La mulţi ani, Majestate!

*Regele Mihai I deschide porţile Palatului Elisabeta din Bucureşti pentru toţi cei care vor să îi ureze "La mulţi ani"

Porţile Palatului Elisabeta din Bucureşti vor fi deschise, azi, tuturor celor care vor să îi ureze Regelui Mihai I "La mulţi ani", cu ocazia zilei de naştere şi a onomasticii, informează biroul de presă al acestuia. Regele Mihai I a împlinit 92 de ani pe 25 octombrie, iar în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril îşi sărbătoreşte public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică. Români din toată ţara şi din Basarabia sunt aşteptaţi la Palatul Elisabeta, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al regelui. Regele Mihai I va ieşi în balconul palatului, pentru a saluta participanţii. Cu ocazia evenimentului, va avea loc, timp de trei sferturi de oră, un concert în grădina palatului.


Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena. Potrivit site-ului casei regale, prima domnie a regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său, regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenţă condusă de unchiul său, principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi după plecarea reginei-mamă în exil, regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I. Din 1944, regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947. Exilul regelui Mihai şi al reginei Ana, soţia acestuia, a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa reginei-mamă Elena. Din 1949, regele Mihai şi regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia.


Regele Mihai şi regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România. Inaugurat în 1937, Palatul Elisabeta a fost construit de arhitectul Corneliu M. Marcu ca reşedinţă a principesei Elisabeta, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, fosta regină a Greciei şi mătuşa regelui Mihai. La Palatul Elisabeta, regele a semnat, la 30 decembrie 1947, abdicarea forţată, pornind, în scurt timp, în exil. Palatul a servit ca reşedinţă de protocol de stat, iar, în anii 1990, a devenit hotel şi restaurant. În anul 2001,


Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat. În Palatul Elisabeta sunt găzduite zeci de evenimente, întâlniri, mese rotunde, interviuri care aduc împreună personalităţi ale sectorului public, artistic şi cultural, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile, ai comunităţilor regionale. Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu bârne şi Sufrageria mare sunt, de regulă, spaţiile unde au loc aceste reuniuni.


Palatul este, de asemenea, locul unde sunt găzduiţi membrii familiilor regale europene care vin să viziteze Bucureştiul, la invitaţia principesei Margareta şi a principelui Radu. Palatul cuprinde, pe lângă spaţiile private ale familiei regale şi spaţiile publice destinate evenimentelor, birourile administraţiei (Casei Regelui Mihai I), Secretariatul Regal, Birourile de Protocol şi de Presă. Până în anul 2008, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, demnitate pe care principele Radu a exercitat-o timp de şase ani, a avut sediul tot la Palatul Elisabeta, se arată pe site-ul casei regale.


Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003


În seria evenimentelor dedicate aniversării regelui Mihai, la finele lunii octombrie, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, a avut loc lansarea volumului ,,Trei poduri peste lume“, volum apărut la editura Curtea Veche, cea mai noua carte a Principelui Radu al României, în prezenţa Alteţelor Sale Regale Principele Radu si Principele Nicolae. La eveniment au fost prezenţi şi doctorul Marius Nicolae Pop şi inginerul Radu Sabău, reprezentând Clubul Monarhiştilor Bistriţeni. Clubul Monarhiştilor Bistriţeni este o asociaţie fără scop patrimonial, în curs de constituire, care-şi propune desfăşurarea unor activităţi de informare şi conştientizare în legătură cu rolul fundamental pe care instituţia monarhică l-a avut în istoria României.


,,Pentru mine, acest eveniment a reprezentat o întâlnire de suflet în oraşul meu drag. A fost o sală arhiplină, într-o ambianţă aristocratică. Un moment emoţionant, în moment în care am perceput care sunt adevăratele valori care stau la baza existenţei şi continuităţii Casei Regale Româneşti. A fost o reală plăcere să asculţi discursul ASR Principele Radu al României. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi astfel am avut posibilitatea de a-i cunoaşte în mod direct pe cei doi membri ai Familiei regale şi de a rămâne cu amintirea semnăturilor lor. Recomand tuturor această carte”, ne-a declarat medicul stomatolog Marius Nicolae Pop, unul dintre fondatorii Clubului Monarhiştilor Bistriţeni.


Cărţile pe care le citim ne influenţează alegerile şi personalitatea, iar unele dintre acestea ajung să ne marcheze sau să ne schimbe viaţa. Am citit mai bine de jumătate din cartea ,,Trei poduri peste lume”. Rezonez cu ceea ce spune Michel Camus în prefaţă: ,,cartea ţine bine la drum prin forţa sa sufletească”. O carte, pe care o poţi dărui unei persoane dragi. E genul acela de carte…nu te lasă să-i închizi paginile sau să-i întorci spatele. Cartea aceasta te face să uiţi de timp, de răutate, de ştirile care ocupă primele pagini ale ziarelor, de întrebări care te frământă şi de probleme care te macină.


,,Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” este un jurnal pe sărite, în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele (şi scenele) lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Misiunea sa, aceea de a purta numele şi spiritualitatea românească în lume, de a fi mesager al ţării pentru reintegrarea ei în familia căreia de drept îi aparţine, lumea democratică, devine un sens şi o datorie umană, pe care o îndeplineşte cu devotament alături de întreaga Familie Regală a României, spun reprezentanţii Curtea Veche Publishing.


ASR Principele Radu al României: În ultimii ani, am constat că viaţa oferă mai multe surprize decât arta sau imaginaţia. De aceea, nu am deloc nostalgia celor 25 de ani în care am slujit scena, ca lume. Acum slujesc lumea, ca scenă. (…) Oamenii trebuie să ne cunoască povestea, pentru a merita încrederea lor. De aceea, Alteţei Sale Regale Principesei Margareta trebuie să-i fiu recunoscător pentru existenţa acestui volum. Într-un anume fel, cartea aceasta, ca şi identitatea mea şi întreaga mea viaţă îi aparţin.


Michel Camus: Cartea nu este scrisă într-un limbaj cerebral, pur conceptual, ci într-un limbaj al sufletului, deci al întregului corp. Principele Radu este un om de credinţă, iar credinţa lui a deplasat şi deplasează munţii. Viaţa sa o dovedeşte. Este un om orientat, care-şi trasează drumul fără drum, într-o lume care a pierdut orice punct de reper. Pulsaţiile inimii îi ţin loc de busolă.


Olivier, Marchiz de Trazegnies: Cartea Alteţei Voastre Regale este o mini-capodoperă de talent, dar mai ales de simplitate, sub aparenţe intelectuale. Sper că mulţi oameni o vor putea descoperi în librării deşi, în sinea ei, nu este o lucrare pentru a atrage mulţimile.


Evenimentele consacrate aniversării Regelui Mihai I vor continua până pe 15 noiembrie în Bucureşti şi în ţară.


Foto: www.princeradublog.ro


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5