„ISU Bistriţa” şi-a prezentat „bilanţul” pentru primul semestru
În data de 26.07.2012, la sediul ISU Bistriţa al judeţului Bistriţa-Năsăud, a avut loc conferinţa de presă unde a fost prezentat activitatea Inspectoratului în perioada 01.01. – 30.06 2012. Au fost prezenţi lt. col. Florea Constantin – inspector şef, lt. col. Pop Liviu Marcel – prim-adjunct al inspectorului şef, col. Gheorghiţă Dan Gheorghe – adjunct al inspectorului şef, plt. Rus Marius – din Sectorul Informaţii şi Relaţii Publice, reprezentanta Serviciului de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud - dr. Muzsi Annabella şi reprezentanţii instituţiilor de presă acreditaţi.
Lt. col. Florea Constantin a făcut o amplă şi pertinentă prezentare a activităţii ISU venind cu exemple edificatoare privind activitatea Centrului Operaţional în primele şase luni ale anului 2012.
Vă prezentăm câteva date semnificative: intervenţia pe categorii de situaţii de urgenţă: incendii – 114; intervenţii SMURD – 2914; incendii de vegetaţie şi altele – 118; alte situaţii de urgenţă – 34, asistenţa persoanelor – 33 şi acţiuni protecţie comunităţi – 115; ponderea tipurilor de intervenţie din totalul acestora: incendii – 3,54, intervenţii SMURD – 87,56, incendii de vegetaţie şi altele – 1,02 etc., iar analiza comparativă a tipurilor de intervenţii pentru anul 2011 – 2012 arată că numărul acestora a scăzut, iar intervenţia pe tipuri de situaţii de urgenţă la care au participat au fost în total de 3218 intervenţii, din care 103 incendii, 30 alte situaţii de urgenţă, 33 acţiuni pentru asistenţa persoanelor, 81 acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 57 incendii de vegetaţie şi altele şi 2914 cazuri de urgenţă asistate de SMURD.
Timpul mediu de intervenţie pentru serviciile profesioniste a scăzut de la 17 la 14 minute, iar viteza medie de deplasare a fost de 41,31 km/oră. Acţiunile de salvare pe timpul intervenţiilor au constat în 114 persoane salvate, din care 101 adulţi, 13 copii, 3328 total situaţii de urgenţă, 37 animale şi 160 păsări salvate şi 2957 persoane asistate medical.
Intervenţiile Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare au fost în număr de 2914 cazuri, în medie de 16,09 pe zi, acordând ajutor medical calificat la 2957 persoane.
Din categoria intervenţiilor pentru stingerea incendiilor şi a incendiilor de vegetaţie şi altele au fost intervenţii la 114 incendii, în 2012, faţă de 144 incendii în 2011. Cauzele principale ale incendiilor: coş de fum necurăţat – 31, mijloace de încălzire defecte – 11, focul deschis – 5, defecţiuni tehnice de exploatare – 2, scurgeri de lichide inflamabile – 1, scântei mecanice – 1, din totalul acestora 46,9% au avut loc în mediul rural şi 53,51% în mediul urban. Se observă o creştere a intervenţiilor la stingerea incendiilor de vegetaţie şi s-a intervenit la 20 acţiuni de înlăturare a efectelor negative ale fenomenelor meteorologice, 12 misiuni pirotehnice şi 2 alte situaţii.
Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitate să intervină la 110 situaţii de urgenţă în cooperare cu serviciile profesioniste, dând dovadă de promptitudine şi profesionalism.
Se poate concluziona că numărul de intervenţii a crescut cu 45,26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. SMURD-ul a intervenit cu 50,82% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în schimb au scăzut cu 20,83% intervenţiile pentru stingerea incendiilor faţă de 2011, a crescut cu 7,27% intervenţiile pentru stingerea incendiilor de vegetaţie şi o creştere cu 150% a intervenţiilor pentru protecţia comunităţilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
S-au efectuat activităţi de prevenire a incendiilor; s-au aplicat măsuri de sancţionare pentru cei care au încălcat prevederile legale, avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu şi de protecţie civilă au fost în număr de 35, efectuându-se în semestrul I 2012 379 de controale de prevenire pe categorii de obiective. S-au aplicat 11 amenzi contravenţionale, în cuantum de 40.000 lei.
ISU Bistriţa a sărbătorit, în luna aprilie, 75 ani de la înfiinţarea primei subunităţi de Pompieri Militari din judeţul nostru, primind inclusiv vizita colaboratorilor din Germania şi Olanda. În primul semestru al anului, la nivelul ISU Bistriţa s-a început implementarea Sistemului de Management Integrat al Situaţiilor de Urgenţă (SMISU), care va fi utilizat în toate etapele managementului situaţiilor de urgenţă.
Începând cu data de 1 iulie 2012 s-a operaţionalizat Dispeceratul Integrat Judeţean, provenit din comasarea dispeceratelor ISU Bistriţa-Năsăud şi a Serviciului Judeţean de Ambulanţă BN, fiind organizat în cadrul ISU Bistriţa şi realizat printr-un proiect în parteneriat cu MAI şi Ministerul Sănătăţii şi STS.
De remarcat faptul că la faza judeţeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private ale situaţiilor de urgenţă, Serviciul municipiului Bistriţa, câştigător al fazei judeţene, a obţinut locul II la faza interjudeţeană, iar Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al SC Silvania Internaţional Lunca Ilvei a obţinut locul III la faza interjudeţeană. Echipajul Şcolii Generale din Galaţii Bistriţei reprezintă judeţul nostru la faza interjudeţeană a cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii pompierilor” care se desfăşoară în judeţul Neamţ.
Din 1 iunie 2012, funcţionează Garda de Intervenţie de la Prundu Bârgăului, iar cu data de 2 iulie, la Garda de Intervenţie Beclean funcţionează şi modulul SMURD.
Răspunzând la întrebare, comandantul Florea Constantin a precizat că în anul 2013, judeţul nostru va primi încă două autospeciale de ambulanţă dotate cu aparatură ultra-performantă de medie capacitate şi cu un cort de 10 locuri cu sală pentru terapie intensivă.
O activitate intensă, unde profesioniştii şi performerii noştri pompieri militari îşi dovedesc aptitudinile de salvatori şi de a răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea populaţiei. Îi felicităm şi le urăm succese şi fără evenimente grave.
Citiţi şi:
- Profesioniştii de la ISU Bistriţa şi-au analizat activitatea, fiind aproape de cetăţeni!
- În primele opt luni ale anului, ISU BN a intervenit la aproape 8000 situaţii de urgenţă, iar aproape 90% au fost asistate de SMURD!
- „Ziua Pompierilor din România” cuplată cu „Ziua Porţilor Deschise”
- 4019 cazuri rezolvate de S.M.U.R.D. în 6 luni
- Salvatorii bistriţeni de la ISU BN au intervenit, anul trecut, în aproximativ 10.000 de situaţii de urgenţă!
Adaugă comentariu nou