La Cluj-Napoca, va fi lansat volumul „Din țara lui Coșbuc și a lui Rebreanu. Cultură și literatură în ținutul grăniceresc”, a lui Mircea Popa, sub egida Bibliotecii Județene
Miercuri, 5 februarie 2025, începând cu ora 18.00, vă invităm la conferința „Din trecutul cultural al Țării Năsăudului” pe care Prof. univ. dr. Mircea Popa o va susține în Sala de Conferinţe „Ion Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Din țara lui Coșbuc și a lui Rebreanu. Cultură și literatură în ținutul grăniceresc”, ediția a II-a, revăzută și adăugită. Proiect editorial apărut sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Evenimentul este dedicat scriitorului Mircea Popa la împlinirea vârstei de 86 de ani (n. 29 ianuarie 1939, Lazuri de Beiuș, Bihor).
Prezintă: Horia Bădescu, Ioan Chirilă, Ion Cristofor, Ioan Pintea, Vasile G. Dâncu.
Amfitrion: Valentin Orga.
Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Primăria Comunei Parva, Editura Școala Ardeleană.
„Au venit la rând aceste incursiuni în cultura și literatura din Bistrița-Năsăud, întrucât de-a lungul timpului am scris despre mulți scriitori din acea arie geografică, ținut care se distinge prin faptul că a dat culturii naționale doi scriitori de o importanță covârșitoare: poetul George Coșbuc și prozatorul Liviu Rebreanu. Cele trei zone de care m-am ocupat, Blaj, Bihor și Năsăud, își datorează înflorirea culturală faptului că acolo a existat un învățământ românesc în limba națională: din 1754, la Blaj, din 1828, la Beiuș, din 1863, la Năsăud. Aceste școli românești au fost adevărate creuzete de formare a intelighenției transilvănene, soldate în plan cultural și literar cu veritabile curente de renaștere națională, care au lăsat urme durabile în presă, învățământ, edituri, stimulate și de existența mai multor asociații culturale și literare, care au influențat scrisul în mod direct și eficace. Fie că vorbim de Asociațiunea Astra, fie că vorbim de lepturiștii orădeni, de Societatea «Petru Maior» de la Budapesta sau de «Virtus Romana Rediviva» de la Năsăud, toate acestea au creat cadrul firesc de afirmare și dezvoltare.” (MIRCEA POPA)
Citiţi şi:
- CĂRȚILE, PÂINEA ȘI VINUL la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud
- Ardealul, inima României istorice
- Elevi ai cercurilor creative din judeţ pe urmele lui Eminescu la Blaj
- O conferință profesorală la Blaj. Gimnaziul din Năsăud, reprezentat de directorul Ioan Ciocan și de Maxim Pop, dr. Paul Tanco și dr. Artemiu Publiu Alexi
- Lucian Blaga în apărarea lui Eminescu
Adaugă comentariu nou