Jurnalul de Lechinţa
Şedinţa Consiliului Local
La şedinţa Consiliului Local au participat toţi cei 15 consilieri, fiind invitaţi Vasile Moldovan – consilier juridic, Stela Mititean – şef birou financiar contabil, Vasile Andreica – agent şef la postul local de Poliţie şi delegaţii săteşti din Bungard, Sâniacob şi Chiraleş, Vasile Huciu, Ioan Man şi Horaţiu Mureşan. Preşedintele de şedinţă, Tătar Vasile Marcel, dă cuvântul primarului Florian Romeo Daniel, care a supus spre aprobare următoarea ordine de zi: Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile martie – mai 2009; Proiect de hotărâre privind stabilirea destinaţiei masei lemnoase pe picior alocate ca şi cotă pentru anul 2009 din pădurile proprietatea publică a comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre pentru aprobarea vânzării în rate chiriaşilor a imobilului de la nr. administrativ 78 Sâniacob; Proiect de hotărâre privind atribuirea unei suprafeţe de 500 mp teren de construcţie pentru locuinţă proprietate personală, cf. Legii nr. 15/2003 în localitatea Chiraleş, soţilor Laar Andrei şi Laar Florentina Simona; Proiect de hotărâre privind completarea organigramei şi a statului de funcţii al personalului din aparatul de specialitate al primarului comunei Lechinţa¸ Proiect de hotărâre privind înfiinţarea Serviciului Public pentru Spaţii Verzi; Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public de Interes Local; Discutarea şi rezolvarea cererilor adresate pentru soluţionare Consiliului Local şi Diverse. În prealabil, toate proiectele de hotărâre au primit avizul comisiilor de specialitate şi după discuţii aprinse, cu argumente serioase, acestea au primit rezolvarea conform legilor.
Preşedinte de şedinţă – Adrian Botiş
Cum mandatul fostului preşedinte de şedinţă din lunile precedente al consilierului Marcel Tătar a expirat, consilierii, la propunerea lui Emil Lăcătuş, au propus ca pentru următoarele trei luni şedinţele Consiliului Local să fie prezidate de consilierul Adrian Botiş.
Soluţionarea cererilor adresate Consiliului Local
Şi în ultima şedinţă, numeroşii cetăţeni şi firme private s-au adresat Consiliului Local cu diferite cereri, cerând dezbaterea şi rezolvarea lor favorabilă. Astfel, firmei S.C. Lech Lacto S.R.L., în urma cererii adresate, i s-a aprobat reducerea impozitului pe clădiri pe anul 2009, potrivit art. 286 al.6 din Codul Fiscal pentru investiţia nouă – Punctul de lucru din Lechinţa de pe str. Trandafirilor, nr. 47, la procentul de 0,25%. D-lui Cosmin Radu Wechter, din Chiraleş, i se aprobă închirierea pe termen de un an a terenului solicitat, cu plata conform taxelor stabilite pentru anul 2009, prin Hotărârea Consiliului Local, cu posibilitatea de concesionare, cu condiţia ca în termen de un an să execute şi să finalizeze investiţia pentru care solicită acest teren, respectiv Staţie de inspecţii tehnice pentru autoturisme şi autospeciale cu masa maximă autorizată de până la 3,5 tone. Cererile d-lor Radu Măierean şi Alexandru Covaciu din Sângeorzu Nou, 168, vor fi reanalizate, urmând a se da soluţiile legale. Pentru Locic Bogdan Marian Emanuel şi soţia Alexandra Andreea din Chiraleş, 199A, în principiu Consiliul Local este de acord cu atribuirea terenului potrivit Legii 15/2003, dar după prezentarea unui proiect de hotărâre care să conţină expertiza referitoare la terenul solicitat. S-au mai adresat Consiliului Local: Ioan Cimpoieş din Chiraleş, Adrian Cezar Iliuţă – Lechinţa, Gabriel Paul Hajdu – Lechinţa, 231, Laura Candale – Lechinţa, 140, Nicolae Molnar – Lechinţa, str. Poştei, 220, bl. P3, ap.6, cărora li s-a răspuns că în prezent în Lechinţa nu există terenuri libere de construcţii proprietate privată a comunei pentru a fi atribuite în scopul ridicării unor locuinţe, potrivit Legii 15/2003.
