Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

Şedinţa Consiliului Local din luna iulie 2010 a avut la ordinea de zi nu mai puţin de 18 puncte. Printre proiectele dezbătute de cei 11 consilieri prezenţi (trei fiind absenţi motivaţi) s-au aflat: Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier local a d-lui Vermeşan Ovidiu Gimi; Proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii Consiliului Local Lechinţa nr. 23/22.07.2008 privind constituirea comisiilor de specialitate pe principalele domenii; Proiect de hotărâre privind aderarea comunei Lechinţa la Asociaţia G.A.L. pentru dezvoltarea durabilă în microregiunea Bistriţa – Şieu – Someş RURALIS; Proiect de hotărâre privind aprobarea cotei anuale de carburant pentru utilajul tractoraş de tuns gazon şi pentru autospeciala de tip gunoieră; Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice pe anul 2011; Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pentru anul 2010; Proiect de hotărâre privind cumpărarea unui cămin cultural în localitatea Sâniacob etc.

Primarul comunei, Florian Romeo Daniel, a cerut suplimentarea ordinei de zi cu un Proiect de hotărâre privind asocierea comunei Lechinţa cu comuna Şieu Odorhei, în vederea înfiinţării Asociaţiei Proprietarilor de Terenuri „Lechinţa”.

Proiectele de hotărâri au fost discutate şi aprobate de comisiile de specialitate ale legislativului lechinţan. Proiectul de hotărâre care a fost propus suplimentar pe ordinea de zi privind asocierea comunei Lechinţa cu comuna Şieu Odorhei, în vederea înfiinţării Asociaţiei proprietarilor de Terenuri „Lechinţa”, discutat în şedinţa de consiliu, a fost amânat pentru o şedinţă ulterioară, deoarece nu au fost depuse documentele necesare care să justifice aprobarea acestui proiect. De asemenea, menţionăm faptul că a fost aprobat şi proiectul de hotărâre privind cumpărarea unui cămin cultural pentru locuitorii satului Sâniacob.

S-au discutat în şedinţă şi cererile adresate de către cetăţenii: Peteri Claudia – Chiraleş, Ponti Gavrilă – Vermeş, Bălan Maria – Chiraleş, Pop Gyorgy – Ţigău, Iacobhazi Laurenţiu, Suciu Valer – Vermeş, Vişinoiu Nicolae, Ghic Crina – Sângeorzu Nou, fiecăruia dându-i-se răspunsul cuvenit, conform legilor. În ceea ce priveşte cererile adresate pentru garaje, s-a hotărât ca o comisie să se deplaseze la faţa locului pentru a stabili concret cele mai eficiente măsuri ce se pot lua.

DJ 151, în reabilitare

Reabilitarea Drumului Judeţean 151 Şintereag – Budeşti continuă, firma care execută lucrarea este „Autostrade”. În Lechinţa se lucrează de vreo trei săptămâni la podurile din centrul localităţii şi la cel din vecinătatea Ocolului Silvic. Între Lechinţa şi Chiraleş, pe o distanţă de vreo 8 km, şanţul săpat de drumari este plin cu apă. Ploile au favorizat acest lucru, dar au şi împiedicat continuarea, în ritmul stabilit, a reabilitării. În data de 27 iulie nu se lucra, motivul, ne spunea reprezentantul firmei, fiind ploile. Conducerea Primăriei se arăta îngrijorată de ritmul în care se derulează reabilitarea, ceea ce produce neplăceri şi nemulţumiri unor cetăţeni. Au fost blocări ale accesului în curţile gospodarilor, zona este semnalizată necorespunzător, cu implicaţii neplăcute asupra traficului rutier. La intrarea în satul Chiraleş au fost tăiaţi câţiva frasini uriaşi pentru a face loc carosabilului. Ritmul în care se lucrează îi nemulţumeşte pe cetăţenii din zonă şi aceştia se întreabă când va fi redată circulaţiei şoseaua, fiindcă, zic aceştia, s-a săpat mult şi se repară puţin.

