Ionuţ Simionca: PMP a sesizat Curtea Constituțională pe Codul administrativ. Deputatul Pană, apărând PSD, comunică deficitar!

Partidul Mișcarea Populară, împreună cu Uniunea Salvați România, au înaintat Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate pentru Legea privind Codul administrativ al României  (PL-x nr. 369/2018), pe care o consideră neconformă cu o serie de prevederi din Constituția României, a anunţat deputatul PMP Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca. Potrivit acestuia, sesizarea a fost asumată și semnată de 50 de deputați reprezentând cele două formațiuni politice, cărora li s-au alăturat colegi parlamentari neafiliați și trei deputați ai Partidului Național Liberal.         Principala temă a sesizării vizează folosirea limbii materne pentru minorităţi în comunităţile unde au o pondere de peste 20%, în relaţia cu autorităţile statului.

În context, deputatul Simionca a ţinut să-i răspundă şi deputatului Doina Pană, care spusese că o astfel de pevedere exista în legislaţie şi că parlamentarul PMP ar inflama gratuit opinia publică.

         „Nu mi-a dorit niciodată să dau replică unei doamne din politică, dar sunt nevoit să spun clar şi răspicat şi să-i răspund doamnei ministru Doina Pană. Îi explic cum stă situaţia, probabil domnia sa nu are informaţiile corecte, fiind foarte ocupată cu negocierile pe offshore şi alte legi care le dau pe şest. Nu au avut timp s-o informeze pe doamna ministru despre realitatea legii. (...)E inacceptabil ce se întâmplă. Poate că doamna ministru, încercând să apere partidul comunică atât de deficitar”, a declarat Ionuţ Simionca, în cadrul unei conferinţe de presă.

         Acesta a prezentat pe larg prevederile legale pe această temă a minorităţilor, inclusiv cele constituţionale, menţionând din capul locului că nu are nimic cu minoritatea maghiară, cu maghiarii din România.

„În prezent, cetățenii aparținând minorităților naționale pot utiliza limba maternă doar în raportul cu autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean.

Iartă prevederile noului Cod Administrativ care pun în evidență  trocul UDMR-PSD-ALDE, al trădării României în anul centenar: La art. 94 se prevede faptul că „În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”, a explicat deputatul PMP.

     Acesta a precizat că prefecturile și serviciile deconcentrate sunt obligate, potrivit art. 195 alin. 6 să asigure „inscripționarea denumirii localităților, a străzilor, a piețelor și a parcurilor, a denumirii instituțiilor publice de sub autoritatea lor, precum și afișarea anunțurilor de interes public și în limba minorității naționale respective, în condițiile prevăzute la alin. (2)”.

Mai mult, pentru prima dată în România, instituțiile publice vor fi obligate să aibă formulare în limba maghiară. Potrivit art. 195 alin. 2 din Codul administrativ „în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1), cu aparatul de specialitate și organismele subordonate acestora, aceștia se pot adresa, oral sau în scris, și în limba minorității naționale respective și primesc răspunsul atât în limba română, cât și în limba minorității naționale respective”, iar potrivit art. 195 alin. 3 din Codul administrativ „În scopul exercitării dreptului prevăzut la alineatul (2), autoritățile publice și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1) au obligația să pună la dispoziția cetățenilor aparținând unei minorități naționale formulare și texte administrative de uz curent și în limba lor maternă”.

Nu în ultimul rînd, pragul procentului de 20% a ponderii minorității pentru utilizarea limbii maghiare în prefecturi și serviciile publice deconcentrate a fost eliminat, a susţinut deputatul Simionca. La art. 94, alin. 2 se  prevede faptul că „autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1)”. Acesta a dat ca exemplu, situaţia în care un prefect sau un șef de serviciu deconcentrat UDMR, care este numit într-un județ unde sunt 5% etnici maghiari, poate decide să permită utilizarea limbii maghiare în instituție, chiar dacă pragul de 20% nu este atins. 

         „Imaginaţi-vă că în Bistriţa avem o minoritate turcă şi sub Bistriţa, la intrare va scrie în limba turcă. Cât de mult a uitat PSD-ul ce înseamnă să fie român. Cât cedează actuala guvernare celor din UDMR? Nu maghiarilor, ci celor din UDMR?", a mai spus Ionuţ Simionca, reiterând "blatul politic" dintre PSD, ALDE şi UDMR. 

         

Comentarii

14/07/18 15:38
carcotas

Domnule draga, eu zic sa aveti grija cum si ce sesizati, sa nu fie toate deodata. Separati-le pe "felii " si contestati la CCR... fiecare " felie " in parte ... ( nu toate deodata ) asa sa aiba de lucru " aia " ... , asteptati pana la limita maxima de "contestare " ... si lungiti-o in timp... cat se poate de mult pana ce la " astia " de astazi, le trece " guvernarea " ... si vin urmatoarele alegeri .
Fiti siguri ca daca intra in opozitie, vor face acelasi lucru .

21/07/18 09:52
comentator

Imi place ca domnul presedinte Johannis, a recunoscut public la TV ca in orice initiativa a celor de la guvernare, dumnealui fiind in fruntea celor din opozitie si nu a tuturor romanilor, la promovarea legilor face tot ce-i sta in putintza , uzeaza de toate parghiile posibile si imposibile de taraganare si inhibare ... la limita maxima de incordare a nervilor celor de la guvernare, incat sa le blocheze orice initiativa, orice act, program ori forma de a duce la indepolinire a Programului de guvernare , singurul sau scop fiind doar pentru a se realiza visul domniei sale de a-si face " Guvernul Meu " ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5