La Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa debutează Proiectul Erasmus+ KA219 „Small Scientists Across Europe”
În luna ianuarie 2016, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa începea proiectul european eTwinning „Small Scientists, discovering the sky” (Micii oameni de ştiinţă descoperă cerul). Platforma educaţională eTwinning este parte a Programului Erasmus+, prin intermediul căreia profesorii din Europa reuşesc să interacţioneze, să facă schimb de informaţii pedagogice sau exemple de bună practică şi să dezvolte proiecte de colaborare între clasele de elevi pe care le coordonează sau şcolile din care fac parte.
Acest proiect eTwinning a avut un impact neaşteptat în grădiniţele partenere, astfel încât toţi partenerii au fost recompensaţi cu Certificatele Naţionale şi Europene de calitate. În urma depunerii candidaturilor la Premiile naţionale eTwinning, partenerii proiectului au obţinut rezultate surprinzătoare: în Portugalia, România şi Polonia proiectul a fost recompensat cu premiul I la categoria de învăţământ preşcolar, în Croaţia ne-am situat pe locul II, iar partenerii din Bosnia şi Herţegovina şi Turcia au fost invitaţi să prezinte proiectul la Conferinţele anuale eTwinning din ţara lor natală.
Încurajaţi de succesul acestui proiect eTwinning, alături de câţiva parteneri din proiectul iniţial, în luna martie 2017 am depus o aplicaţie pentru un proiect Erasmus+ KA219 (doar între instituţii şcolare) păstrând proiectului iniţial. Am considerat că abordarea noastră ar avea un impact mult mai mare dacă proiectul se va dezvolta într-un proiect Erasmus+ KA219 şi va primi finanţare pentru a beneficia de mobilităţi, întâlniri şi materiale auxiliare create cu ajutorul preşcolarilor.
În luna august 2017, candidatura depusă a fost validată de Agenţia Naţională din Franţa, primind punctajul maxim: 100 puncte şi a primit subvenţionare sub forma unui grant în valoare de 25.650 de euro de la Uniunea Europeană. Acest proiect este al doilea proiect finanţat din fonduri europene derulat la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa. Primul proiect multilateral Comenius s-a derulat în perioada 1 august 2011 – 31 iulie 2013.
Proiectul Erasmus+ KA219 „Small Scientists Across Europe” (Mici oameni de ştiinţă din toată Europa) se va desfăşura în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2019, este coordonat de grădiniţa Ecole Maternelle Tordo situată lângă Nisa, Franţa şi cuprinde alte 6 instituţii de nivel preşcolar din Europa precum Lasteaed Põngerjas din Narva – Estonia, Kauno lopselis-darzelis „Giliukas” din Kaunas – Lituania, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra – Portugalia, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa şi Grădiniţa cu Program Prelungit Scorniceşti – România şi Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim – Turcia.
Pe parcursul acestui proiect ne propunem să adaptăm domeniul Ştiinţă, care este un subiect extrem de abstract la curriculum preşcolar, prin jocuri şi experimente, nu numai prin folosirea definiţiilor şi a teoriei, şi aplicarea cunoştinţelor dobândite în găsirea unor modalităţi de a menţine mediul curat şi sănătos.
Acest proiect este conceput numai pentru preşcolari şi este deosebit de interesant pentru copiii de această vârstă, deoarece ei sunt puşi în situaţia de a explora, de a învăţa pe cont propriu, folosind metode noi şi concrete, ceea ce îi motivează să lucreze şi să se implice în activităţi.
Până la sfârşitul proiectului, participanţii vor putea, de asemenea, să îşi îmbunătăţească comunicarea în limba engleză şi să se familiarizeze cu patrimoniul şi cultura altor naţiuni europene. În acest proiect intenţionăm să căutăm informaţii despre teme precum: pământ, aer, apă, foc şi să creăm materiale auxiliare, cum ar fi cărţi sau puzzle-uri. Alte rezultate aşteptate în urma aplicării proiectului includ crearea unor postere pentru promovarea unui mediu curat şi sănătos, creaţii artistice utilizând materiale reciclate şi diverse tehnici, expoziţii în fiecare grădiniţă cu materiale din ţări partenere, şcoli, oraşe, cărţi poştale, fotografii, artizanat, suveniruri, steaguri, articole de reviste / ziare etc. şi prezentarea acestora pe un site al proiectului, grup de Facebook şi pagină pe platforma eTwinning dedicată acestui proiect.
Întâlnirile de lucru planificate pentru acest proiect sunt în număr de 7, câte o întâlnire în fiecare ţară parteneră şi includ reuniuni transnaţionale de proiect şi activităţi transnaţionale de formare, predare şi învăţare. Prima reuniune se va desfăşura în Franţa, în luna noiembrie a acestui an, iar alte două astfel de reuniuni vor avea loc în Turcia (mai 2018) şi Scorniceşti (mai 2019). Activităţile transnaţionale de formare, predare şi învăţare vor avea loc în Portugalia (februarie 2018), Lituania (aprilie 2018), Estonia (decembrie 2018) şi Bistriţa (aprilie 2019).
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului pentru perioada 2014-2020.
Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Coordonator proiect prof. înv. preşcolar Ionela Camelia LAZEA
Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa
Citiţi şi:
- Cadre didactice bistriţene au vizitat oraşul dragostei, Coimbra, din Portugalia
- Premiul I câştigat de un Proiect eTwinning de la Grădiniţa nr. 3 Bistriţa
- Educatoare din Bistriţa vizitează Kaunas, Lituania în cadrul proiectului Erasmus+ Small Scientists Across Europe
- Educatoare de la GPP 3 Bistriţa participă la activitate de formare Erasmus+ în Narva, Estonia
- Ziua Europei, marcată mai devreme, cu oaspeţi, la Grădinița nr. 3 Bistrița
Adaugă comentariu nou