Jurnalul de Lechinţa

Şedinţe ale Consiliului Local

În şedinţa Consiliului Local din 27 februarie 2010, la care au participat 14 consilieri din cei 15, s-au adoptat hotărâri importante pentru bunul mers al treburilor din comuna Lechinţa, s-au analizat şi soluţionat multe dintre cererile adresate de cetăţeni. A fost aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 51/17.12.2009 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoane fizice şi juridice în anul 2010. De asemenea, s-a aflat în discuţia aleşilor locali un proiect de hotărâre privind destinaţia masei lemnoase pe picior alocată ca şi cotă de exploatare pentru anul 2010 din pădurile proprietate publică a comunei Lechinţa.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, au fost soluţionate cererile adresate de un număr de 14 cetăţeni, printre care: Ioan Cociş – administrator al firmei Ecosacor SRL, Baba Alexandru, Lăcătuş Petrişor, Stoica Alexandru, Lăcătuş Aurica, Ferchi Raduţa, Drăguş Adrian, Lăcătuş Emil, Moldovan Oana, Covaci Alina, Andrieş Dorel şi alţii.

S-au făcut, în cadrul aceleiaşi şedinţe, şi propuneri ce au vizat lucrările ce se vor efectua în comună în cursul acestui an, angajarea unor şomeri care să lucreze în folosul comunităţii, aspecte ce privesc curăţenia de primăvară etc.

În data de 12.03.2010, din nou consilierii din Lechinţa au fost convocaţi în şedinţă, având la ordinea de zi următoarele două puncte: Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local Lechinţa nr. 34 din 31.08.2009 privind taxele speciale, conform Legii nr. 273/2006, datorate de persoane fizice şi juridice în anul 2010; Proiect de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 al comunei Lechinţa.

Consilierii locali au fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară, în data de 15 martie 2010, prilej cu care au discutat la ordinea de zi următoarele două proiecte: proiect de Hotărâre privind rezilierea contractului de administrare numărul 4470/9.08.2007, încheiat între Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, prin Ocolul Silvic Experimental Lechinţa şi Primăria comunei Lechinţa; proiect de Hotărâre privind aderarea comunei Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud la Asociaţia Proprietarilor de Pădure (Valea Şieului), cu sediul în Budacu de Jos nr. 251, comuna Budacu de Jos, judeţul Bistriţa-Năsăud

Din Hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor

Pentru informarea cetăţenilor spicuim câteva dintre prevederile acestei Hotărâri a Consiliului Local Lechinţa:

- impozitul anual pe clădiri, impozitul anual pe teren, impozitul anual pe mijloacele de transport datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe mijloace de transport pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe clădiri, teren, pe mijlocul de transport cumulat al acestora;

- pentru determinarea impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren localităţile comunei se încadrează după cum urmează: localităţile Lechinţa, Vermeş, Sângeorzu Nou şi Chiraleş în zona B, rangul IV, iar localităţile Bungard, Ţigău şi Sîniacob în zona B, rangul V;

- se aprobă facilităţi fiscale la impozitul datorat pe terenul intravilan aferent clădirilor de la domiciliul contribuabilului pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele invalide de gradul I şi II.

Curăţenia de primăvară

În Lechinţa a început campania de primenire a localităţilor, curăţenia de primăvară. Chiar dacă până la sărbătorile Pascale au mai rămas mai bine de două săptămâni, viceprimarul Marcel Tătar ne-a spus că deja s-a trecut la antrenarea tuturor locuitorilor pentru o curăţenie generală de primăvară. De o parte şi de alta a văii, parcul din centrul comunei, spaţiile verzi şi de joacă, şanţurile vor fi primenite, curăţate. Primăria îi invită pe toţi cetăţenii din Lechinţa, Vermeş, Sângeorzu Nou, Bungard, Chiraleş, Ţigău şi Sîniacob să-şi facă ordine în faţa casei, în curte, în grădini, resturile să fie depozitate în zonele special amenajate. Controalele ce vor veni se vor lăsa, spun oficialii lechinţeni, şi cu amenzi, dacă va fi cazul.

Trei firme sunt pregătite pentru sărbătorile de Paşti

Miei

Paştele fără miel este ca nunta fără muzicanţi. Ca atare, patronul de la Hyparion, Vasile Petrican, ne spune că în perioada următoare poate să ofere tuturor celor doritori mielul mult aşteptat. Preţul este bun, de calitate. Firma poate fi contactată în Lechinţa, în orice zi.

Smântână

Prestigiul firmei Lech-Lacto este recunoscut. Administratorul Ştefan Raşca oferă, prin magazinele din Bistriţa şi Lechinţa, o gamă foarte diversificată de produse şi specialităţi lactate: telemea, caşcaval, smântână, brânză etc., toate proaspete şi de cea mai bună calitate.

Cozonaci

Cozonacii firmei Paulaner nu mai au nevoie de reclamă. O fac consumatorii bistriţeni şi din multe alte comune ale judeţului. Cozonacul, cu nucă, mac, rahat, precum şi alte specialităţi, constituie cartea de vizită cu care patronul Veluţ Mureşan vă aşteaptă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5