Josenii Bârgăului la început de an nou

 

Încet şi sigur încă un an tinde să devină istorie şi în satele ce alcătuiesc comuna Josenii Bârgăului, sate ale căror comunităţi sunt alcătuite din oameni harnici, dăruiţi muncii şi care fac din meseriile pe care le-au îndrăgit şi le practică cu reală mândrie şi resurse de satisfacţie morală, dar şi materială.

Josenarii sunt dăruiţi muncii pământului, sunt pricepuţi crescători de animale, sunt destoinici lucrători în lemn şi se gândesc cu firească nostalgie la un trecut nu foarte îndepărtat în care, ţesutul, olăritul, cusutul şi alte multe îndeletniciri au dus faima bârgăuanilor în ţară şi nu numai.

Acum, în aceste vremuri noi, activităţile au cunoscut mutaţii esenţiale şi foarte mulţi conaţionali ai noştri fug cel mai abitir de muncă, dar fug şi de trecut, de un trecut pe care nu trebuie să-l abandonăm, mai ales că fără trecut, fără prezent, dar mai ales fără obiceiuri şi tradiţii alergi spre o identitate care nu te mai reprezintă.

Din fericire, locuitorii din perlele ce alcătuiesc salba satelor din Valea Bârgaielor îşi apreciată şi-şi păstrează, la loc de cinste, legătura cu tot ceea ce vine de demult, dar care aduce în prezent tot ceea ce a fost frumos şi întregitor odinioară.

Sunt, de asemenea, ancoraţi în prezent şi încearcă, în pofida greutăţilor să-şi făurească un viitor mai bun. Tocmai de aceea, aidoma altor localităţi din ţară, şi Joseniul se gândeşte la bilanţul din momentul cumpenei dintre ani şi locuitorii comunei sunt convinşi că acesta, bilanţul, este unul pozitiv şi ştiu că împreună cu primarul lor (Tudorel Ciotmonda) şi cu membrii Consiliului Local, au făcut tot ceea ce a depins de ei pentru a vorbi în aceste zile şi despre câteva realizări notabile. Păi, aceste realizări se văd, sunt palpabile şi ele îi onorează.

Să vorbim despre Dispensarul Uman, despre apartamentele pentru specialişti, despre dotarea Dispensarului la nivel de înaltă tehnicitate, despre apa potabilă, despre infrastructură, despre reparaţii capitale la şcoli şi dotarea acestora cu lemnul necesar pentru ca elevii şi personalul didactic să nu aibă de suferit şi alte multe obiective cu care josenarii se mândresc şi au de ce.

Artizanii acestor fapte sunt, fără îndoială, toţi locuitorii satelor care au înţeles că cei pe care i-au ales le reprezintă cu adevărat interesele. Repet că aceştia sunt PRIMARUL (Tudorel Ciotmonda) şi MEMBRII Consiliului Local.

Şi pentru că mai sus vorbeam despre trecut, prezent şi viitor, nu pot să nu reamintesc un pas uriaş pentru ca trecutul să rămână imortalizat, pas pe care primarul Tudorel Ciotmonda, membrii Consiliului Local şi mai ales membrii Comisiei de Cultură, în frunte cu Doina Frumos şi Mia Griga, l-au făcut, deschizând uşa unui „MUZEU AL COMUNEI”, instituţie menită să dovedească prin exponatele pe care le va adăposti că istoria comunei Josenii Bârgăului este una încărcată cu fapte, cu evenimente deosebite.

Va fi nevoie de conectarea tuturor oamenilor de bine din comună pentru a aduna toate materialele ce se pretează la a fi aşezate într-un muzeu care să vorbească elevilor, tineretului despre cine au fost şi cu ce s-au îndeletnicit moşii şi strămoşii lor şi care, prin ceea ce ne-au lăsat drept moştenire merită întreaga recunoştinţă a celor tineri. Iată câteva activităţi, câteva fapte care trebuie spuse şi repetate spre neuitare pentru că se poate spune răspicat în acest moment „cinste lor, cinste josenarilor; cinste lor cinste lor, fruntaşilor”.

Josenii, o perlă între perlele Bârgaielor

De câte ori rememorez anii copilăriei în Joseni îmi aduc aminte de prieteni, de anii de şcoală, de învăţători şi profesori şi mai ales îmi aduc aminte de tot ce a însemnat devenirea noastră ca oameni, având exemple mulţi dintre josenari, indiferent că s-au numit Toader Andreica, Traian Galben, Victor Luncan, Ioan Mânzat, Simion Cristea sau profesorii şi învăţătorii care m-au uimit cu câte ştiu şi m-au uimit mai ales cu câtă ştiinţă, dexteritate, pricepere şi mai ales răbdare ne-au împărtăşit şi nouă, elevilor, multe din tainele pe care ei le ştiau atât de bine şi nu aveau nicio rezervă a ni le împărtăşi şi nouă.

Nume? Toţi, fără excepţie, dar şi cei ce i-au precedat sau i-au urmat ar trebui nominalizaţi. Merită cu prisosinţă, şi eu, ca şi alţii dintre foştii elevi, mă mândresc că le-am fost învăţăcel, sau mă mândresc cu cei care mi-au fost colegi dar am avut şi cinstea de a-mi fi, mulţi, prieteni. Anii de şcoală au fost minunaţi ca şi zburdălniciile ce le-au însoţit multe dintre zile.

Joseniul a trăit şi trăieşte prin oamenii săi, prin cei ce au ştiut să fie buni gospodari, pricepuţi agricultori şi experţi în creşterea animalelor.

Cei de aici, ca şi cei din Rus ori Mijloceni n-au uitat nicio clipă că sunt români, au fost totdeauna cinstiţi şi demni, dar mai ales au ştiut să fie ataşaţi cu o profundă mândrie locală statutului de români şi bârgăuani.

Acum, alte generaţii, alte preocupări, dar mereu aceiaşi oameni străbătători şi dornici să facă din casele şi aşezările lor adevărate simboluri de confort şi de perenitate, pentru că, nu-i aşa, aici avem strămoşii, avem părinţii, avem copii.

Mulţi înnobilând glia, mulţi făcând cinste gliei. Fie că au trecut la cele veşnice, fie că sunt în viaţă fiind angrenaţi în muncile onorante cu care se îndeletnicesc.

Josenarii sunt oameni adevăraţi şi ştiu ce trebuie să facă pentru a da valoare acestui statut.

Acum, în fruntea josenarilor se află un fiu al comunei, un tânăr provenit dintr-o familie de oameni aşezaţi, de aleasă omenie, om şi oameni din Mijloceni, un om care împreună cu consilierii vor să facă treabă şi să realizeze lucruri deosebite pentru comunitatea în fruntea căreia se află.

Dintre gândurile primarului?

Voi aminti doar câteva: drumurile, şcolile, crearea unor condiţii bune pentru oamenii şi specialiştii care contribuie la multele lucruri cu care josenarii se mândresc, dar nu sunt uitaţi nici cei în vârstă, iar un Muzeu al Văii Bârgăului crede Tinu Ciotmonda, pentru că acesta este numele primarului, s-ar asorta mănuşă cu această adevărată perlă a Văii Bârgaielor, care este comuna Josenii Bârgăului.

Oameni ce se străduiesc să facă din comuna lor o ţintă căutată pentru turismul sătesc şi un obiectiv solicitat pentru căutătorii de autentic, de tradiţii, de frumuseţe.

Mă mândresc şi din aceste motive cu comuna în care am trăit cei mai frumoşi ani din viaţa mea.

prof. Adrian L. Mănarcă

Cetăţean de Onoare al comunelor Josenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5