Ion Radu Zăgreanu: Ecumenism duminical

    ,,-Acum mă duc să mă întâlnesc cu tata.” (Cornel Cotuțiu)

De obicei Cornel Cotuțiu se așază în biserică pe un rând de scaune, în spatele meu, cum s-ar zice, îmi ,,suflă în ceafă”.

Cu ani buni în urmă, după ce preotul de la Biserica Greco-Catolică, ,,Sfinții Petru și Pavel” din Beclean, a citit Evanghelia, el mi-a șoptit: ,,-Acum mă duc să mă întâlnesc cu tata.”, s-a ridicat și a plecat. Nu am priceput ce ar fi vrut să-mi zică și am trecut spusele lui în rubrica ,,bizarerii Cornel Cotuțiu”.

Mult mai târziu am aflat că el are stilul lui de a frecventa biserica. Prima dată ,,descalecă” la Biserica Greco-Catolică, menționată mai sus, pentru a se  întâlni cu mama lui Elena, greco-catolică, apoi după Evanghelie și predica preotului, se deplasează la Biserica Ortodoxă ,,Bunavestire” din Oșteze, în memoria tatălui său Nicolae, ortodox. Duminica și în sărbătorile religioase, scriitorul navetează între cele două biserici, uneori traseul fiind inversat.

În volumul său de publicistică ,,Felurite feluri” (Editura ,,Grinta”, 2024), prozatorul consemnează următoarele: ,,Maică, voi fi și eu lângă tine.” Emoționat îmi vine să continui liric acest pasaj: Simțeam răcoarea din palma mamei mele pe clanța de la ușa  Bisericii Greco-Catolice.

La intrare în Biserica Ortodoxă din Oșteze, publicistul se reîntâlnește cu tatăl său Nicolae (,,s-a iscat gândul”): ,,și prind și eu clanța, ca și cum i-aș strânge mâna părintelui meu.”

Interesant și benefic ca model de urmat acest ecumenism duminical pe care îl pune în practică scriitorul Cornel Cotuțiu, consemnat și în paginile ,,Jurnalului” său: ,,trecerea duminicală,  pe la cele două biserici.”

Dacă vreodată vor mai începe discuții despre ecumenism (au mai fost ceva încercări) la nivelul orașului ,,Șarpelui albastru”, exemplul lui Cornel Cotuțiu ar putea fi punctul de pornire în deschiderea acestor convorbiri ,,frățești”.

Impresionat de ecumenismul duminical practicat de prietenul nostru Cornel Cotuțiu, adaug totuși și ceea ce scriam în cronica,  ,,Duelul publicistului cu prozatorul”, publicat de el și în volumul său,  ,,Felurite feluri II” (Editura ,,Școala Ardeleană”, 2024): ,,dacă respectăm adevărul, naveta ecumenică duminicală a lui Cornel Cotuțiu are loc între două biserici greco-catolice. Conform ,,Șematismului Eparhiei de Cluj-Gherla” (1947),  Biserica din ,,Oșteze” a fost cumpărată de la romano-catolici, de către frații Făgărășan, preot și medic și donată Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Istoria  și complicii ei o vor ,,fura” în 1948 de la adevărații propietari.”

 

                                                                                Ion Radu Zăgreanu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5