de la rezervele de stat pentru județul Bistrița-Năsăud
Adaugă comentariu nou