Secretara Primăriei descifrează hăţişurile administraţiei

Nu este uşor să fii secretarul unei comune, omul legii, care trebuie să ştie de toate, să respecte întru totul legea şi să vegheze la aplicarea şi respectarea ei întocmai. Acest lucru îl face de puţină vreme şi noul titular de la Lechinţa, Rodica Haneş, post rămas vacant după pensionarea lui Nelu Cruşitu, omul care a păstorit acest sector vreme de mai bine de 30 ani. Rodica Haneş a câştigat concursul organizat pentru ocuparea acestui post. Fostă angajată la AJOFM Bistriţa-Năsăud, Punctul de lucru Lechinţa, cu o vechime de 18 ani, Rodica Haneş este absolventă a Facultăţii de Drept, promoţia 2007. A reuşit, în puţinele zile de când se află în funcţia de secretar, să se familiarizeze, în mare parte, cu problemele complicate ce se ivesc. Recent, a fost la Bucureşti pentru a prezenta „restructurarea” aparatului Primăriei. Comuna Lechinţa are 6200 locuitori, la 31 decembrie 2009, ceea ce înseamnă că, conform legii, are dreptul la 35 de posturi. În prezent, 26 sunt ocupate, iar 6 sunt vacante.

La cabinetul medical, cu programare

La cabinetul medical al soţilor Suciu din Lechinţa sunt înscrişi 4600 pacienţi. Din comună şi din cele învecinate: Miceşti, Chiochiş, Matei, Şieu Odorhei. Alţi 2000 pacienţi sunt înscrişi în altă parte sau au rămas pe dinafară. Doctorul Suciu este la Lechinţa din anul 1982, cunoscând foarte bine starea de sănătate a fiecărui pacient în parte. Zilnic, pe la cabinetul soţilor Suciu sunt consultaţi cel mult 20 pacienţi, dimineaţa şi 20 după-masa, în cele 5 ore de program. Alte două ore sunt destinate terenului, cabinetul fiind dotat cu o maşină pentru deplasarea la domiciliul bolnavului. Noutatea constă în programarea pacientului. O situaţie pe care mulţi dintre bolnavi, şi nu numai, nu o înţeleg. La trei luni sunt consultaţi cronicii monitorizaţi şi cei cuprinşi în Programul Naţional: diabetici, boli oncologice, operaţi pe inimă, transplant organe, boala Parkinson şi alte afecţiuni mai rare. Discutând despre situaţia medicului, în general, doctorul Suciu se arată îngrijorat de afluxul cadrelor medicale către alte ţări. Medici şi asistente pleacă în masă din România, mai mult de un sfert au luat deja drumul străinătăţii. Dacă în ţara noastră un medic câştigă 350 euro lunar, în alte ţări ale UE câştigul se ridică la 3500 euro lunar, se întreabă îngrijorat doctorul Suciu.

În curând se va inaugura Căminul Cultural din Vermeş

Adevărată citadelă a culturii, Căminul din Vermeş, modernizat şi reabilitat din temelii, este aproape finalizat. Se aşteaptă doar momentul inaugurării şi dării în folosinţă. După cum ne spunea consilierul parohial Fizeşan Damian, se pare că inaugurarea Căminului Cultural se va face în luna septembrie, odată cu hramul Bisericii Ortodoxe. Deocamdată nu s-a stabilit data exactă, acest lucru îl va stabili Primăria Lechinţa, iar pentru sătenii din Vermeş momentul va fi o adevărată sărbătoare.

Stadionul, bun pentru sportul de performanţă

Un obiectiv important al executivului din Lechinţa, al primarului Romeo Florian, a fost modernizarea bazei sportive din Lechinţa. La această oră stadionul este în mare parte bun pentru desfăşurarea activităţilor sportive. Mai sunt de efectuat lucrări la vestiare, dar acest lucru nu va împiedica organizarea, pe arena din Lechinţa, a întrecerilor fotbalistice din Liga a IV-a, unde echipa din localitatea este înscrisă. Gazonul arată impecabil, ne spunea omul de sport şi viceprimarul Marcel Tătar, aşa că aşteptăm doar ca jucătorii din Lechinţa să obţină performanţe mai bune în ediţia din acest an a campionatului.

Comentarii

01/09/10 02:44
simona

Am dat intamplator de ziarul d_voastra si ma bucur sa aflu stirile din Lechinta, de aici din Canada. Bunicii mei sunt din Lechinta.

Felicitari

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5