La Hălmăsău, doi ierarhi au sfințit Crucea eroilor. Vrednic este! Părintele Bogdan Pența, iconom cu dreptul de a purta brâu roșu
Sâmbătă, 3 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Hălmăsău, protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, începând cu ora 9:30, pe o scenă amplasată în proximitatea lăcașului de cult din localitate, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, având alături în rugăciune un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului - preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Alexandru Ciui, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, parohul din Hălmăsău – preotul Pența Bogdan, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice rânduite, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus câteva dintre motivele cinstirii Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă:
„Primul motiv pentru care o preacinstim pe Maica Domnului este acela că ea este Născătoare de Dumnezeu. Un al doilea motiv pentru care o preacinstim pe Maica Domnului este acela că ea a fost Fecioară înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere. Iar în al treilea rând, o cinstim pentru că este mai presus decât toate făpturile lui Dumnezeu. Așadar, atunci când ne întreabă înțeleptul Solomon: «Cine este aceasta care ca zarea strălucește, ca soarele-i de luminoasă și ca oastea de război temută?», noi îi răspundem: «Aceasta este Maica Domnului»”
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de fete al Parohiei Spermezeu.
La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu, pe parohul comunității din Hălmăsău, preotul Pența Bogdan.
Totodată, binefăcătorul Burzo George a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Cântărețului parohiei, domnului Căienar George, precum și doamnei Balaș Floarea, le-a fost oferită „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”.
De asemenea, mai mulți ctitori și binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulțumit ierarhilor pentru prezență și binecuvântare.
La eveniment au participat numeroși credincioși și fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și oficialități locale și județene, printre care și prefectul județului Bistrița-Năsăud, domnul Teofil Cioarbă.
Ulterior, ierarhii au sfințit Crucea ridicată în cinstea eroilor uciși de sistemul totalitar comunist în noaptea de 8 spre 9 martie 1950 și au săvârșit slujba Parastasului în memoria acestora.
Text: Dragoș Stroian
Foto: Bancoș Adrian
Citiţi şi:
- Episcopul Benedict a binecuvântat credincioşii din Hălmăsău, la 25 de ani de la sfinţirea Bisericii. Părintele Bogdan Penţa, ridicat la rangul de sachelar
- Noua casă parohială și capela mortuară din Zoreni, sfințite de Mitropolitul Andrei. Părintele Petru Georgiţă-Peica- iconom cu dreptul de a purta brâul roșu, Ordinul „Mihai Vodă” pentru primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate
- Biserica din Suplai, resfinţită de doi ierarhi. Parohul Darius Gavriloaie, hirotesit iconom. Primarul Dumitru Buşcoiu, distins cu Ordinul Mihai Vodă
- Episcopul Benedict Bistrițeanul a sfinţit casă parohială și capela mortuară din Ocnița
- Episcopul Benedict Bistriţeanul, la Hălmăsău, la 25 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe
Adaugă comentariu nou