Ionuţ Simionca: WTF Romania?! Ieri dădeam ora exactă în ecologie, azi suntem kilometrul zero al gunoaielor!

În 2012, municipiul Bistrița dădea ora exactă în ecologie și colectare selectivă a deșeurilor, după ce a câștigat competiția organizată de WWF România și a devenit Capitala Earth Hour! Astăzi, la Bistrița este kilometrul zero al gunoaielor și administrația locală s-a zbătut să voteze un tarif enorm pentru colectarea deșeurilor (10 lei/persoana), un tarif care nu reflectă rezultatul unor ani întregi de campaniii de informare, manifestări, dezbateri, seminarii, concursuri și conferințe despre protecția mediului și reciclare.Ca să nu mai punem la socoteală realizarea de materiale informative (fluturași, afișe, pliante, publicitate media, conferințe de presă, filme de prezentare). Ar trebuie să știți că toate acestea au costat bani.
Cred că ar trebui să fie limpede (și curat) pentru toată lumea ce înseamnă reciclare. Înseamnă că o mare parte din deșeuri sunt revalorificate, prin urmare, se produce mai puțin gunoi care trebuie depozitat. Asta ar trebuie să ducă, automat, spre o reducere a tarifelor pentru salubrizare, și în niciun caz spre o majorare, cu atât mai puțin în mediul urban unde campania de sensibilizare/informare/educare în sensul reciclării s-a dus într-un mod atât de acerb.
Începând din 2010, prin proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Bistrița-Năsăud, s-au derulat nenumărate acțiuni prin care oamenii au fost îndemnați să recicleze, să colecteze deșeurile în mod selectiv. Vă amintiți cu toții de ceasuri cu deșeuri, desene pe asfalt, expoziții, concursuri de fotografie, șarpele hoinar ș.a.m.d. Toate acestea au rămas niște jocuri de copii mici și astăzi vedem cel mai bine că nimeni nu a fost vreodată preocupat cu adevărat de educarea populației, protecția mediului sau reciclare.
Știați că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor în Bistrița-Năsăud (adică ADI Deșeuri, cei care, după ce ne-au umplut de gunoi, ne umflă și prețurile) are câteva cerințe în proiect? Printre ele se numără următoarele:

1. Reducerea cantitatii de deseuri depozitate de la 97.500 tone/an la aprox. 60.000 tone /an in 2016;
2. Cresterea cantitatii deseurilor reciclate si refolosite la 40.000 tone/an in 2016;

De asemenea, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, este o altă cerință a proiectului.

Eu, unul, ca cetățean plătitor al taxei de salubrizare, aș vrea să știu, în primul rând, câți bani s-au cheltuit pentru așa-zisa campanie de informare și conștientizare.
În al doilea rând, aș vrea ca noul operator de salubrizare, care a pus mâna pe contract și a impus noi tarife, să vină cu acele vehicule de colectare selectivă pe care nimeni nu le-a văzut vreodată la Bistrița sau în județ, de când a început punerea în practică a marelui proiect de gestionare a deșeurilor.
Și, nu în ultimul rând, aș vrea ca în cel mai scurt timp să mi se dea posibilitatea de a beneficia de o reducere substanțială a tarifului de salubrizare, în cazul în care mă voi conforma cerințelor și voi colecta selectiv. Așa mi se pare corect!

Presedinte Miscarea Populara Bistrita-Nasaud
Ionuţ Simionca

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5