IPJ BN: În primele 9 luni, au fost depistate 249 persoane care conduceau fără permis! 77 de șoferi pozitivi la DrugTest!

Comisarul șef Mihai Lupșa, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că pe parcursul anului 2023 au fost dispuse măsuri privind intensificarea acțiunilor pentru combaterea fermă a indisciplinei rutiere, concentrând activitățile specifice în sistem integrat, cu implicarea tuturor structurilor de rutieră și ordine publică. Potrivit acestuia, au mai fost dispuse măsuri precum organizarea unor acțiuni care să vizeze principalele cauze generatoare de accidente rutiere identificate la nivelul județului, respectiv viteza neregulamentară, abaterile bicicliștilor și nerespectarea distanței între vehicule.
Astfel, în primele 9 luni 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate, au fost constatate 249 (+21 față de 2022) infracțiuni de conducere fără permis (+9,21%), 283 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive(-13) și 39 de infracțiuni de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat(-22).
Tot ca urmare a acțiunilor de monitorizare a traficului rutier, polițiștii au depistat în trafic, conducând autoturisme sub influența unor substanțe interzise, un număr de 77 de conducători auto, pozitivi în urma testării cu aparatul Drug Test(Total testări – 407).
Ca urmare a noilor modificări legislative pe linie rutieră, la nivel județean a fost derulată o campanie de informare, fiind desfășurate acțiuni în trafic, la sesiunile de retestare pentru reducerea perioadei de suspendare, școli de șoferi, clase terminale de liceu, dar și în cadrul unor activități de control în trafic.
***
În ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, printre măsurile dispuse la nivel județean mai menționăm și faptul că, începând cu luna aprilie 2023, la nivel județean este derulată campania ”Bicicliști, mopediști, căruțași în siguranță” în cadrul căreia, cu sprijinul U.A.T.-urilor au fost instruiți bicicliștii, mopediștii și căruțașii din județ cu privire la regulile de circulație. Aceștia au primit din partea autorităților veste cu elemente reflectorizante, broșuri cu regulile de circulație, dar și alte materiale preventive. Totodată, au fost desfășurate acțiuni de verificare în trafic a acestora.
De asemenea, pe parcursul anul 2023 au fost intensificate acțiunile în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, (A.N.A., I.J.J. ) în cadrul cărora au fost efectuate controale și testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar conducătorilor auto li s-au explicat consecințele asociate consumului acestor substanțe.
Totodată, începând cu luna februarie 2023, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bistrița-Năsăud, I.P.J. Bistrița-Năsăud a intrat în posesia a 5 seturi de ochelari care au fost utilizați pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun în 292 de activitățile preventive, fiind vorba de:
Ochelarii pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3 la mie (obiecte mai departe decât în realitate, vedere dublă, slăbită, de tip tunel, timp mare de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări de echilibru);
Versiunea nocturnă a ochelarilor pentru alcool - simulează o alcoolemie de cca 1,3- 1,5 la mie (simulează suplimentar influențe puternice în lumină difuză, crește senzația de somnolență, vedere de tip tunel, obiectele par mai departe decât în realitate, viteze interpretate eronat, crește timpul de reacție, confuzie, dezorientare, tulburări puternice de echilibru);
Ochelarii de dependență pentru alcoopop - simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (obiectele par mai departe decât sunt în realitate, vedere slabă, vedere de tip tunel, fără vedere dublă, apar tulburări echilibru, crește timpul de reacție);
Versiunea nocturnă pentru alcoopop - simulează o alcoolemie de cca 0,8 la mie (stare de dependență medie, obiectele par mai departe decât in realitate, vedere mai slabă, uneori de tip tunel, apar tulburări de echilibru, crește senzația de somnolență);
Ochelarii pentru alcool rezidual - simulează o alcoolemie de cca 0,3- 0,5 la mie (influență redusă a alcoolului, obiectele par mai departe decât în realitate, distanțele vitezele realiste, vedere ușor încețoșată, ușoară confuzie);
Ochelarii pentru droguri - simulează consum mare de droguri (dezorientare, modificare puternică a percepției, tulburări optice, modificarea culorilor, nesiguranță puternică, senzație de pierdere a controlului).
Pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalității continuă și în acest an școlar în relație cu elevii, cadrele didactice și părinți/tutorii elevilor, cu proiecte și campanii naționale și locale care vizează subiecte precum mediul on-line (Proiectul Eroii Internetului, Campania Siguranța on line), siguranța acasă, la școală, pe stradă (Proiectul Tedi - Școala Siguranței), siguranță rutieră (Campania de reducere a accidentelor rutiere provocate pe fondul consumului de alcool, sau de substanțe psihoactive), prevenirea disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare (Campania Plecatul de acasă nu este o soluție), nediscriminare (Campania Fără discriminare), prevenirea traficului și consumului de droguri (Proiectul Dincolo de aparențe - experiențe de tip carte vie), prevenirea violenței domestice (Campania Bright Sky), a agresiunilor sexuale, a traficului de persoane.
Subiectele menționate sunt abordate și în cadrul activităților de informare stradală sau în întâlnirile cu grupuri-țintă formate din adulți, deoarece prioritățile naționale de prevenire a criminalității stabilite pentru acest an sunt prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5