La cotidianul „Flacăra Iaşului”

În Iaşi, soarele se desfăcea în fâşii arzătoare, printre crengile teilor seculari, încercând să contopească şi răcoarea lor binefăcătoare.

Mă strecor, dimineaţa devreme, pe aleile umbrite, către redacţia cotidianului „Flacăra Iaşului” de care îmi amintesc cu dragoste şi nostalgie.

La vârsta de 21 de ani, până la 31, eram colaborator permanent al acestuia. Redacţia se afla atunci în incinta Palatului Culturii, unde mă bucuram mereu de o prietenească ospitalitate.

Colectivul redacţional era alcătuit din cadre provenite (în majoritate) din rândul muncitorimii „mai răsărite”, selectate din marele centre ale oţelarilor Reşiţa, Hunedoara etc., şi care au studiat ulterior jurnalistica în facultăţile vremii. Raporturile erau foarte bune. Apariţiile mele în presă mi-au conturat orizonturi pentru scrierile de mai târziu.

Îmi doream nespus o reîntâlnire cu trecutul scrisului meu.

Redacţia (acum) nu mai funcţionează demult la Palatul Culturii. De opt ani de zile o nouă redacţie s-a reînfiinţat în şoseaua naţională. Păstrează „acelaşi nume pentru un alt ziar”! Nu am avut însă bucuria să mai regăsesc pe niciunul din vechii jurnalişti. Au trecut peste 40 de ani de atunci. M-am bucurat, totuşi, de o frumoasă primire.

În seara din ajunul vizitei mele, urmare a caniculei, aproape de nesuportat, o puternică furtună dezlănţuită cu mare rapiditate, a produs, în Iaşi, un adevărat prăpăd. Acum, în redacţie, se discuta despre acest nefericit bilanţ, concomitent cu cel al inundaţiilor încă neterminate din zona Prutului.

Furtuna din ajun a smuls cu totul din pământ cel puţin 20 de arbori căzuţi peste patru maşini ce au fost distruse şi peste unele lunii de trenuri. Un dispensar din Sărărie a luat foc. Patru reţele de gaz şi una electrică au fost avariate, două linii de tramvai blocate, conducte de gaz rupte, acoperişuri de case smulse etc. etc.

Echipajele de intervenţie, intervenind prompt, au rezolvat situaţia creată.

Cel mai important este Programul iniţiat de „Flacăra Iaşului”, Case pentru sinistraţi”. Inundaţiile catastrofale de la sfârşitul lunii iulie au afectat zeci de localităţi de pe cuprinsul Moldovei. Mii de oameni s-au văzut nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile pentru a-şi salva viaţa. Acum, sinistraţii întorşi la casele lor încearcă să-şi repună existenţa în ordinea ei firească. Din păcate însă, câteva sute de oameni însă nu au mai avut la ce se întoarce. Munca lor de o viaţă a fost luată de ape. Au rămas fără animale, fără bruma de agoniseală pe care o mai aveau şi, cel mai dureros, au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Ziarul „Flacăra Iaşului”, potrivit raportărilor oficiale, informează că numai în satele calamitate din judeţul Iaşi 90 de case au fost complet distruse, iar alte 187 necesită lucrări de refacere pentru a putea fi locuite.

Situaţia creată în urma inundaţiilor se prezintă la fel şi în alte judeţe din Moldova.

Este o situaţia foarte dureroasă dar acum este momentul ca oamenii de afaceri de succes din Iaşi să ofere comunităţii un sprijin substanţial.

Cotidianul „Flacăra Iaşului”, în parteneriat cu Centrul de Afaceri Internaţional, iniţiază în acest moment Programul „Case pentru sinistraţi”.

Deşi Iaşul aniversează 600 de ani de atestare documentară, problemele zilnice de strictă urgenţă ale populaţiei fac să ne rezumăm doar la discuţiile la obiect.

Am stabilit ca atunci când viaţa Iaşului va intra pe făgaşul ei normal să ne reîntâlnim pentru alte schimburi de idei, pentru activitatea noastră viitoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5