La Budacu de Jos, a fost finalizat Amenajamentul Pastoral! E un sprijin pentru toți deținătorii de fânețe și pășuni!
Autoritățile locale din Budacu de Jos anunță că a fost elaborat Amenajamentul Pastoral pentru întreaga comună, demers făcut pentru a-i sprijini pe agricultorii.
„După cum probabil majoritatea agricultorilor fermieri activi știu, conform prevederilor legale în vigoare, începând cu anul 2021, în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă (subvențiile APIA), este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral pentru toate terenurile care au destinația de pășuni și fânețe. De Amenajamentul Pastoral beneficiază GRATUIT toți agricultorii care dețin terenuri cu destinația de fânețe sau pășuni, nu doar crescătorii de animale!”, informează Primăria Budacu de Jos.
Potrivit art. 10 alin 1din OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, începând cu anul 2021 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației.
Toţi deţinătorii de păşune şi fâneţe din comună vor primi un extras din acest Amenajament Pastoral, în mod gratuit, pentru a-l folosi în obţinerea subvenţiilor.
Scopul final al punerii în practică a amenajamentelor pastorale constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor permanente printr-un mod raţional de gospodărire a fondului pastoral naţional, premisă sigură practicării unei agriculturi durabile, în special în zona de deal şi montană, unde pajiştile au ponderea cea mai importantă, condiţii ce asigură o dezvoltare rurală echilibrată din punct de vedere economic, de protecţie a mediului şi de păstrare a tradiţiilor.
Citiţi şi:
- Noutăţi legislative pentru cererile unice de plată în campania din 2015!
- Doar un sfert din fermierii bistriţeni şi-au cerut subvenţiile. De astăzi, cerererile de plată pot fi depuse şi pe suport de hârtie
- Case, drumuri, terenuri agricole, reţele de apă şi electrice, din 8 comune, afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile
- Ministrul Ioan Denes: Proprietarii de padure, persoane fizice, juridice sau primarii, pot solicita sprijin compensatoriu pe submasura de silvomediu, pana in 15 mai. Vezi conditiile!
- APIA: Fermierii au obligația respectării interdicției de a incendia miriștile și pajiştile permanente pentru a primi plăți directe și fonduri de dezvoltare rurală
Comentarii
Mai oameni buni, la nivel national trebuie initiata o lege, prin care toti detinatorii ( proprietarii ) de terenuri, care nu le pot intretine, care le exced ori efectiv nu mai au nevoie de ele ptr ca nu este rentabil ptr ei ) sa le doneze Primariilor Locale, care sa le comaseze si sa reinfiinteze acele CAP-uri sau IAS-uri sub forma unor ferme pomicole, viticole, legumicole... de animale etc. , cum a facut Ceausescu ...
Toate terenurile ramase in nelucrare 2 ani consecutiv, sa fie confiscate si trecute in proprietatea statului , care sa le foloseasca centralizat si in mod eficient , asa cum cere " agricutura moderna " si de actualitate , ptr ca la tzara in general EFECTIV NU MAI ARE CINE LUCRA SI INTRETINE " PAMANTURILE " si sunt lasate in paragina TOTAL ! Fermierii sunt aproape numarati pe degete ... !
DOOMNILOR POLITRUCI CARE NE GUVERNATI TARA... SE AUDE ?!
Terenurile nefolosite de proprietar 2 ani sau mai mulți nu ar trebui confiscate. Acestea ar putea fi luate în folosință, pe baza unei legi, de primărie sau de alți solicitanți, prin intermediul primăriei, în condiții bine stabilite, și returnate la solicitarea proprietarului care dorește să le refolosească. Confiscarea ar duce uneori la abuzuri, neînțelegeri, care cu greu ar putea fi soluționate.
Adaugă comentariu nou