Îți dorești să faci o drumeție pe perioada iernii? Află ce presupune!

            Sezonul rece și-a făcut simțită prezența și se remarcă prin punerea la dispoziție a numeroaselor activități care se pot desfășura în mediul natural. Iarna este un anotimp deosebit de frumos și apreciat pentru posibilitatea de a face drumeții unice pe traseele montane și pentru practicarea sporturilor de iarnă pe pârtiile special amenajate.

            Pe perioada iernii, drumețiile din zonele montane sunt o alegere ideală pentru iubitorii de aventură și cei dornici să surprindă crestele munților, respectiv elemente ale florei și faunei într-un peisaj de basm.

De câte tipuri sunt drumețiile? Ce pregătiri necesită?

            Drumețiile pot fi împărțite în mai multe categorii:

-        Drumeții care se petrec pe parcursul unei singure zile: sunt o alegere bună pentru cei care sunt începători sau pentru cei care își doresc să facă puțină mișcare și să aibă parte de aer curat;

-        Drumeții pe mai multe zile: sunt recomandate celor cu experiență și cu o condiție fizică bună;

-        Drumeții sportive: sunt potrivite pentru cei care doresc să își crească condiția fizică sau să piardă în greutate, deoarece această activitate intră în categoria exercițiilor cardio și este considerată una de mare anduranță, datorită căreia se poate arde un număr mare de calorii.

            Această activitate poate fi aleasă în funcție de gradul de dificultate al traseului montan, însă trebuie de ținut cont că este necesară dotarea cu articole de îmbrăcăminte și accesorii special concepute atât pentru sporirea confortului, cât și pentru eventualele situații mai dificile care pot fi întâmpinate pe parcursul drumeției.

Pentru a ușura procesul de pregătire, se poate întocmi o listă cu articolele necesare, în funcție de buget și de tipul de drumeție:

1. Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte

Datorită condițiilor de vreme care pot fi mai dificile și pot îngreuna drumeția, este necesară protejarea corpului printr-o vestimentație adecvată. Articolele potrivite sunt gecile cu protecție anti vânt și pantalonii termici, prevăzuți cu căptușeală. De asemenea, încălțămintea trebuie aleasă astfel încât să fie impermeabilă și să fie confortabilă, pentru a evita apariția bătăturilor și a umezelii în timpul drumeției. Pe piață există bocanci de bărbați care oferă protecție termică prin prezența straturilor de materiale groase, cum ar fi pielea și blana. Cei de la modlet.ro pun la dispoziție o varietate articole de încălțăminte potrivite pentru diverse activități de exterior.

2.  Echipament de supraviețuire

Pe lângă o vestimentație adecvată, pentru o ieșire reușită și lipsită de surprize neplăcute, sunt recomandate anumite accesorii ce constituie un echipament de supraviețuite. Printre aceste accesorii se află harta, busola, lanterna, kit-ul de prim ajutor, briceagul, ustensilele pentru aprins focul și bateriile de rezervă. Toate acestea pot fi depozitate într-un rucsac special, ce dispune de compartimente pentru fiecare tip de accesoriu. Cortul nu trebuie să lipsească din lista de articole necesare a celor care doresc să facă drumeții pe mai multe zile.

3.  Rezerve de alimente

Atât hrana, cât și apa sunt esențiale într-o drumeție. O regulă generală spune că un litru de apă este necesar pentru două ore din traseul de drumeție, astfel încât să se evite deshidratarea. Batoanele energizante, nucile oleaginoase, fructele proaspete și sandwich-urile ce conțin alimente bogate în proteine și grăsimi, sunt opțiuni ușor de transportat și sățioase pe o perioadă lungă de timp, oferind totodată aportul necesar de calorii.

Drumețiile sunt activități cu multe beneficii asupra sănătății, deoarece cresc tonusul muscular, întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc starea sistemului circulator. Mai mult, sunt un prilej bun de a petrece timp în exterior și de a observa peisaje de vis ale naturii, iar printr-o echipare adecvată, riscurile de a întâmpina dificultăți scad considerabil.

Sursa foto: unsplash.com

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5