Poliţia ne atenţionează
Prezent la şedinţa Consiliului Local, agentul şef la Postul local de Poliţie, Vasile Andreica, atenţionează că în ultima perioadă în satele comunei îşi fac apariţia tot felul de persoane străine care, sub diferite pretexte, colindă pe la casele cetăţenilor, studiază topografia locului, se informează. Este posibil ca aceştia să se întoarcă la locurile solicitate, să dea lovituri de spargeri, tâlhării sau alte fapte antisociale. Este bine ca în întâlnirile cu cetăţenii, aceştia să fie atenţionaţi ca atunci când observă persoane străine şi suspecte să sune la 112.
Ţigău – S-a sfinţit piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe
Ţigău, duminică, 1 martie 2009. O zi de referinţă pentru istoria acestei aşezări, locuită de români şi maghiari. Satul s-a îmbrăcat de sărbătoare. Se pune piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe. La ora 17, în dangătul clopotelor Bisericii Ortodoxe (monument istoric datând de peste trei veacuri) şi ale Bisericii Reformate, soseşte în sat episcopul vicar Vasile Someşanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului. De la intrarea în sat este condus, într-o caleaşcă trasă de doi cai, până la locul unde se va înălţa noul lăcaş de rugăciune. Aici, primarul Lechinţei, Romeo Florian, îi urează înaltului ierarh bun venit, Florin Iuşan, vrednicul ctitor, îi oferă pâine şi sare, iar fetele acestuia, Marcela şi Andreea, îmbrăcate în costume populare, îi dăruiesc ierarhului flori. Un impresionant sobor de preoţi, 28 la număr, în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, preotul reformat, Pastor Lorand, îl întâmpină pe episcopul Someşanul. Urmează ceremonia religioasă de sfinţire şi binecuvântare a locului unde se va înălţa biserica cu hramul “Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului”. Episcopul Vasile rosteşte un cuvânt de învăţătură. Primarul Romeo Florian promite tot sprijinul material şi financiar, iar preotul paroh Horaţiu Mureşan (Ţigăul fiind o filie a Parohiei Ortodoxe Chiraleş) mulţumeşte înaltului ierarh, oficialităţilor prezente, nădăjduind că bunul Dumnezeu îi va ajuta să ducă la bun sfârşit această lucrare. Au mai fost prezenţi senatorul Dănuţ Prunea, primarii din Beclean – Nicolae Moldovan, din Şieu Odorhei – Viorel Chirlejan, patroni şi administratori ai unor societăţi comerciale.
Biserica din Ţigău se va ridica în imediata vecinătate a celei reformate, pe un teren donat de către familia lui Florin Iuşan. Acesta s-a zbătut mult, a făcut toate demersurile necesare, a cheltuit bani şi multă energie pentru a-şi împlini visul, devenind astfel un vrednic ctitor de biserică. Mulţumirile episcopului Vasile, ale preotului Horaţiu s-au îndreptat înspre omul acesta, înspre credinciosul Florin Iuşan care, iată, pune piatra de temelie pentru ridicarea în satul
Ţigău a unei noi biserici ortodoxe.
Sărbătoarea de la Ţigău, la care au participat deopotrivă români şi maghiari, s-a încheiat cu o agapă frăţească la căminul cultural. Aici, Corala “Osana” a Protopopiatului Ortodox Bistriţa a încântat pe cei prezenţi prin producţiile religioase, şi nu numai, oferite. De asemenea, elevii ciclului primar din Ţigău, sub îndrumarea înv. Szekely Lila au prezentat un scurt program artistic.
Adaugă comentariu nou